IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Jednoglasnoj odluci o dokapitalizaciji Industrijskog parka prethodila burna rasprava

1247 0

NOVA GRADIŠKA, 24. kolovoza 2017. – Iako se očekivalo da će sinoć održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška s dvije točke dnevnog reda biti brzo okončana ipak se odužila. Razlog je bila druga točka dnevnog reda u kojoj su vijećnici trebali donijeti, kako stoji u dnevnom redu, Odluke o davanju odobrenja za sklapanje Ugovora o unosu stvari. Radi se o ustvari o dokapitalizaciji Industrijskog parka i povećanja njegove temeljne vrijednosti unosom strojeva i opreme u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna koji su u vlasništvu grada.

Recimo odmah da je, nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi vijećnici HDZ-e stavljajući više primjedbi, od pitanja zašto hitnost sjednice do primjedbi na pripremljeni materijal za sjednicu, pogreške i nejasnoće koje su ih dovodile u nedoumicu, odluka jednoglasno prihvaćena.

Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o. prijavio je na Javni poziv “Podrška razvoju Centara kompetencija” projektni prijedlog pod nazivom “Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška” koji je uspješno prošao prvu fazu ocjenjivanja te je izabran kao jedan od 34 prijavitelja.

Industrijski park jedan je od partnera navedenog projektnog prijedloga je nositelj dva razvojno istraživačka projekta: “Razvoj lakih optimiziranih komponenti za autoindustriju” “Razvoj 3D printanih kalupa za injekcijsko prešanje s poboljšanim sustavom hlađenja”. Ukupna im je vrijednost 9,8 milijuna kuna.

U provedbi oba razvojno istraživačka projekta, kao partneri nositelja projekta, Industrijskog parka Nova Gradiška, sudjeluju CEKOM Nova Gradiška te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Financiranje provedbe ovih projekata planirano je putem Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od približno 6,8 milijuna kuna.

Zašto je nužna dokapitalizacija objasnio je direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Bernard Kurjaković.

-U okviru projekta planira se realizacija izgradnje i opremanja istraživačke infrastrukture površine oko 3.000 metara kvadratnih približne vrijednosti oko 42 milijuna kuna, nabava tehnološke opreme u vrijednosti oko 30 milijuna kuna te provedba deset kolaborativnih razvojno istraživačkih projekata u suradnji s partnerima projekta tijekom razdoblja od tri godine, nakon izgradnje objekta, okvirne vrijednosti oko 31 milijun kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 103 milijuna kuna (bez PDV-a).

Provedba dokapitalizacije novogradiškog Industrijskog parka po hitnom postupku potrebna je kako bi otklonili mogućnost da, zbog nejasnih odredbi o mogućnostima zatvaranja financijske konstrukcije projekta CEKOM, kao i pojedinačnih istraživačko razvojnih aktivnosti partnera, ne bi došla u pitanje provedba cijelog projekta.

Stoga je bilo nužno da Industrijski park, radi ostvarenja uvjeta prihvatljivosti, mora na poziciji kapitala u bilanci imati oko 2 milijuna kuna za pokriće svoga udjela u sufinanciranju razvojno istraživačkih projekata te kako je neophodna dokapitalizacija tvrtke – naveo je, uz ostalo, direktor Industrijskog parka Bernard Kurjaković.

Uz Marijana Radića koji je u ime Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista kazao da se radi o ulaganju u budućnost i drugoj najvažnijoj investiciji u gradu Nova Gradiška, da gospodarstvo nema alternativu i da tu ne smije biti politikanstva.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a mr. Ljiljana Lukačević je kazala da će oni biti suzdržani iz razloga koje je navela. U raspravi su sudjelovali svi vijećnici HDZ-a, od prof. Ljiljane Ptačnik i Željka Bešlića, do Tomislava Bećirevića i Antuna Škvorčevića ističući da su za gospodarski razvoj, zapošljavanje i ostanak mladih u Novoj Gradiški, ali i ukazivali na loše pripremljen materijal za sjednicu.

