OKUČANCI PROSLAVILI BLAGDAN SVETOG VIDA MUČENIKA I DAN OPĆINE OKUČANI

1867 0

OKUČANI, 16.  lipnja 2017. –  Okučanci su danas proslavili blagdan svetog Vida  mučenika i obilježili Dan općine Okučani.

U nazočnosti brojnih gostiju, među kojima su bili Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković,  zamjenici  brodsko-posavskog župana, saborski zastupnici Pero Ćosić, Marko Šimić i Ljubica Maksimčuk,  općinski načelnik u Staroj Gradiški Velimir Paušuić, općinska načelnica u Vrpolju Ankica Zmajić i predsjednik Općinskog vijeća u Gornjim Bogićevcima  Stjepan Šugić,  načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak,  Zrinko Kapetanić načelnik Policijske postaje Okučani i Miroslav Matić, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška, te  predstavnika  brojnih udruga i društava, održana je  pod predsjedanjem Ivice Pivca    svečana sjednica Općinskog vijeća konstituiranog u novom sastavu nakon   održanih lokalnih izbora.

Predsjednik Ivica Pivac, govoreći o rezultatima izbora,  izrazio je očekivanja da će vijećnici iz novog sastava Općinskog vijeća, kao što je to bio slučaj  u prethodnom mandatu,  konstruktivnim djelovanje  ostvariti dobru suradnju s  izvršnom vlasti  i raditi na dobrobit   stanovništva i Općine Okučani.

Općinski načelnik Aca Vidaković, sažeto je i jasno govorio o problemima s kojima su se susretali u proteklom periodu i teškoćama  koje  im je manje   novca u općinskom proračunu   donijela   porezna reforma, te zakoni zbog kojih su im propali  gotovi projekti i građevinske dozvole.  Unatoč tomu, kazao je  načelnik, ulagani su veliki napori da svi korisnici općinskog proračuna budu zadovoljni. Nažalost, istaknuo je, ne može se zaustaviti trend odlaska  ljudi, ali će  općinska vlast i dalje ulagati maksimalne napore i pomagati rad OPG-a i poduzetnika.

Da negativne trendova u  Općini Okučani, Brodsko-posavskoj županiji i  Slavoniji treba zaustaviti, ponajprije  orijentacijom na povlačenje sredstva i iz fondova EU i izvora u RH složili su se  zamjenik župna Stjepan Bošnjaković i saborski zastupnik Pero Ćosić, naglašavajući   da  treba ostvariti  sinergiju između jedinica lokalne samouprave i županijske razvojne agencije u pripremanju projekta za natječaje. Isto tako, smatraju da treba iskoristiti opredjeljenje  Vlade RH i  premijera Plenkovića da  pomogne  Slavoniji.

Ivica Pivac i Aca Vidaković  uručili su  priznanja Općinskog vijeća za 2017. godinu  pojedincima koji su doprinijeli ugledu i afirmaciji Općine Okučani, te dali doprinos u njenom razvoju.

Kod spomen križa u Parku  hrvatskih vitezova, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve one koji su  živote utkali u slobodu Okučana i domovine Hrvatske, a u  župnoj crkvi sv. Vida Mučenika    misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr .Antun Škovrčević.

Središnji događaj  bio je blagoslov  nove zgrade župne kuće  koji je obavio biskup Škvorčević, a suslavili domaći župnik fra Mario Radman i  svećenici novogradiškog dekanata.  Prigodom obreda blagoslova pjevao je župni zbor i časne sestre, a bili su mu nazočni čelni ljudi Općine Okučani i  Brodsko-posavske žušanije, ministranti, članovi Nanbudo kluba Slavonija, župljani, te paroh novogradiški Ognjen Tenđerić i okučanski pravoslavni svećenik Dragan Antonić.

U središtu Okučana danas su se okupile udruge koje djeluju na području Okučana. Bila je to i prilika da se članovi udruga druže, međusobno i s građanima, te da  prezentiraju svoj rad.
Okupili su se članovi Nanbudo kluba Slavonija Okučani, biciklisti BK „Sveti Franjo“ te ribiči udruge „Pastrva“ koji su svoje prijatelje mještane počastili ukusnim ribljim specijalitetima. Mještanima su se predstavili i članovi KUD-a Tkanica Okučani te izvorna pjevačka skupina umirovljenika Nova Gradiška.

Related Post