IZVODI IZ IZLAGANJA NAČELNIKA IVANA ŠMITA NA SVEČANOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

586 0

Adaptirana je i dograđena zgrada osnovne škole, obnovljeni su i opremljeni s Hrvatski dom i vrtić, a zadržan Dom za stare i nemoćne „Sveti Vinko“

 

NOVA KAPELA, 13. kolovoza 2014. – Dan općine je dan kada se podvlači crta, izađe pred najistaknutije pojedince općine i kaže što se radilo u proteklih godinu dana. Prošle godine bio sam načelnik samo dva mjeseca i nisam imao što bitno za reći. Istaknuo sam tada tri naša najveća problema: prokišnjavanje doma, zastoj radova na zgradi osnovne škole i najavljenu deložaciju štićenika Doma za stare i nemoćne „Sveti Vinko“. Danas, godinu dana kasnije mogu reći da smo ta tri problema uspjeli riješiti – kazao je načelnik Ivan Šmit u uvodnom dijelu svog opširnog izlaganja okupljenima na svečanoj sjednici općinskog Vijeća održanoj u Hrvatskom domu. Proteklu godinu ocijenio je pozitivnom ocjenom unatoč nedovoljnoj potpori središnje vlasti u Zagrebu pa se, kako je naglasio, radilo uz potporu Županije i u okviru vlastitih mogućnosti.

HRVATSKI DOM – Dom je otvoren prije dvije godine i prošle godine sam ga zatekao kako prokišnjava. Curilo je na sve strane, lavorčići su, da tako kažem, stajali po domu, struja je bila isključena i nisu se vidjeli rezultati ulaganja od 7 milijuna kuna. Prije zime smo uspjeli sanirati krovište, a proljetos smo kupili kuhinju vrijednu 200.000 kuna, sitni inventar i stolice. Upravo se uređuju općinske prostorije u koje će se preseliti općinska uprava. Imamo prve rezervacije za svatove i druga događanja u domu. Vjerujem da će dom u roku od šest mjeseci biti u punoj namjeni i koristit će ga općinska uprava, bit će tu ured za umirovljenike i Matični ured. Tu je vijećnica, velika sala i ostale prostorije.

OBNOVA ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE – U zgradu matične osnovne škole uložena su ogromna sredstva i ona je prvi put obnovljena i dograđena nakon 60 godina. Prije godinu dana došlo je do zastoja radova i prijetila je opasnost da početak školske godine odgodi do Božića. U suradnji s ravnateljicom i Županijom uspjeli smo ubrzati radove pa je početak školske godine kasnio samo sedam dana. Kupili smo za školu informatičku opremu u vrijednosti od 25 tisuća kuna. Sada za dvadesetak učenika plaćamo prehranu, a za sedam učenika smo sufinancirali odlazak na more. Za slijedeću školsku godinu ćemo za sve učenike od 1. do 4. razreda , za njih oko 170, kupiti udžbenike i radne bilježnice.

DOM ZA STARE I NEMOĆNE OSOBE „SVETI VINKO“ – Možda je to bila i najznačajnija stvar koja se dogodila prošlog ljeta jer smo uspjeli zadržati Dom za stare i nemoćne osobe „Sveti Vinko“ i spriječiti najavljenu deložaciju štićenika. Županija je uložila velika sredstva u dom i on danas normalno funkcionira, a iz ministarstva nemaju niti jednu primjedbu. Zahvaljujem svima koji su došli u Novu Kapelu gdje smo obavili konstruktivan razgovor i razriješili nedoumice što je urodilo plodom.

VRTIĆ – Vrtić imamo preko 30 godina vrtić i u njega se do sada minimalno ulagano. Prošle godine smo uložili preko 260.000 kuna i dobili možda i najmoderniji vrtić na našoj županiji. Moram se pohvaliti da smo vrtić uspjeli kompletno obnoviti za samo dva mjeseca i zahvaliti tetama u vrtiću što su ta dva mjeseca dislocirano izuzetno kvalitetno radile. Rezultat obnove vrtića je povećan interes roditelja za boravak djece u vrtiću. Imali smo maksimalno 23 djece u vrtiću. Sada imamo 35 djece i listu čekanja.


ENERGETSKA UČINKOVITOST – U tijeku je natječaj za energetsku učinkovitost. Moći ćemo obnoviti 20 do 25 kuća na našoj općini. Interes mještana je izuzetno velik pa se trudimo pomoći svima koliko možemo, ispunjavamo im dokumentaciju ukazujemo na sve što je potrebno. Općina će u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati sa čak 65 posto.

