KIHANJE KOD KUNIĆA

1933 0

Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti i na druge organe-nazalne sinusne šupljine,gdje može uzrokovati

degenerativne promjene i postati kronični problem i isto tako postati sindrom atrofijskog rinitisa (koji slabi funkciju sluznice),a može se ta ista bakterija “udomaćiti”i u drugim organima-srednje uho,svi unutarnji organi,uključujući i genitalne.Kronična infekcija koja se ne liječi može uzrokovati trajno oštećenje zaraženog tkiva.

 

Ne obolijevaju svi zaraženi kunići,a bakterija se otkriva serološkom pretragom,ili u kasnijoj fazi čak radiologijom. Infekcija može biti i vrlo blaga,čak i proći bez liječenja,to ovisi o imunitetu kunića.Postoji više tipova bakterije Pastorella multocida,no najčešći su tip A i D,posebno je čest tip A 12. Može danima preživjeti u nosnom sekretu i drugim izlučevinama kao i u vodi.Postojanje jedne druge bakterije,Bordetella bronchiseptica potpomaže razvitak Pastorelle M.

 

Česta pojava je da kunić ima začepljen nos,kihavicu.Kunići se mogu i oporaviti ali kad se oporave,bakterije ostaju prisutne u nazalnoj šupljini.Šanse da će dalje prenijeti zarazu na drugog kunića su manje nego dok je kihao,ali rizik postoji. I zdravlje i oporavak ovise o općem psihofizičkom stanju,ali i razini stresa i prijašnjoj izloženosti kunića.

 

Najčešće bakterije pronađene u nazalnoj šupljini su :

 

Pastaurella Multocida

Pseudomonas Aeruginosa

Bordetella Bronchiceptica

Staphylococus Aureus

i one su najčešći uzročnici kihanja ili lučenja sekreta iz nazalne šupljine.Ako se ne liječe,mogu dovesti čak i do upale pluća kod kunića (takav kunić će istezati vrat da bi lakše došao do zraka,teško i zvučno će disati).

 

Također,kihavicu mogu uzrakovati i strana tijela u nazalnoj šupljini:dlaka,mušica,komadići hrane ili trun sijena.To uglavnom nije vidljivo golim okom,potrebna je endoskopska pretraga koja se obavlja pod anestezijom radi lociranja i odstranjivanja.(To vrijedi ako kunić nakon svih obavljenih pretraga i dalje pokazuje znakove kihanja ili curenja iz nosa ,a test i kultura su negativni na prisustvo bakterija,i ako je eliminirana infekcija uzrokovana gljivicama,što je isto tako moguće).

Related Post

Autor - 05/06/2012 0
Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i…

KONJUKTIVITIS

Autor - 03/01/2013 0
KONJUKTIVITIS je upalaočnespojnice.Očnaspojnica (konjunktiva) je prozirna, glatkaisjajnasluznicakojapovezujestražnjupovršinuvjeđaiočnujabučicu.

ANALNE VREĆICE

Autor - 25/02/2012 0
PERIANALNE ŽLIJEZDE I PROBLEMI S NJIMA !? Životinje također imaju svoj potpis. Potpis je označavanje teritorija mirisom, a čita se…

UŠNA ŠUGA KOD KUNIĆA

Autor - 11/11/2012 0
Psoroptoza je kronična, kontagiozna bolest kože (i vanjskog zvukovoda) biljoždera, koju uzrokuju trajni ektoparaziti, šugarci iz porodice Psoroptidae, roda Psoroptes.…