Jelena Kovre otvorila izložbu „Mapiranje nutrine“ autorice Vinke Mortigjije Anušić

909 0

Autorica Ivanka Herceg, Fotografije Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. ožujka 2019. – Izložba „Mapiranje nutrine“ otvorena je u izložbenom prostoru Doma kulture u sklopu novoga projekta POU „M.A.R.“ „Dijalog s umjetnikom/umjetnicom“.
-Slike Vinke Mortigjije Anušić inspirirane su vizualnom medijskom transkripcijom njezinih grafika i kolaža u slikarstvo- napisala je na početku komentara izložbe Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, novinarka i prevoditeljica.
A poslije uvodnih riječi prof. Danijele Juranović, ravnateljice Učilišta „Relković“ autorica je o svom radu, među ostalim istaknula slijedeće:“ Do sada sam, dakle svih 15 godina, radila linoreze i kolaže (kombinacija). Ovo je moj novi ciklus i na drugi medij sam se prebacila prije godinu dana. Radi se o slikama na platnu (boja akrilna), ali ima i tragova kolaža iz moga prijašnjeg ciklusa. Pokušala sam se malo smiriti u koloritu. Do sada je on bio izuzetno jak, a sada sam pokušala vidjeti što mogu napraviti u smirenijim akromatskim bojama. Nisam u potpunosti „izdržala“, pa se na nekoliko slika pojavljuje neki koloristički akcent.
Kada gledate slike bilo kojega umjetnika vidite odraz njega samoga i zato nama umjetnicima i nije lako otvarati izložbe jer mi javnosti zapravo predstavljamo sebe“.

KRATKI ŽIVOTOPIS UMJETNICE
Vinka Mortigjija Anušić rođena je u Zagrebu 7. rujna 1970. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel, 1988. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1996. godine u klasi prof. Zdravka Tišljara, na Odjelu primijenjene grafike. Od 1996. godine radi kao profesorica stručnih predmeta u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na grafičkom odjelu. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Članica je ULUPUH-a od 1997. godine.Živi i djeluje u Zagrebu.
Izložbu je otvorila bivša autoričina učenica
Izložbu je službeno otvorila Jelena Kovre, gradska vijećnica i zaposlenica Gradskog muzeja Grada Nova Gradiška, bivša učenica Vinke Mortigjije Anušić.
-Što se tiče moje bivše profesorice Vinke ne samo da je fantastična kao profesorica, nego sam se uvijek divila njezinim radovima i zapravo njezinoj volji rada u linorezu. Krasno je u svom gradu vidjeti radove moje bivše profesorice i od srca želim da uživate, da sve dobro pogledate i sve što vas zanima pitate-rekla je, među ostalim Jelena Kovre.
Po otvorenju izložbe umjetnica je održala radionicu kolaža, a sudjelovali su učenici nižih razreda OŠ „Mato Lovrak“ sa svojim učiteljicama i profesoricama, kojima je na iznimno uspješnoj suradnji također zahvalila ravnteljica prof. Danijela Juranović.

Related Post

„STUDIO B“ : PROBIJ ZID ŠUTNJE

Autor - 07/03/2017 0
Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ provodi svoju prvu projektnu inicijativu „Probij zid šutnje“. Inicijativa je podržana od strane…