 

PROSTORNI PLAN – Krenuli smo s izmjenama prostornog plana. Već deset godina on nije mijenjan, a možda je i najvažniji dokument za razvoj jedne općine. Zahvaljujem Županiji što nam u tome pomaže i sudjeluje u sufinanciranju. Drago mi je što su se najistaknutiji poduzetnici uključili i odlučili podnijet zahtjev da se na dodatne parcele koje se nalaze uz njihove tvornice proširi građevinsko zemljište što daje nadu da će na tim zemljištima otvarati nove pogone i povećati zaposlenost u našoj općini. PJEŠAČKE STAZE – U siječnju smo uspjeli završiti svu projektnu dokumentaciju za pješačke staze kroz Batrinu, Novu Kapelu i Bili Brig. Za 9 kilometara pješačko-biciklističkih staza imamo građevinsku dozvolu.

 

CESTA SEOCE – SIČE – MAGIĆ MALA – KOMARNICA – Zahvaljujem se gospodinu Mati Gavranu što nam je s minimalnom cijenom za radove pomogao u ovom projektu. Očekujem da ćemo do Božića imati građevinsku dozvolu za 6 kilometara te ceste koju ćemo slijedeće godine kandidirati na jedan od EU fondova. Vrijednost radova je oko 200.000 kuna. Zahvaljujem se Županiji što je uplatila 40.000 kuna za projektiranje te ceste.

 

VODOVOD I KANALIZACIJA – Vodovod i odvodnja su uvijek aktualna tema u svakoj općini. U tijeku je spajanje našeg koncesionara Regionalnog vodovoda Davor sa tvrtkom Slavča u jedno poduzeće. Vjerujem da ćemo uskoro imat na ovom području jedno jako i stabilno poduzeće koje će moći kvalitetno raditi i realizirat velike projekte. U tijeku je natječaj za izvođača radova za izgradnju cjevovoda kroz Magić Malu i preostali dio kroz Siče i Seoce. Vjerujem da će Regionalni vodovod Davor uskoro izabrati izvođača radova i da će se do kraja ove godine krenuti postavljanjem cjevovoda. Kažu da su stali radovi na kanalizaciji u zadnjih godinu dana. To nije baš tako jer smo u tih godinu dana jako puno radili na dijelu posla koji se ne vidi. Projektiran je samo sjeverni dio cjevovoda uz glavnu cestu, a južni dio i ostale ulice kroz Novu Kapelu, Batrinu i Bili Brig nisu projektirane kao i položaj pročistača voda. Kandidirali smo se prije dva mjeseca Hrvatskim vodama za izradu kompletne projektne dokumentacije čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna od kojih EU daje 85 posto, a općina 15 posto. Prošli smo prvi krug ocjenjivanja i ušli u drugu krug za ocjenjivanje zajedno s 80 drugih općina. To je znak da smo dokumentaciju dobro pripremili.

 

STABILNE FINANCIJE – Nismo u proteklih godinu dana povećali zaduženje Općine već ga smanjili za 20 posto. Financije su nam stabilne i redovito podmirujemo sve svoje obveze.

 

ZAVIDAN RAD UDRUGA – U zadnjih godinu do dvije dana izuzetan je rad udruga koje se bave puno širim spektrom djelatnosti, a ne usko samo sportom, lovom ili ribolovom, već i humanitarnim radom, odgajaju i educiraju mlade, te uređuju središta svojih naselja. S ponosom ističem udruge „Sve lipo“ iz Srednjeg Lipovca, „Sveti Antun“ iz Batrine, „Dubovac“ iz Bilog Briga, te „Moje selo“ iz Dragovaca, te nedavno osnovanu i udrugu mladih Šušanje. Udruge izuzetno doprinose društvenom životu u tim naseljima. Nadam se da će se i druga sela ugledati na njih.

 

ZAHVALA ČLANOVIMA VIJEĆA I GRAĐANIMA – Zahvalio bih se općinskim vijećnicima. Ne donosimo uvijek odluke jednoglasno. Ima različitih mišljenja no moj je dojam nakon ovih godinu dana da svih 13 vijećnika djeluje s istim ciljem, a to je poboljšanje kvalitete života na području naše općine. Zahvaljujem se predstavnicima županije što na u svakom trenutku prate, ne samo financijski, već i savjetima jer nam svi upravni odjeli uvijek pomognu. Hvala i svim mještanima općine Nova Kapela što su u prvih godinu dana mog rada bili tolerantni i susretljivi. Trudili su se pomoći, a imali su i razumijevanja i za moje početničke greške – kazao je uz ostalo općinski načelnik Ivan Šmit.

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 04/04/2014 0
NOVA KAPELA 4. travnja 2014. – Načelnik Ivan Šmit primio je u srijedu, 02. travnja 2014. mladog Filipa Popovića iz…