“Jedan dan bez suvremene tehnologije” u Eko-etno selu Stara Kapela (FOTO)

500 0

piše: Ljiljana Lukačević

U sklopu projekta „Prevencija suvremenih oblika ovisnosti“, koji financijski podupire Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u petak 9. rujna 2011. Udruga „Pozitiva“ Nova Gradiška organizirala je za ciljnu skupinu srednjoškolaca program „Jedan dan bez suvremene

tehnologije“ u Eko-etno selu Stara Kapela. Voditeljica ove projektne aktivnosti bila je dipl. ing. Ksenija Ivošević, a pedagoško-psihološku evaluaciju provele su Mira Linjaković, Marija Dautović i Ljiljana Lukačević.

Druženje mladih u autohtonom seoskom ambijentu organizirano je s ciljem afirmacije zdravih stilova života te kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u prirodi i okruženju koje njeguje ekološke i etnološke vrijednosti. Polaznici programa dan su, raspoloženi i nasmijani, proveli u pecanju, vožnji čamcem po jezeru, pješačenju po okolnim brežuljcima i uživanju u pogledima s vidikovaca, pohođenju Križnog puta, razgledavanju seoskih imanja, a voditeljica ih je educirala o zdravoj prehrani i pravilima planinara. Realizaciju programa nesebično su pomogli članovi Udruge za održivi razvoj sela „ŠOR“ i Specijalne policije „Zebre“, a u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu A. Staklarevića polaznike je dočekalo gostoprimstvo domaćina i tradicijski slavonski obrok te osvježenje vodom i prirodnim sokovima.

Vraćajući se u vrevu, nismo mogli ne uzdahnuti za ljepotom prirode i mirom starina, a da je sve imalo smisla znali smo kad su polaznici programa izrazili želju da ovakvih „dana bez suvremene tehnologije“ bude više, pa čak da ih provedu i sa svojim obiteljima.

foto: Udruga “Pozitiva”

 

Related Post