Izvještajno-izborna godišnja skupština novogradiškog ogranka Matice Hrvatske

561 0

NOVA GRADIŠKA – U nazočnosti 19 od 36 članova Skupštine s pravom glasa i u ozračju naslijeđenih financijskih teškoća, ali i volje i htijenja da se nastavi dalje zbog iznimne važnosti ovog Ogranka, kao i MH -najstarije hrvatske kulturne institucije, održana je 12. lipnja godišnja izvještajno-izborna Skupština.

Po izboru radnih tijela i utvrđivanju kvoruma, Skupštinu je vodila predsjednica Radnog predsjedništva prof. Ljiljana Ptačnik, zamjenica predsjednice novogradiške Matice, a u predsjedništvu su još bili i Miroslav Prpić i Dražen Oršulić. Po usvajanju dnevnog reda, minutom šutnje počast je odana poginulim hrvatskim braniteljima, kao i preminulim Matičarima prof. Josipu Ostiću i Tomislavu Marušiću, a potom je Izvješće o radu u 2017. godini prezentirala prof. Vjekoslava Bagarić, izabrana za predsjednicu na izvanrednoj Skupštini 14. lipnja 2017. godine. Do tada je provedeno spomen – hodočašće u Gvozdansko, obilježena obljetnica međunarodnog priznanja RH, predstavljena pjesnička zbirka “Kozmolom” Gorana Gatalice, obilježeno 175. godina Matice Hrvatske. U lipnju je predstavljen i Godišnjak br. 17 te uručene knjige u izdanju MH kao nagrada izvrsnosti najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola grada Nova Gradiška te okolice.Također je obilježen i Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja, kao i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, hodočastilo se u Zrin u čast pobijenih i protjeranih Zrinjana u tijeku 2. svjetskog rata. U novogradiškoj Gimnaziji predstavljena je knjiga “Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967-2017” prof. dr. sc. Marka Samardžije pa je i na taj način obilježeno 50. godina Deklaracije. U crkvi sv. Terezije Avilske održan je osmi Hefere koncert i obilježen blagdan, a predavanje o Ivanu Gunduliću-liku iz udžbenika i licu s novčanice, održala je u Gimnaziji dr. sc. Lahorka Plejić Poje prof. na Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U organizaciji grada NG i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata sudjelovali su Matičari i u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara, obilježena je godišnjica smrti Leonarda Cohena, pjesnika i glazbenika, a godina je zaključena Koncertom duhovne šansone i domoljubne poezije u izvedbi Daniele Sisgoreo Morsan i izvrsnoj interpretaciji Zrinka Kapetanića čime je novogradiška Matica dala doprinos i u obilježavanju Dana grada. Tijekom 2017. godine Ogranak je bio nositelj obnove zaštićenog spomenika kulture, kapele Svih Svetih na novogradiškom groblju.

Što se tiče tekuće godine obilježavani su događaji od povijesnog značenja za hrvatski narod, hodočastilo se u Gvozdansko, dakle nastavljena je i suradnja s braniteljskim udrugama, obilježen je Dan materinskog jezika, predstavljena knjiga “Moja dva stoljeća” prof. Nevenke Nekić, održana tribina iz područja zdravstva “Mozart efekt-kako glazba ima moć u učenju i ozdravljenju”, obilježena obljetnica VRO “Bljesak”, a u pripremi je i 18. broj Godišnjaka, koji će ove godine, zbog financijskih teškoća, biti tiskan i predstavljen u Mjesecu hrvatske knjige. Ogranak se natjecao i za proračunska sredstva grada, a u sklopu toga i ove su godine obilježeni Dani hrvatskog jezika, bit će održan Heferer koncert-orgulje, ali 28. listopada. Također će biti obIlježen Mjesec hrvatske knjige. Predstavljena je i knjiga dr. Vesne Oršulić “Štraseri-moja ratna priča”, a novogradiška Matica bila je suizdavač i organizator promocije. U planu je obilježiti i 120. godišnjicu rođenja Antuna Branka Šimića, a nastavit će Matica i s književnim susretima i s predstavljanjem knjiga, a uz Dan grada u planu je glazbeno-poetski recital “Stara se Slavonija opet otkriva ganutom srcu”.

Izvješće Nadzornog odbora prezentirala je prof. Nada Peleh, a financijsko, u ime Knjigovodstvenog servisa, Marijana Špehar. Izvješća su, poslije duže rasprave, jednoglasno usvojena. Ono što je zajedničko svima koji su sudjelovali u raspravi jest da su istaknuli kako svakako treba inicirati promjenu statusa MH, jer ona ne može biti u razini udruge, ona je kulturna institucija Hrvatske, pa je preporuka da se takva inicijativa svakako pokrene na skorašnjoj izbornoj skupštini Središnjice. Također je rečeno kako bi županija trebala više pozornosti posvetiti Matici i u financijskom smislu je poduprijeti. Prof. Bagarić pojasnila je zašto se Ogranak našao u financijskim teškoćama, a riječ je o dugovanju iz 2015. i 2016. godine za najam prostora, pa sada, uz redovne troškove, treba namaći i sredstva za otplatu duga o čemu su, kako je rekla, sklopili ugovor s Gradom. Kako bi pokušali pronaći rješenje Pismo namjere uz Godišnjak i uz osobni kontakt prof. Bagarić i dr. Oršulić uručili su u nekoliko naših tvrtki u kojima su dobili i obećanje da će se dati potpora Ogranku. I Grad ima dobre namjere pomoći u rješavanju ove situacije što je istaknuo i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i pozvao predstavnike Ogranka na sastanak. -Zahvalni smo Matici na svemu što čini u promicanju hrvatske kulture i baštine, znamo što ona znači i spremni smo dodatno pomoći prema svojim mogućnostima- istaknuo je, među ostalim, na Skupštini. Zbog spomenute problematike predstavnici Središnjice MH posjetili su novogradiški Ogranak i upoznali se s aktualnim teškoćama. Novogradiškom je Ogranku stigao tako povrat članarina, a obećali su i veću donaciju knjiga.

Ono što je najvažnije u Ogranku imaju volje i htijenja nastaviti s radom.

Na Skupštini su izabrana i dva nova člana Predsjedništva: Ivanka Herceg i Zrinko Kapetanić, dok je za tajnika izabran Dražen Oršulić. Zahvalio je svim članovima Matice, a posebno istaknuo veliko zalaganje i trud prof. Bagarić koja se, kako je rekao suočila s nizom problema i nije joj bilo lako, ali je ipak ostala ustrajna. Zahvalu joj je uputila i prof. Ljiljana Ptačnik, a svakako treba naglasiti kako je u Nadzorni odbor izabrana Zorica Lalić, umjesto prof. Nade Peleh, koja je, na vlastiti zahtjev, razrIješena funkcije.

Related Post

Autor - 25/04/2019 0
NOVA GRADIŠKA, 25. travnja 2019. – HKUU “Trenk” Nova Gradiška ove godine obilježava 25 godina rada. Udruga je osnovana 1994.…