IZVJEŠTAJNA I IZBORNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE NOVA GRADIŠKA I OKOLICA

1523 0

NOVA GRADIŠKA – U Vatrogasnom domu održana je 11. ožujka izvještajna i izborna  Skupština Češke besede Nova Gradiška i okolica. Uz članove, bili su nazočni predstavnici čeških beseda sa područja  zapadne Slavonije i  predstavnici     brojnih udruga  s kojima  surađuju. U ime Saveza Čeha u  Hrvatskoj nazočan je bio Velibor Potužak, a   ime Grada Nova Gradiška  nazočna je bila zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić.

   Skupština je  usvojila izvješća o radu u   protekloj godini,  koje je podnio predsjednik   Zdravko Konjić, kao i program rada za ovu godinu. Nastavak  je to  kontinuiranog     rada  po kojem se Češke beseda  Nova Gradiška   godinama prepoznaje, a koji,  okupljanjem  pripadnika češke manjine i građana češkog podrijetla, kao i ostalih građana, kulturnim i drugim  sadržajima  njeguje i od zaborava čuva češki jezik i  običaje češke manjine.

  Češka beseda Nova Gradiška i okolica  broji 118 članova koji djeluju u pjevačkoj, dramsko-recitatorskoj i likovno-kreativnoj sekciji.  Zravko Konjić je  izrazio zadovoljstvo što uz 54 žene i 53 muškarca u udruzi ima i  jedanaestero djece, te aktiviranjem Čeha i njihovih potomaka u Starom Petrovom Selu.   Većina članova aktivna je u udruzi.  Nova aktivnost  je posredovanje u zapošljavanju  u Republici Češkoj.

   Izmijenjen je Statut tako da je  Izvršni odbor proširen  za  2 člana, a  svaka sekcija delegirat će po 5 članova u Skupštinu.  

     Održana je i kulturna večer na kojoj su se predstavile sekcije koje djeluju u udruzi, te ženska pjevačka skupina „Golubice“ iz Batrine i pjevačka i plesna skupina  KUD-a „Andrij Pelih“ iz Šumeća. Bila je postavljena i izložba fotografija  Dominika Poletta.

    Po Statutu Izvršni odbor će na prvoj sjednici izabrati predsjednika.

 

Related Post