JADRANKA KOSOR U STAROJ GRADIŠKI

533 0

Otvaramo vrata za istrage o komunističkim zločinima i klanjamo se žrtvama nacizma i ustaškog režima

STARA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2011. – U povodu obilježavanja 23. kolovoza Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima premijerka Jadranka Kosor posjetila je

danas Staru Gradišku i na ulazu u nekada ozloglašeni starogradiški kazamat otkrila spomen ploču u znak sjećanja na političke zatvorenike žrtve komunističkog režima i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima stradalih u tom zatvoru. Spomen ploču postavila je Vlada RH. 

– Upravo Stara Gradiška može biti simbol onoga što totalitarni režimi mogu učiniti čovjeku i njegovu dostojanstvu. Ovdje treba doći učiti, sve se činjenice moraju uvijek stavljati na stol da se ništa od onoga što se događalo ne zaboravi. Moramo se jednako sjećati svih žrtava. Neprekidno baratanje činjenicama važno je kako bismo imali pravi temelj za put u budućnost, jer je povijesna pravda znati što se gdje i u koje vrijeme događalo. Ovo je pravo mjesto da dođemo i poklonimo se žrtvama totalitarnih režima na prostoru Hrvatske sa željom da se ništa ne zaboravi i istrage nastave. Posebno se klanjamo sa velikim poštovanjem žrtvama nacizma, odnosno ustaškog režima u Hrvatskoj. Sada nastojimo otvoriti vrata za istrage o komunističkim zločinima i da to ne bude tabu tema. Da se jednako otvoreno o zločinu i zločincima progovori – kazala je Jadranka Kosor.

 

O razgovorima s Merkel

 

– Ne mogu konkretno govoriti ni o jednom projektu, jer smo prije svega govorili načelno, ali isto tako govorili smo o projektima koji su sada u različitoj fazi. Razgovarali smo o mogućim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu. Isticali smo nekoliko odličnih primjera ulaganja njemačkih gospodarstvenika u Hrvatsku. Vjetroelektrana kod Šibenika koja se proširuje, vrijedna više od 70 milijuna eura. Isto tako moguća dodatna ulaganja u infrastrukturu, razgovarali smo o mogućnosti ulaganja u luku Rijeka, izgradnja nizinske pruge do nekih konkretnih primjera ulaganja sa Simensom. Želimo da potencijal njemačkog ulaganja bude još veći, taku želju izrazila je i gospođa Merkel. Iznimno sam zadovoljna jer je središnje mjesto razgovora bili jačanje gospodarske suradnje”, istakla je J.Kosor. Predsjednica Vlade kaže kako su razgovori tekli u svjetlu činjenice da je Hrvatska buduća 28. članicu Europske unije. “Puno sam govorila o onom što je vlada u protekle dvije godine učinila o onom što se zove fiskalna odgovornost. Mislim da se to dodatno prepoznaje kao nešto iznimno što smo napravili i što jača našu poziciju i do ulaska u Europsku uniju. Radimo prema zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Mnoge mjere koje smo proveli su omogućile i da zamrznemo rashode proračuna u ovoj, ali i idućoj godini. Ponašamo se razumno i štedljivo – kazala je Kosor i dodala da su se kroz provedene mjere uklonila mnoge prepreke za ulaganja i dodatno ojačala disciplinu u racionalnom korištenja državnog proračuna.

Na Kosovu razgovaramo o gospodarstvu

 

– Na Kosovo odlazim s jednom iznimno jakom i velikom gospodarskom delegacijom. Govorit ćemo prije svega o gospodarskoj suradnji. Posjetiti ću i naše vojnike koji se tamo brinu o miru i tome se osobito veselim. Iskazat ću im svoje i poštovanje Vlade za njihov rad i napore. Posjetiti ću i Janjevo i razgovarati s tamošnjim Hrvatima. Nosimo i neke darove. Vjerujem da će to biti lijep i uspješan dan – odgovorila jer premijerka na novinarsko pitanje.

 

Pelješki most se gradi

 

– Taj će se projekt nastaviti. Mi smo morali zastati zbog krize. Sve se događa onako kako smo najavljivali 2009. godine. Kad smo se borili za stabilizaciju proračuna tada rekla sam da ćemo morati zastati, ali da ćemo tražiti nove modele financiranja i dovršetak mosta produžiti. Mislim da su beskorisna i vrlo štetna prepucavanja onih koji misle da bi to ne trebalo biti i onih koji misle da bi to trebalo biti. One političke opcije koje misle da to nepotrebno i da Hrvatska treba biti slijepo crijevo imaju pravo na svoje mišljenje. Mi koji smatramo da treba graditi autocestu do Dubrovnika i taj most imamo pravo realizirati taj program- kazala je predsjednica Vlade jadranka Kosor.

foto: D. Ivanković

 

Related Post

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Autor - 27/07/2013 0
Novi nameti za građane i bez investicija u gospodarstvo SLAVONSKI BROD, 25. srpnja 2013. – Klub gradskih vijećnika HDZ-a oštro…