IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU: Tanja Škrgatić-slikarstvo apstraktnog ekspresionizma

1449 0

 

Autorica Ivanka Herceg, Fotografije Ivanka Herceg Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 14.  ožujka 2019. – Izuzetno zanimljiva i vrijedna samostalna likovna izložba ove mlade i uspješne sikarice otvorena je 13. ožujka u Galeriji Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Autor postava je kustos Miroslav Pišonić,koji je, nakon pozdravnih riječi ravnateljice dr. Marije Mihaljević, o autorici i njezinu slikarskom djelu, među ostalim, istaknuo:

“Svaki pojedini rad doživjet ćete u susretu s njim i ne samo da ćete u njemu prepoznati autoricu koja je izvrsna slikarica , nego im se približite i promatrajte detalje jer njezina mrlja, potez, gesta su ekspresionistički jako živi. Nekada je taj potez liričan, nekada kontroliran i sve su to elementi koji su jako važni za njezin izričaj, za njezin rukopis, ali i za naš ukupan doživljaj pojedinih radova.

Činjenica je kako je autorica u svom relativno kratkom umjetničkom radu dosegla jednu jako, jako visoku razinu zrelosti slikanja, izražavanja, umjetničku zrelost. Slikarstvo Tanje Škrgatić je snažno, moćno i s jako puno poruka“.

Autorica je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića, našega sugrađanina, koji je o umjetničkom  radu svoje studentice, među ostalim, naglasio:“Tanja je pokazala jednu vrlo čvrstu mušku gestu slikajući. Ovako plaha i diskretna slikala je vrlo hrabro. I u kratkom vremenu ovako hrabro slikati rezultiralo je ovakvim radovima. Slike su zrele i moćne i podsjećaju na neka slikarstva 50-tih, 60-tih godina iz, možda, jednog od najljepših perioda hrvatske umjetnosti . Tadašnji umjetnici  sve ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu pretvorili su u dramu slikarstva izražavajući na taj način i stravu onime što se dogodilo, ali  i sućut.

Ove Tanjine slike samo podsjećaju na spomenute.One su nove i potpuno pripadaju ovom vremenu. A ova bezidejnost mlađih generacija, ovaj strah koji stoji pred moćnim tehnologijama i velikim i jakim sustavima također je jedno teško vrijeme. I autorica je ta koja pokazuje to svojim senzibilitetom i pronalazi izraz slobode jednako kao što su to i umjetnici 60-tih godina pronalazili.

Njezino je slikarstvo vrlo, vrlo suvremeno. Ona osjeća ovo vrijeme i zapravo lovi kisik vlstite slobode i vjeruje u nekakvo poštenje koje se ugrađuje u slikarstvo. Nema dobre slike, koja nije poštena slika. Umjetnost je veliki čin. On je estetički čin i moralni čin. Ove slike volimo i Tanji vjerujemo do kraja. Išla je bistro prema suštini gdje je sebe pošteno realizirala. Ovo je veliko slikarstvo i leži na  osnovi dobre tradicije“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić izražavajući zadovoljstvo i ponos što se u našemu gradu predstavlja još jedna velika umjetnica i što naši sugrađani imaju priliku uživati u vrijednim umjetničkim djelima.

-Mladoj akademskoj slikarici itekako će ove profesorove riječi ostati u sjećanju do kraja života. Imam potrebu reći da svaki veliki profesor, nastavnik, učitelj želi imati svoga nasljednika. I još je veći ako taj nasljednik nije njegova kopija. Svi ti učitelji žele učenike ili studente naučiti teoriji, upoznati sa svime što su umjetnici do sada napravili i podarili, ali i da oni na osnovu svega toga izgrade vlastiti stil. To je učinila Tanja Škrgatić i onomu što je do sada u umjetnosti podarila klanja se i njezin profesor. Možda i i ne razumijemo ove slike, možda shvaćamo kompoziciju, boje, dimenzije, ali vidimo riječ čovjeka koji je fasciniran radom svoje učenice i onda to morao smatrati izuzetno vrijednim. Drago mi je da smo nazočni ovom izuzetnom kulturnom događaju u našemu Muzeju kojega ćemo vrlo brzo proširit na još stotine kvadrata da omoguće mnogim drugim mladim i svim ostalim generacijama umjetnika da nam prezentiraju svoje radove. Za Tanju će se još čuti i to puno vjerujem, a nama je čast da danas budemo djelić njezinoga sna i koraka u budućnost  te da možemo uživati u ovakvoj izložbi- istaknuo je Vinko Grgić.

Ovu vrijednu izložbu prati i Katalog za kojega je tekst napisao Vanja Babić, a o slikarstvu Tanje Škrgatić, među ostalim istaknuo:“Ovakav pristup slikarstvu i likovnosti općenito u današnjem vremenu na određen je način dragocjen. Također, on se opire i prevldavajućem teroru šablona, imitacija, dokidanja svih vrsta individualnosti te podvrgavanja trendovima pod svaku cijenu, na taj način vraćajući slikarstvo u područje iz kojega je i poteklo, područje apsolutne autentičnosti, proživljenosti i neponovljivosti“.

Sve ovo napisano razlog je više da svakako razgledate izložbu Tanje Škrgatić u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Ukratko o umjetnici

Tanja Škrgatić rođena je 1989. u Zagrebu. Nakon završene II. opće gimnazije, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer likovna kultura, gdje 2014. diplomira s velikom pohvalom (Magna cum laude) slikarstvo, u klasi prof. Damira Sokića. Realizirala je tri samostalne i više grupnih izložbi. Za svoj rad je više puta nagrađivana. Kao suradnik Academije Moderne napisala je više predgovora za katalog izložbi umjetnicima. Članica je HDLU-a od 2014.

Related Post

LOKALNO PARTNERSTVO ZA ZAPOŠLJAVANJE

Autor - 03/12/2010 0
SLAVONSKI BROD, 3. prosinac, 2010. – Održana je konstituirajućia sjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Brodsko-posavske županije. Temeljem Operativnog programa – Razvoj…