IN MEMORIAM JOSIP OSTIĆ, prof 1946.-2017.

1746 0

NOVA GRADIŠKA – Jučer je na gradskom groblju sahranjen prof. Josip Ostić. Uz članove obitelji od njega su se oprostili prijatelji, ljudi s kojima je godinama radio i surađivao i njegovi matičari. Došli su se s njim oprostiti akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske i njen potpredsjednik Stjepan Sučić i cveuč. Prof. dr. Marko Samardžija.

IN MEMORIAM

Josip Ostić rođen je 10.srpnja 1946. U Dragovcima. Nakon Gimnazije u Požegi, završava Pedagošku akademiju u Slavonskom Brodu i zapošljava se u školi Davor. Kasnije će i pored obitelji, uz rad završiti izvanredni studij Hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu poslije čega službuje u školama Uljanik i Dežanovac kod Daruvara.

Nakon Domovinskoga rata profesor Ostić obnaša dužnost pročelnika za društvene djelatnosti u Uredu državne uprave a radio je i kao stručni savjetnik za osnovno i srednje školstvo.

Od siječnja 2005. do kraja kolovoza 2011., kad odlazi u mirovinu, bio je knjižničar u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški .

Matica Hrvatska bila je središte i ishodište njegova interesa; bio je predsjednik Ogranka u Novoj Gradiški od 1998.godine pa sve do posljednjega dana. Živio je za Maticu hrvatsku, to srce svekolike kulture.

Tih, staložen, pribran, uporan i marljiv gradio je korak po korak onu tihu kulturu koja ne blješti, ali traje.Bio je urednik Godišnjaka Ogranka MH u Novoj Gradiški svih šesnaest brojeva i sedamnaestog čije izdanje i predstavljanje nije dočekao,mada je napisao uvodnu riječ i pomno isplanirao rubrike.

Prije toga zajedno smo planirali obilježiti 50.obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju Hrvatskoga jezika, odlazak na Blajburg, uručiti knjige najuspješnijim učenicima osnovnih i srednjih škola… U godini obilježavanja 175.obljetnice Matice hrvatske,naš Josip je planirao izložbu knjiga Matičinih izdanja što se nalaze u“ maloj knjižnici“u prostoru našega Ogranka.
Ustrajnim i marljivim radom održavao je naš Ogranak strpljivo gradeći zajedništvo sa članovima Ogranka. Zajedno smo obilježavali u našemu gradu mnoge manifestacije kulturno-umjetničke : Mjesec knjige, Dane hrvatskoga jezika; predstavljanja knjiga značajnih intelektualaca našega kraja i šire, jezikoslovaca i znanstvenika.

Bijaše dobrostiv, plemenit,skroman i samozatajan.

Uronjen u svoje Dragovce, volio je zemlju slavonsku, hrvatsku.

Dragi Josipe, laka Ti hrvatska zemlja!

Tvoji matičari

Related Post

IN MEMORIAM

Autor - 19/09/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 19. rujna 2016. – Nažalost, napustio nas je još jedan bivši radijski kolega, Igor Herceg, rođen 1972. godine,…