KAD SE HOĆE I ZNA: Općina za primjer drugima

1986 0

REŠETARI – Obilježavanje Dana općine Rešetari bila je prigoda da se okupe svi značajni čimbenici u uspješno okončanom projektu sanacije zatvorene deponije na kojoj se godina gomilao otpad iz Nove Gradiške.

Na saniranoj deponiji okupili su se Dario Matanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Suada Mustajbegović i Nataša Dankić Sliepčević, predstavnici izvođača radova, stručnog nadzora i tehničke pomoći u provedbi EU projekata, te općinski načelnik Zlatko Aga i predsjednik Općinskog vijeća Marijan Moćan.

-Koristim ovu prigodu da vas upoznam da smo sa 31. prosincem prošle godine uspješno završili sanaciju zatvorene deponije koja je bila veliki problem za Rešetare još od 1997. godine. U nedostatku financijskih sredstava čekalo se dugo godina na njenu sanaciju da bi napokon uz pomoć institucija Vlade RH, posebno Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspjeli osigurati sredstva Europske Unije. Ukupna vrijednost projekta bila je preko 20 milijuna kuna, međutim kasnijom javnom nabavom uspješno je smanjen na oko 11 milijuna kuna. Kao jedinica lokalne samouprave zahvaljujemo se svim suradnicima, od Vlade RH i resornih institucija do projektanta, tehničke pomoći, izvođača radova i nadzora – kazao je načelnik Zlatko Aga.

Treba dodati da je ova velika investicija realizirana bez financijskog učešća Općine Rešetari. Trebalo je, međutim, uložiti puno truda i vremena da pripremi sva potrebna dokumentacija i osiguraju sredstva. Posao je odlično obavljen pa nisu izostale ni čestitke, a najavljeni su i novi zajednički projekti.

-U fazi smo u kojoj realiziram projekt vodno-komunalne infrastrukture koji će se također financirati iz strukturnih fondova EU. Općina Rešetari je pravi primjer kako se radom i kvalitetnom suradnjom s Vladom i ministarstvima aplicira povlačenje sredstava iz EU. Od srca vam čestitam i iskreno se zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta – kazao je pomoćnik ministra Zaštite okoliša i energetike Dario Matanović

– Odlagalište u Rešetarima jedno od 8 saniranih deponija područja Slavonije i Baranje Slavonija je nekako prva prepoznala mogućnosti iz EU fondova i većina odlagališta osim Samobora i Umaga sanirana je na području Slavonije i Baranje. Na žalost postoji još deponija kojima je potrebna sanacija. Novaca ima stoga bi svi trebali doći na red – kazala je Suada Mustajbegović, pohvalila Općinu Rešetari i istaknula dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetiku učinkovitost.

Related Post