KOLIKO ČESTO NA PREGLED KOD VETERINARA ?

3457 0

S obzirom na činjenicu da ne možemo direktno komunicirati sa našim ljubimcima, redovni sistematski pregled kućnog ljubimca vrlo je važan. Za optimalno zdravlje kućnog ljubimca jedan posjet veterinaru na godinu, najčešće

radi obaveznog cijepljenja, nije dovoljan. Navest ću samo nekoliko činjenica koje to potvrđuju.

 

Životinje brže stare. Svaka godina u životu kućnog ljubimca jednaka je razdoblju od šest do osam godina u životu čovjeka.

Većina životinja instinktivno pokušavaju prikriti bolest ili ozlijedu jer su u prirodi takve jedinke meta predatora. Sigurno ste primjetili da se bolesne mačke sakrivaju od pogleda ili odlaze od kuće i ne vraćaju se.

Prilikom jednog posjeta godišnje radi preventivnog cijepljenja, veterinar nema uvijek dovoljno vremena za detaljniji veterinarski pregled i davanje stručnih savijeta. Neke bitne stvari koje vlasnik treba doznati o zdravlju, odgoju, socijalizaciji pasa i mačaka, ostalim preventivnim zaštitama, pravilnoj prehrani i slično, gotovo nikada ne dođu na red.

Stoga bih savjetovao vlasnicima da osim za redovita godišnja cijepljenja, posjete svog veterinara i u drugim slučajevima.

Važno je posjetiti veterinara kada vlasnik primjeti prve znakove neke bolesti (malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, proljev, potištenost), dok je bolest još u početnom stadiju.

Često bolest može biti prisutna, ali prolazi nezapaženo. Najbolji primjer za to su srčane bolesti. One su dosta česta pojava kod pasa i mačaka srednje i starije dobi. No, za razliku od nekih probavnih smetnji ili kožnih problema, nisu lako uočljive za laika dok se ne pojave simptomi zatajivanja srca, kada je u većini slučajeva već prekasno! O velikoj učestalosti tih bolesti, govori podatak da 60% pasa starijih od 8 god., razvija kroničnu bolest zalistaka, dok je dilatativna kardiomiopatija u 25% slučajeva uzrok smrti u dobermana!

Zamor, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću), samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti. Bolesne mačke mogu se ponašati sasvim normalno i zdravo, te samo odjednom razviti arterijsku tromboemboliju (kada zbog krvnog ugruška koji je začepio arterije ne mogu stati na stražnje noge) ili naglo uginuti.

Vlasnik također ne bi trebao previdjeti eventualne probleme sa vidom ili pak promjene na očima. Znamo da one mogu biti vezane uz neka druga oboljenja (povišen krvni tlak, virusne bolesti kod mačaka i sl.), a pravovremena detekcija takvih problema je vrlo bitna za što uspješnije liječenje.

Osim toga, vrlo je važno zdravlje usne šupljine. Dobar program njege zubi uključuje redovite preglede zubi i usne šupljine, te redovitu kućnu higijenu zuba.

Nabrojao sam samo neke od razloga redovitog posjeta veterinaru kako bi osigurali zdravlje i dugovječnost vašeg ljubimca. Ovdje se moram osvrnuti i na ne manje bitan financijski aspekt redovitih pregleda.

Svakako je uvijek manja investicija pravovremeno detektirati bolest ili spriječiti njeno nastanje, nego liječiti bolest u već poodmakloj fazi.

I na kraju, podsjećam da životinje ne govore. One ne mogu pozvati veterinara, zakazati pregled niti reći gdje osjećaju bol. Stoga je dobra suradnja vlasnika i veterinara ključna za njihovo zdravlje i sreću.

 

* ZA SVE DODATNE INFORMACIJE OBRATITE NAM SE S PUNIM POVJERENJEM!

Kontakt osoba MARTIN KNEŽEVIĆ dr.med.vet.

099/ 6788 200

ili na mail martin.knezevic@gmail.com

Related Post

NOVO !

Autor - 10/02/2012 0
Cijenjeni čitatelji portala novagra.hr sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo u suradnji s dr.vet.med. Martinom Kneževićem otvorili novu rubriku. U…

Autor - 05/06/2012 0
Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i…

KONJUKTIVITIS

Autor - 03/01/2013 0
KONJUKTIVITIS je upalaočnespojnice.Očnaspojnica (konjunktiva) je prozirna, glatkaisjajnasluznicakojapovezujestražnjupovršinuvjeđaiočnujabučicu.

URINARNA INKONTINENCIJA PSA

Autor - 28/03/2012 0
Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u pasa bilo koje dobi i spola. Najčešće je viđen…