KIHANJE KOD KUNIĆA

2821 0

Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti i na druge organe-nazalne sinusne šupljine,gdje može uzrokovati

degenerativne promjene i postati kronični problem i isto tako postati sindrom atrofijskog rinitisa (koji slabi funkciju sluznice),a može se ta ista bakterija “udomaćiti”i u drugim organima-srednje uho,svi unutarnji organi,uključujući i genitalne.Kronična infekcija koja se ne liječi može uzrokovati trajno oštećenje zaraženog tkiva.

 

Ne obolijevaju svi zaraženi kunići,a bakterija se otkriva serološkom pretragom,ili u kasnijoj fazi čak radiologijom. Infekcija može biti i vrlo blaga,čak i proći bez liječenja,to ovisi o imunitetu kunića.Postoji više tipova bakterije Pastorella multocida,no najčešći su tip A i D,posebno je čest tip A 12. Može danima preživjeti u nosnom sekretu i drugim izlučevinama kao i u vodi.Postojanje jedne druge bakterije,Bordetella bronchiseptica potpomaže razvitak Pastorelle M.

 

Česta pojava je da kunić ima začepljen nos,kihavicu.Kunići se mogu i oporaviti ali kad se oporave,bakterije ostaju prisutne u nazalnoj šupljini.Šanse da će dalje prenijeti zarazu na drugog kunića su manje nego dok je kihao,ali rizik postoji. I zdravlje i oporavak ovise o općem psihofizičkom stanju,ali i razini stresa i prijašnjoj izloženosti kunića.

 

Najčešće bakterije pronađene u nazalnoj šupljini su :

 

Pastaurella Multocida

Pseudomonas Aeruginosa

Bordetella Bronchiceptica

Staphylococus Aureus

i one su najčešći uzročnici kihanja ili lučenja sekreta iz nazalne šupljine.Ako se ne liječe,mogu dovesti čak i do upale pluća kod kunića (takav kunić će istezati vrat da bi lakše došao do zraka,teško i zvučno će disati).

 

Također,kihavicu mogu uzrakovati i strana tijela u nazalnoj šupljini:dlaka,mušica,komadići hrane ili trun sijena.To uglavnom nije vidljivo golim okom,potrebna je endoskopska pretraga koja se obavlja pod anestezijom radi lociranja i odstranjivanja.(To vrijedi ako kunić nakon svih obavljenih pretraga i dalje pokazuje znakove kihanja ili curenja iz nosa ,a test i kultura su negativni na prisustvo bakterija,i ako je eliminirana infekcija uzrokovana gljivicama,što je isto tako moguće).

Related Post

Vaš novi mačić

Autor - 18/02/2012 0
Novi mačić u kući Mačke su dražesna i inteligentna bića. Mada su ljupke i nježne, mačke su samostalne i mogu…

ŠUGA

Autor - 19/09/2012 0
Šuga je kontagiozna, kronična kožna bolest uzrokovana trajnim ektoparazitima (Arthropoda : Acari) iz porodica Sarcoptidae, Knemodocoptidae, Psoroptidae, Demodicidae i Cheyletiellidae.

UMJETNO OSJEMENJIVANJE PASA

Autor - 01/09/2012 0
Umjetno osjemenjivanje pasa postala je rutinska metoda kako u svijetu, tako i kod nas.  Umjetno osjemenjivanje kuja najčešće se primjenjuje…

NOVO !

Autor - 10/02/2012 0
Cijenjeni čitatelji portala novagra.hr sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo u suradnji s dr.vet.med. Martinom Kneževićem otvorili novu rubriku. U…