IZVANREDNA IZBORNA SKUPŠTINA: Vjekoslava Bagarić predsjednica novogradiškog ogranka Matice Hrvatske

3456 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Novogradiški ogranak Matice Hrvatske dobio je novo vodstvo, tri profesorice hrvatskog jezika. Na izvanrednoj izbornoj skupštini održanoj 14. lipnja jednoglasno su izabrane- za predsjednicu Vjekoslava Bagarić, za njezinu zamjenicu Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, a za tajnicu Morana Plavac.

Razlog održavanju izvanredne izborne Skupštine je nedavna smrt dugogodišnjeg predsjednika prof. Josipa Ostića, kojemu su matičari i na ovom skupu odali počast minutom šutnje.

Skupštinu je vodio Miroslav Prpić, a kao gost bio joj je nazočan i Stjepan Sučić, potpredsjednik središnjice Matice Hrvatske zadužen za njezine ogranke.

Od 35 članova MH s pravom glasovanja nazočno je bilo 24 i  sve odluke su prema tome mogle biti pravovaljano i donesene.

– Za mene je ovo časna i obvezujuća dužnost i ponos”, rekla nam je u razgovoru prof. Bagarić, dosadašnja potpredsjednica, a sada novoizabrana predsjednica Matice u NG. Također je dodala kako nikada nije ni sanjala da bi mogla obavljati ovu dužnost te kako je imala odličnu suradnju s iznenada preminulim prof. Ostićem.

– Nikada nisam ni sanjala da bih mogla imati privilegiju biti predsjednicom MH Ogranka u NG, premda sam dugogodišnji član i radnik u Matici. Ovo jest veliki izazov. Jezik je izraz ili oznaka nacionalnosti. Dakle, jezik jednako narod. Ako nema jezika nema ni naroda, ako nema naroda nema ni jezika. I uvijek sam mladima, svojim učenicima osvješćivala učenike u tom pravcu  da je naš jezik, hrvatski izraz najjači izraz domoljublja. Snaži, jača! Na hrvatskom jeziku govorimo, mislimo, pozdravljamo,  pjevamo, ponosimo se i nekako imam osjećaj da su učenici shvatili bit, suštinu toga što im želim prenijeti povezujući to naravno s hrvatskom kulturom, poviješću, književnošću uvijek cijeneći  ostale jezike i ostale narode, ali tvoj jezik je tvoj jezik- istaknula je prof. Bagarić.

O zadacima Matice u vremenu koje je pred novogradiškim Ogrankom prof. Ljiljana Ptačnik, zamjenica predsjednice istaknula je: “To je osnažiti djelovanje MH u Novoj Gradiški, pomladiti ju, promicati temeljne ideje Matice Hrvatske među mladim ljudima da oni doista shvate da je Matica nešto, ne samo naše, nego  svih nas, pa onda i njihovo  i na taj način vjerujem da će to biti jedna dobra budućnost ovoga Ogranka”, istaknula je, među ostalim, prof. Ptačnik

Za članove predsjedništva ogranka Matice Hrvatske izabrani su Ivan Mikić i prof. Morana Plavac, koja je izabrana i za tajnicu. Evo njezinih riječi poslije izbora:”Kako proučavam naše Ilirce, 19. st., našeg Gaja i naše mladiće koji su prvu Maticu Ilirsku započeli, a onda se razvila u MH, to je tema moga rada, moga proučavanja, zapravo vidim da je nekako  prirodan slijed svega toga biti članom MH, sada i tajnicom. Imam osjećaj nakon svega da je to zapravo tako trebalo biti”, naglasila nam je, među ostalim, prof. Plavac te dodala kako joj je ova funkcija veliki izazov, ali i čast, ponos i obveza.

Rad ovoga Ogranka podržao je potpredsjednik MH Stjepan Sučić istaknuvši kako je potrebno baš u ovim teškim vremenima istinski raditi upravo s mladima i na taj način ih osvijestiti da imamo samo jednu domovinu i samo jedan materinji jezik i kulturu.

Novogradiški ogranak nastavlja tradicionalno u lipnju dodjelu knjiga najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola novogradiškog kraja, uz predstavljanje Godišnjaka, što je najavljeno 28. lipnja, a prema riječima prof. Bagarić bit će obilježena i 50. obljetnica Dekleracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

Related Post