IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA – Neslužbeni rezultati

873 0

NOVA GRADIŠKA 1. Lipnja 2014. – Prema neslužbenim rezultatima danas održanih izbora za članove vijeća mjesnih odbora grada Nove Gradiške građani su za vijećnićka mjesta u osam mjesnih odbora u najvećem broju dali povjerenje predstavnicima gradskog ogranka HDZ-a koji će imati čak 42 člana.

 

Vrlo dobar rezulat su ostvarili predstavnici HDSSB-a (423 glasa) čijih će 17 članova aplicirati u Mjesnim odborima. Ovo je svojevrsni oporavak HDSSB-a, stranke koja je prije samo tjedan na izborima za članove europskog parlamenta u koaliciji sa ABH, A – HSS, HRAST, HSP, HZ, OS, ZZH-om dobila samo 243 glasa.

Od parlamentarnih izbora kako na nacinalnoj tako i na lokalnoj razini SDP prati očita tendecija pada glede izbornih rezultata. Stranka kojoj je izmakla pobjeda prije godinu dana na lokalnim izborima kad su u drugi krug ušli sa golemom prednošću iz prvog kruga na današnjim izborima osvojila je samo 7 mandatara za vijeća Mjesnih odbora sa tek 187 glasa.

U usporedbi sa prošlim izborima na kojima je izlaznost bila svega 10% na današnje je izašlo 12% od 12.657 birača sa područja grada Nova Gradiška.

Da podsjetimo, Nova Gradiška se dijeli na osam Mjesnih odbora – Ljudevit Gaj, Urije, Zrinski-Frankopan, Jug, Ban Josip Jelačić, Ljupinu, Prvču i Kovačevac.

Uspoređujući sa brojem glasača na ostalim izborima (lokalni, parlamentarni, za euro parlament i predsjednički) na izbore za Mjesne odbore uvijek je manji odaziv. Građani su još uvijek prilično nezainteresirani za ove izbore, no oni nisu nimalo nevažni.

Lokalni predstavnici stranaka na ovaj način imajući svoje predstavnike u odborima mogu imati bolji uvid u problematiku pojedinog djela grada o kojemu vijeća upravo Mjesni odbor. Na taj način stranke sa više predstavnika imaju bolji uvid u stanje grada, probleme, prijedloge i zahtjeve građana te na taj način sa istim elementima mogu upoznati izvršnu gradsku vlast i vijećnike.

Na primjer, sa najviše članova u Mjesnim odborima HDZ u ovom slučaju, dodamo li i njihovu logistiku koja je evidentno najažurnija, satvara golemu stratešku prednost za prethodne parlamentarne, predsjedničke i u konačnici, najvažnije, lokalne izbore.

Ali pred pobjednikom stoji i golema odgovornost jer u nedostatku iste pobjeda se lako pretvori u poraz. A na ostalima, u ovom trenutku gubitašima iz SDP-a, ostaje da preispitaju gdje su pogriješili i da li žele to ponoviti.

Related Post

HDZ SLAVI

Autor - 02/06/2013 0
Novi općinski načelnik u Novoj Kapeli je Ivan Šmit (HSS), a u Rešetarima i Starom Petrovom Selu još jedan mandat…

IZBORI U HDZ-eu

Autor - 21/05/2012 0
Rezultati izbora su po mjeri novog rukovodstva HDZ-a Brodsko-posavske županije, a predsjednik Pero Ćosić član je Predsjedništva. Uz Jadranku Kosor…

IZBORNI ZBOR HSP AS DAVOR

Autor - 22/03/2015 0
Izborni zbor održan je u nazočnosti čelnika HSP AS Ivana Tepeša, Željka Bokulića, Tomislava Vlajnića i Daria Marenića DAVOR, 22.…