IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Projektima zelene električne energije i zelene obnove do energetski neovisnog grada 

628 0

Postavljanjem LED rasvjete i izgradnjom fotonaponske elektrane  trošak utrošene električne energije praktično ćemo svesti oko nule – kaže gradonačelnik Vinko Grgić

 

Autor Franjo Samardžić. Foto Novagradiska.hr 

 

NOVA GRADIŠKA, 5.  prosinca 2021. –  Iz Novogradiškog godišnjaka koji  iz tiska izlazi slijedeći tjedan prenosimo  dio razgovora  sa  gradonačelnikom Vinkom Grgićem koji govori o  završetku radova na fotonaponskoj elektrani  i drugim projektima zelene električne energije i zelene obnove kojima Nova Gradiška postaje energetski neovisan grad. 

 

                          Zelena električna energija i zelena obnova

      -Završen je Biosol, projekt  izgradnje fotonaponske  elektrane  i to nešto jeftinije  od planiranog.  Ono što javnosti nije poznato da  je   fotonaponska elektrana i proizvodnja električne energije  dio projekta  zelene električne energije, odnosno uštede električne energije u našem gradu koji traje već četiri godine.  Cijeli sustav javne rasvjete prebacili smo  na LED rasvjetu, jer je ona bila najveći potrošač i  time uštedjeli preko 60 posto ukupnih sredstava utrošenih za  potrošnju električne energije. Ostalih 40 posto utroška električne energije, koji se odnosi   na desetak javnih zgrada u vlasništvu Grada,  kao što su  vrtići,  zgrada Muzeja,  Dom kulture, zgrada   gradske upravne i druge,  riješit ćemo kompenzacijom  prihoda  koje  smo dobili  izgradnjom fotonaponske elektrane. Postavljanjem LED rasvjete i izgradnjom fotonaponske elektrane  trošak utrošene električne energije praktično ćemo svesti oko nule. To je vrlo bitna i važna stvar jer smo   zeleni, planirani  ekološki projekt uštede električne energije u cijelosti realizirali, ali  na tome ne ostajemo.  Ako nam se  ukaže  mogućnost, pogotovo na  zgradama  u vlasništvu Grada koje imaju južnu orijentaciju,  postavit ćemo  fotonaponske elektrane od 15  do 20 kilovata. 

       U ovoj priči zelene električne energije je jako bitna energetska obnova pročelja zgrada u vlasništvu grada koju smo obavili, osim pročelja Društvenog doma  i zgrade  tzv. „Remonta“ za koje imamo projektnu dokumentaciju i troškovnike. Čekamo  da se otvori Fond da  projekte možemo kandidirati.  Tada ćemo biti grad koji je energetski obnovio svoje zgrade. 

     Na  priču  zelene  energetske obnove  nadovezuje se  i odlaganje komunalnog otpada. Dobili smo suglasnost Fonda za proširenje naše deponije što će nam u narednih 10 godina osigurati deponiranje smeća.  Završili smo reciklažno dvorište  i vrlo brzo ćemo kandidirati projekt za sortirnicu gdje će se smeće sortirati, a potom će  ostatak ići na deponiju, kakvu  mnogi gradovi nemaju i imaju velik problem. 

   Razmišljamo o deponiji za građevinski otpad   i mogućem privatnom partnerstvu, ako to bude moguće zakonski regulirati, da i taj problem riješimo.

    Započeli smo  geološko istraživanje našeg podzemlja  sa ciljem da vidimo koje su to količine tople vode, koje su  temperature i na kojim dubinama.  Ako se to pokaže učinkovito, ići ćemo u projekt elektrane koja bi koristila  toplu vodu iz arteških bunara  i  stvarala energiju.  S obzirom da je  lokacija  u Industrijskom parku njega  prvog planiramo   opskrbili toplom vodom i energijom, a potom proširili  na grad. Prije  3 godine smo napravili studiju toplovoda kroz grad  koji ide   kroz gradske parcele  do nekoliko ključnih mjesta. U ovom trenutku smo jedan od kandidata  za sufinanciranje  kod Fonda koji je financiran od Norveške, Lihtenštajna i Islanda u iznosu od 85 posto ukupnih troškova. Smatram da  imamo šansu da tu priču nastavimo dalje u idućih nekoliko godina- kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

  

                            Fotonaponska elektrana BIOSOL

      Dodajmo.  Za  novoizgrađenu fotonaponsku elektranu izdana je  2,  studenog 2021. godine  potvrda  za trajni pogon od strane HEP ODS – Elektra Slavonski Brod kojom se dokazuje da postrojenje  zadovoljava uvjete priključenja na  elektrodistribucijsku mrežu, a što ujedno označava i početak eksploatacije fotonaponske elektrane.  

    Fotonaponska elektrana izgrađena je u sklopu projekta BIOSOL financiranog iz projekta Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija  2014.-2020. u Industrijskoj zoni Nova Gradiška.

    Prihodima ostvarenim  od prodaje električne energije podmirivat će se gotovo cjelokupan iznos utroška elektrine energije Grada Nova Gradiška, s naglaskom na objekte društvene namjene u vlasništvu Grada. 

Related Post