ANALNE VREĆICE

1861 0

PERIANALNE ŽLIJEZDE I PROBLEMI S NJIMA !?

Životinje također imaju svoj potpis. Potpis je označavanje teritorija mirisom, a čita se nosom!

Mirisna tekućina stvara se u mirisnim žlijezdama, a njih neke životinje nose uz rogove, neke nad okom, neke na nogama, a neke na skrivenijim i intimnijim mjestima kao psi i mačke. Njihove mirisne žlijezde smještene su na samom prijelazu završnog dijela debelog crijeva (rektuma) ka čmaru (anusu).

Oblikovane su kao dvije vrećice, svaka s jedne strane anusa, a u njima se nakuplja mirisna tekućina.

Veličine su zrna prosa, riže a kad su jako pune i do zrna graška. Ako zamislite oblik anusa poput sata, nalaze se negdje na 16 h i 20 h.

Prilikom obavljanja velike nužde izmet pritisne vrećice i iz njih istisne tekućinu kroz kratke izvodne kanale napolje, u sam završetak crijeva. Ako pažljivo i indiskretno promatramo ljubimca za vrijeme vršenja velike nužde često možemo primjetiti nekoliko kapi tekućine neposredno prije ili na kraju stolice. To je tinta potpisa kojim svjedoči svakom čitaču da je on tu bio.

Divljim suvrsnicima, ili divljim predcima takav bi potpis značio: “Dolaziš na moje područje, dobro se čuvaj!”. Danas, na svu sreću, izgubio se prijeteći ton ali i dalje predstavlja potvrdu nazočnosti na nekom području.

Najbolje bi bilo svakih par mjeseci otići do veterinara na kontrolu, posebno ako primjetite da ih treba istisnuti (kad se pas češe po tjelu,a naročito po bedrima,po lumbosakralnom dijelu kralježnice, opada mu dlaka, sanjka se-sjedne na stražnjicu I vuče ju po tvrdoj podlozi, hvata se za rep i grize ga…).

U pravilu vrećice se prazne same i ne pričinjavaju nikakve teškoće ali ponekad bude potpuno drugačije. Naime, žlijezda, ukoliko bude upaljena, do čega može dovesti više uzroka, izaziva karakterističnu alergijsku reakciju u organizmu,a manifestira se najčešće kao upala kože. Znaci su jaki svrbež, gubitak sjaja dlake, prorjeđenje dlake, pogotovo u području oko korijena repa i po lumbosakralnom dijelu kralježnice, mogu se pojaviti kvržice po koži, krastice pa i vlažni ekcem. Pas refleksno liže, češe i grize ovakvo područje na koži te često dolazi do bolesnog stanja koje nazivamo piotraumatski dermatitis (“hot spot”). Ako takvo stanje potraje dugo moguće je da sadržaj upaljene i začepljene vrećice prodre na površinu stražnjice sa strane anusa poput sadržaja čira pa se kroz novonastale otvore ( fistule ) cijedi van.

Često u početku, vlasnici, znakove ovakvog bolesnog stanja pripisuju prljavosti životinje te ju kupaju u različitim šamponima ili dolaze s već svojom postavljenom dijagnozom da se radi o kožnom šugarcu, zatim buhavosti koja zaista može dovesti i do pogoršanja stanja te u neznanju svojeg ljubimca tretiraju različitim insekticidima.

Manuelno pražnjenje vrećica, u lakšim slučajevima upale, može biti dovoljno ali, ukoliko se razvije teža upala popraćena težim promjenama na koži neophodno je složenije liječenje. Tada je potrebito ispiranje analnih vrećica antibioticima i lokalnim dezinfincijensima, ovisno o kakvoj se upali radi i u kojem je stupnju razvoja.

Najčešči uzroci upale su prekomjerno nakupljanje sekreta zbog premekane stolice koja ne može dovoljno jako pritisnuti vrećice da ih isprazni ili prekomjerno stvaranje sekreta zbog prejakog podražaja na lučenje sekreta u gradskoj sredini gdje je vrlo veliki broj pasa na maloj površini.

Kod nekih pasa su pak vrećice tako položene da se teže prazne. Ponekad je učestalo pojačano punjenje vrećica posljedica urođene sklonosti. Također, učestalo pojačano punjenje vrećica nastaje kao posljedica neke druge alergije, npr. alergije na neku namirnicu ili ubod buhe. Stoga bi se trebalo posavjetovati s veterinarom o vrsti hrane koju uzima vaš ljubimac i možebitno promjeniti sastav, oblik, ili neku drugu vrstu hrane.

U pravilu, ako je stolica tvrda i dobre konzistencije one bi se trebale same prazniti, s tim da postoje, kao što sam naveo, jos neki slučajevi kod kojih i uz tvrdu stolicu analne vrećice ne mogu prazniti svoj sadržaj… zato je dobro par puta godišnje (3-4 puta) dovesti životinju na pregled kod svog veterinaru da provjeri stanje analnih žlijezda I općenito vam da savjete za vašeg ljubimca!.

Svako odlaganje pražnjenja u slučajevima kada životinja pokazuje znakove bolesti može dovesti do brzog pogoršanja stanja, uvećati patnju životinje, otežati liječenje, produžiti ga i povećati izdatke za liječenje.

Vlasnik treba voditi računa o prehrani svog ljubimca, te na taj način osigurati dovoljno čvrstu stolicu kao prvi preduvjet izbjegavanja opisanih tegoba.

Related Post

UMJETNO OSJEMENJIVANJE PASA

Autor - 01/09/2012 0
Umjetno osjemenjivanje pasa postala je rutinska metoda kako u svijetu, tako i kod nas.  Umjetno osjemenjivanje kuja najčešće se primjenjuje…

Autor - 24/07/2012 0
Koprološka pretraga ili pretraga fecesa na parazite, koristi se za otkrivanje parazitarnih iliti invazijskih bolesti čiji su uzročnici lokalizirani u…

ŠUGA

Autor - 19/09/2012 0
Šuga je kontagiozna, kronična kožna bolest uzrokovana trajnim ektoparazitima (Arthropoda : Acari) iz porodica Sarcoptidae, Knemodocoptidae, Psoroptidae, Demodicidae i Cheyletiellidae.