U raspravi je sudjelovala vijećnica Liste grupe birača Marijana Škara Ivković. Kazala je da dobre stvari treba podržati i da podržava prijedlog. Zatražila je na uvid bilancu poslovanja Industrijskog parka i predložila da se Grad Nova Gradiška više promovira potencijale koje ima kako bi postao poželjna gospodarska destinacija.

Prije glasovanja pojašnjenje je dao i gradonačelnik Vinko Grgić.

-Prošli smo prvi krug velikog projekta CEKOM-a bazične vrijednosti oko 115 milijuna kuna. To je ogroman projekt na kojemu radimo posljednjih godinu dana. Njegov značaj za gospodarstvo Nove Gradiške je neprocjenjiv. Prikupljamo dokumentaciju i želimo dobiti maksimalni broj bodova kako bi prešli prag i dobili sredstva. Jedan od zahtjeva kojemu moramo udovoljiti je dokapitalizacija Industrijskog parka s već postojećim strojevima koji se nalaze u Industrijskom parku i u vlasništvu su Grada Nova Gradiška. Grad je kandidirao 2012. godine za to, dobio je strojeve, oni su financijski razduženi, amortizirani, ljudi rade na njima, samo je stvar da ih prebacimo u njihovo vlasništvo i zbog toga smo sazvali ovu izvanrednu sjednicu – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da ukoliko se to ne učini sa bi to moglo diskvalificirati, Industrijski park i CEKOM.

Ništa se ne sakriva. Samo se svakodnevno prilagođavamo traženim uvjetima i borimo da pripremimo što kvalitetniju dokumentaciju jer imamo veliku šansu da dobijemo sredstva. Ukoliko ne prođemo, to će biti loše i veliki propust svih nas skupa. Zajedno s jednom privatnom tvrtkom iz Osijeka, jedini smo u Slavoniji prošli prvu fazu. Fond se bazira na činjenici promptnog reagiranja i stoga moramo djelovati u što kraćem roku – dodao je gradonačelnik.

Mr. Ljiljana Lukačević ne u ime Kluba vijećnika HDZ zatražila stanku od 10 minuta što je predsjednica Vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić i odobrila.

-Mi smo danas dolaskom na ovu sjednicu pokazali dobru volju sudjelovati u raspravi o ovoj važnoj termi i odgovornoj odluci koju trebamo donijeti. Na pauzi smo uzeli u obzir, kako smo to shvatili, ispriku gradonačelnika za brojne primjedbe na koje smo ukazali. Zahvaljujemo se što ste prepoznali argumentirane primjedbe i kritike i što ste se ispričali na izvjesnim aljkavostima i površnostima koje su se tijekom pripremanja sjednice dogodile. Unatoč tome što nam nije jasno zašto od 1. kolovoza do sada nismo održali sjednicu, tu ćemo činjenicu zanemariti i Klub vijećnika HDZ promijenit će stav, učiniti presedan i biti za ovu odluku – kazala je mr. Ljiljana Lukačević.

Uputila je i poruku vijećnicima Kluba SDP i Hrvatskih laburista.

-Imam potrebu naglasiti da smo izuzetno tolerantni, demokratski raspoloženi i da sve ovo činimo radi razvoja grada. Zaista nećemo više tolerirati ovakve pripreme sjednice i ovakav nastup određenih vijećnika od strane većine u Vijeću – dodala je mr. Ljiljana Lukačević.

Gradonačelnik Vinko Grgić pozdravio je promjenu odluke HDZ i kazao da će ubuduće od svih sudionika u pripremama sjednica tražiti da sve provjere kako se vijećnici ubuduće ne bi dovodili u nedoumice.

 

 

 

 

Izvješće mandatnog povjerenstva i donošenj

Prva je točka dnevnoga reda bila proceduralne naravi. Naime, zbog stavljanja u mirovanje mandata dosadašnjeg gradskog vijećnika Željka Bigovića, umjesto njega za gradsku je vijećnicu izabrana sljedeća na listi, Marija Karlovčan Subić.

