JENTRAP: Zajednički projekt Brodsko-posavske županije i Grada Šapca

1038 0

Slavonski Brod, 5. travnja 2017. Uvodna konferencija projekta Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za izvanredne situacije u slivu Save (joint contribution to enhanced transnational emergency preparedness in the sava basin – jentrap), održana je danas u Velikoj vijećnici županijske uprave. Cilj ovog projekta na kojem zajednički surađuju Grad Šabac iz Srbije i Brodsko-posavska županija je priprema za izvanredne situacije posebno za moguće poplave i ublažavanje štete nastale od poplava.

U uvodnom dijelu konferencije okupljene su pozdravili župan Danijel Marušić i predsjednik Skupštine grada Šapca ujedno i je član Upravnog odbora projekta Nemanja Pajić, izrazivši zadovoljstvo što se suradnja nastavlja. Sava nas povezuje i zajednički dijelimo i dobro i izazove koje ona donosi- dodao je Pajić.

•Uz njih današnjem sastanku nazočili su i predstavnici partnerskih institucija na projektu:

CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije

Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Slavonski Brod

Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije

Zavod za javno zdravlje Šabac

 Valja istaći kako je projekt JENTRAP financira sredstvima Europske unije iz IPA komponente kroz CBC program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a vrijedan je 444.452 eura.

Podsjetimo, Brodsko-posavska županija je vodeći prijavitelj projekta čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također sudjeluju CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Slavonski Brod, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt se financira iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 posto sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.

Opći cilj projekta je postići transnacionalnu spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Specifični ciljevi projekta su: podržati djelotvornu pripravnost kriznih stožera za opasnost od poplava u Brodsko-posavskoj županiji i općini Šabac te podržati zajedničke poboljšane mjere sigurnosti i zaštite okoliša te sustav ranog upozorenja za površinske vode.

Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.

Očekivani rezultati koji će se ostvariti provedbom ovog projekta su unaprijeđeni tehnički i operativni kapaciteti kriznih stožera, poboljšan monitoring okoliša i spremnost nadležnih službi za krizne situacije, a građani će biti upoznati s načinima postupanja i prekograničnim odnosima u izvanrednim situacijama. (Autor bpz.hr)

Related Post