 

 

 

Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška osnovan je radi poticanja gospodarskog razvoja putem primjene istraživanja i razvoja i komercijalizacije inovacija u poslovnom sektoru, s ciljem unapređenja konkurentnosti poslovnog sektora i regije. U provedbi projekta planirano je sudjelovanje devet projektnih partnera: Industrijskog parka, tvrtki “Hladni val”, “Klimaoprema”, “Migaautomatika”, “Altpro”, “Atlantic Multipower”, “Clarum”, ININ informatički inženjering te Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda.

Industrijski park kao jedan od partnera navedenog projektnog prijedloga je nositelj dva razvojno istraživačka projekta ukupne vrijednosti 9,8 milijuna kuna.

Prvi razvojno istraživački projekt je “Razvoj lakih optimiziranih komponenti za autoindustriju”, dok je drugi “Razvoj 3D printanih kalupa za injekcijsko prešanje s poboljšanim sustavom hlađenja”.

U provedbi oba razvojno istraživačka projekta, kao partneri nositelja projekta, Industrijskog parka Nova Gradiška, sudjeluju CEKOM Nova Gradiška te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Financiranje provedbe ovih projekata planirano je putem Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od približno 6,8 milijuna kuna.

– Prihvatljivost projektnog prijedloga propisana je u Uputama za prijavitelje na Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Podrška razvoju Centara kompetencija” u kojima se uvjetuje da prijavitelj i partneri moraju imati zatvorenu financijsku konstrukciju za cijelo vrijeme trajanja projekta. Zatvorena financijska konstrukcija projekta za potrebe prijave podrazumijeva da je prijavitelj osigurao (ili kreditom banke ili vlastitim sredstvima ili kombinirano) minimalnu ukupnu vrijednost projekta umanjenu za iznos traženih bespovratnih sredstava i iznos PDV-a na prihvatljive troškove za koje prijavitelj ne može osigurati njihov povrat.

Stoga je bilo nužno da Industrijski park, radi ostvarenja uvjeta prihvatljivosti, mora na poziciji kapitala u bilanci imati sredstva za pokriće svoga udjela u sufinanciranju razvojno istraživačkih projekata (oko dva milijuna kuna) te kako je neophodna dokapitalizacija tvrtke – pojasnio je Kurajković.

Ukoliko se ne ostvare nužni preduvjeti, Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška u okviru projekta morat će sudjelovati kao suradnik, čime izostaje mogućnost sufinanciranja razvojno istraživačkih projekata kojima je nositelj novogradiški Industrijski prak u iznosu od približno 6,8 milijuna kuna. Također, u slučaju da ne bude izvršena dokapitalizacija tvrtke, bit će potrebno drastično smanjiti projekte na razinu koju dozvoljava mogućnost zatvaranja financijske konstrukcije, odnosno ukupna vrijednost projekata će biti smanjena na oko dva milijuna kuna.

Dokapitalizacija novogradiškog Industrijskog parka, stoga je planirana kao “Povećanje temeljnog kapitala unosom stvari”. U konačnici, Grad Nova Gradiška kao 100 % vlasnika Industrijskog parka će izvršiti dokapitalizaciju tvrtke unosom stvari odnosno strojeva i opreme u vrijednosti 2.540.000,00 kuna. Provedba dokapitalizacije novogradiškog Industrijskog parka po hitnom postupku potrebna je kako bi otklonili mogućnost da, zbog nejasnih odredbi o mogućnostima zatvaranja financijske konstrukcije projekta CEKOM, kao i pojedinačnih istraživačko razvojnih aktivnosti partnera, ne bi došla u pitanje provedba cijelog projekta – zaključio je direktor Industrijskog parka Bernard Kurjaković.

SDP: Želimo raditi, gospodarstvo nema alternativu,

HDZ: najprije suzdržan, nakon pojašnjena i pauze, svi digli ruke “ZA”

– Prošli smo prvi krug velikog projekta CEKOM-a bazične vrijednosti oko 115 milijuna kuna. To je ogroman projekt na kojemu radimo posljednjih godinu dana. Njegov značaj za gospodarstvo Nove Gradiške je neprocjenjiv. Prikupljamo dokumentaciju i želimo dobiti maksimalni broj bodova kako bi prešli prag i dobili sredstva. Jedan od zahtjeva kojemu moramo udovoljiti je dokapitalizacija Industrijskog parka s već postojećim strojevima koji se nalaze u Industrijskom parku i u vlasništvu su Grada Nova Gradiška. Grad je kandidirao 2012. godine za to, dobio je strojeve, oni su financijski razduženi, amortizirani, ljudi rade na njima, samo je stvar da ih prebacimo u njihovo vlasništvo i zbog toga smo sazvali ovu izvanrednu sjednicu.

To bi bila stvar koja bi nas mogla diskvalificirati, Industrijski park i CEKOM. Ništa se tu ne “provlači”, sakriva; samo se prilagođavamo traženim uvjetima i borimo da pripremimo što kvalitetniju dokumentaciju jer imamo veliku šansu da dobijemo sredstva. Ukoliko ne prođemo, to će biti loše i veliki propust svih nas skupa. Zajedno s jednom privatnom tvrtkom iz Osijeka, jedini smo u Slavoniji “prošli” prvu fazu. Fond se bazira na činjenici promptnog reagiranja i stoga moramo djelovati u što kraćem roku – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

U ime Kluba SDP-a argumente “ZA” iznio je Marijan Radić:

– Ovo je ulaganje u budućnost i druga najvažnija investicija u Gradu Nova Gradiška. Želimo raditi i živjeti u ovom gradu, gospodarstvo nema alternativu. Manimo se politikanstva i radimo za dobrobit Grada i njegovih građana.

Prijedlog je podržala i nezavisna Marijana Škara Ivković:

– Dobre stvari treba podržati, stoga sam za ovaj prijedlog. Jedino bih voljela vidjeti bilancu poslovanja. Kako bi Grad postao poželjna gospodarska destinacija potrebno je stvoriti što bolje uvjete za privlačenje investitora, biti inovativan i kvalitetno prezentirati potencijale s kojima raspolažemo.

Stavove Kluba HDZ-a iznijela je Lijljana Lukačević:

– Je li nužna dokapitalizacija, čemu izvanrednost sjednice, je li to u skladu s Poslovnkom o radu Gradskog vijeća, kako je Grad došao do sredstava koja unosi, ima li pravo prenositi sredstva iz projekta u Industrijski park, radi li se o proceduralnoj pogrešci, zašto je prijavitelj projekta Industrijki park, a ne CEKOM – samo su neka od pitanja na koja je zatražila odgovor i u prvom obraćanju izjavila da će po tom pitanju ostati suzdržani.

Nakon pojašnjenja gradonačelnika Grgića i direktora Industrijskog parka Kurjakovića, Klub HDZ-a ipak je odlučio dići ruku “ZA” prolazak prijedloga.

Evo zašto:

– Na osnovi materijala koji su nam priloženi za sjednicu nismo mogli dobiti odgovore na sva pitanja poput ovih o dokapitalizaciji Industrijskog parka. Stoga, smo reagirali i uputili kritike ne na sam projektni postupak CEKOM-a kojega pozdravljamo i čestitamo na tome. Naime, iznimno smo sretni što se aplicira jedna ovako velika stvar od strane jednog malog Grada i trgovačkih društava koja posluju u okviru Industrijskog parka. Naše su se primjedbe svodile na manjkavosti u pripremi materijala za sjednicu Gradskog vijeća i hitnosti sazivanja sjednice. Tijekom sjednice dobili smo odgovore koje smo tražili i stoga smo odlučili podržati ovu odluku jer je HDZ u svakom slučaju za razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta – kaže Ljiljana Lukačević.

– Želimo “povući” sredstva za naš Industrijski park i osigurati uvjete za zapošljavanje naših sugrađana. Povlačenjem sredstava iz europskih fondova to ćemo realizirati i odatle ova hitnost sjednice. Elementarna nepogoda je ovoliki broj nezaposlenih u našem gradu, a ne izvanrednost sazivanja sjednice – zaključila je predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Related Post