NOVO !

1228 0

Cijenjeni čitatelji portala novagra.hr sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo u suradnji s dr.vet.med. Martinom Kneževićem otvorili novu rubriku. U rubrici „Veterinarski kutak“ moći ćete pročitati veterinarske savjete i aktualnosti vezane za

vaše kućne ljubimce. Također, moći ćete postavljati pitanja i zatražiti savjete preko komentara i e-maila.

Danas krećemo sa prvom temom naziva „Vaše novo štene“ u kojoj ćete pročitati upute i savjete dr. Martina o tome kako se brinuti o zdravlju šteneta i kako ga njegovati i odgajati.

 

Prije nego dovedete štene u njegov novi dom, pripremite sve neophodne potrepštine. Prvih nekoliko mjeseci u životu Vašeg ljubimca najvažniji su za uspostavu kvalitetnog odnosa s novom obitelji. Trebate biti dosljedni i čvrsti, a u isto mu vrijeme pružiti siguran i sretan dom. Ovime našim malim vodičem, pokušati ćemo Vas usmjeriti kako od samih početaka pravilno postupati s Vašim štenetom!

Kako odabrati ime?

 

Idealno ime trebalo bi biti kratko. Ime s dva suglasnika je preporučljivo jer je kratko, a štene ga neće pomiješati s kratkim naredbama ili zabranama tipa “Ne”. Budite uporni – svi članovi obitelji trebali bi koristiti isto ime, a ne zbunjujuće nadimke ili varijacije imena. Reakciju na ime nagradite s puno pohvala i igre.

 

Spavanac

 

Priuštite svojem štencu poseban krevetić. Položite ga na mirno mjesto bez propuha. Prvu noć u novom domu Vaš novi ljubimac cijenit će mekani ležaj, koji će mu dati toplinu i osjećaj sigurnosti. Utjeha će mu biti i posebno dizajnirana igračka za štence (Karlie) koja će zadovoljiti njegove instinkte. Ukoliko u kući imate i druge ljubimce, upoznajte ih postepeno te ih ne ostavljajte same niti ih ne hranite zajedno sve dok se dobro ne upoznaju i prihvate.

 

Vježbanje odlaska na wc

 

Puppy trainer (Karlie) – odlično je sredstvo za pomoć pri treningu, a koje privlači štene da vrši nuždu na jednom mjestu.

Za siguran rezultat, pokažite štencu mjesto gdje ste stavili sredstvo i uvijek ga tamo odvedite odmah ujutro, navečer prije spavanja te iza svakog obroka. Ako samostalno ode na to mjesto i obavi nuždu, odmah ga nagradite poslasticom.

Pelene za štence posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štenca da obavi nuždu baš na tom mjestu, umjesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korištenja pelena, što će ga ohrabriti na ponavljanje vršenja nužde na tom mjestu.

 

Ishrana

 

Prvi obroci novog štenca u kući vrlo su važni. Saznajte što je Vaše štene jelo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite prijeći na neku drugu hranu, učinite to postepeno u periodu od jednog do dva tjedna.

Miješajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako ne biste opteretili mladi probavni sustav.

Kvalitetna suha hrana za štence, osim što je zdravija za Vašeg psa, za posljedicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakiranja, a ne hranu u rinfuzi. Samo originalna pakiranja jamče kvalitetu, deklarirani sadržaj, ispravan rok trajanja te očuvanost svih hranjivih sastojaka. Dodavanje “ljudskih” namirnica, kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mlijeko u ovom periodu može napraviti više štete nego koristi. Osigurajte svom ljubimcu vlastite zdjelice za hranu i vodu te uvijek dostupnu svježu vodu.

 

Zubna higijena

 

Zdravi zubi vrlo su važan faktor za cjelokupno zdravstveno stanje Vašeg štenca. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte upotrebljavati pastu koju Vi koristite, jer njena pjena kod štenca može uzrokovati napad panike te iritaciju želuca ukoliko je proguta.

 

Kupanje

 

Mnogo je načina na koji možete održati štene u najboljoj formi. U svim specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce možete nabaviti mnoštvo šampona, suhih šampona, vlažnih maramica te sprejeva, koji su korisni svaki na svoj načn.

Većina vlasnika pasa preferira blagi šampon za štence, ručnik i nešto strpljenja. Dovoljno je okupati psa 1 do 3 puta godišnje, budući da prečesto kupanje isušuje kožu. U slučaju većih potreba posavjetujte se sa svojim veterinarom koji će Vam pružiti dodatne i korisne informacije o tome!

 

Trening

 

Poslušno, dobro istrenirano štene bit će sretnije, smirenije i zabavnije od nestašnog šteneta. Najbolje doba za trening psa je između 12. i 18. tjedna starosti. Međutim, osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba poticati kroz cijeli život. Učenje zasnovano na nagradama je najučinkovitije, ukoliko nagrada slijedi neposredno nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo s činom koji joj neposredno prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, može djelovati kontraproduktivno. Za hladnijeg vremena obucite svom štencu Puppy kaputić. Uvijek sa sobom nosite poslastice kao nagradu i budite ih spremni dati štencu neposredno nakon što je pozitivno odreagirao na naredbu. Počnite s učenjem jednostavnih naredbi, kao što su: “Sjedni”, “Dođi”, “Lezi” i sl.

Koristite igračke i žvakalice, pazeći da Vi kontrolirate igru. Naučite štene da bude društveno i uvijek pod kontrolom.

Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje s drugim ljudima i životinjama, možete izbjeći buduće probleme u ponašanju.

 

Cijepljenje

 

Cijepljenje je izuzetno važno za zdravlje Vašeg štenca. Obično se prvo cijepljenje obavlja u dobi od 8-9 tjedana starosti, a drugo s navršenih 12 tjedana. Prema Zakonu, obavezni ste štene i čipirati, što je najbolje obaviti prilikom prvog cijepljenja. O rasporedu cijepljenja i čipiranja savjetujte se sa svojim veterinarom.

 

Čišćenje od parazita

 

Velika prijetnja štencima su okrugle gliste koje im majka može prenijeti putem krvotoka ili mlijeka. Glista, dok je u stadiju ličinke, u neaktivnom stanju može kroz mlijeko zaraziti štene. Ovo se naziva galaktogeni prijenos infekcije!

Simptomi zaraze glistom kod štenaca su nadut trbuh te proljev. Štene trebate tretirati pastom ili tabletama za čišćenje od parazita, i to svaka dva tjedna od 3.-12. tjedna starosti, te nakon toga svaka četiri tjedna od 12 tjedana od 6 mjeseci starosti. Osim glistama, psi mogu biti invadirani i drugim crijevnim nametnicima od kojih su najčešće trakavice.

Čišćenje pasa od trakavice provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće. Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3-4 puta godišnje. Buha je međudomaćin u razvoju male pseće trakavice, te je mogući izvor zaraze za štence.

 

Buhe

 

Buhe grizu i hrane se krvlju, uzrokujući svrbež i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina na koje svoje štene možete tretirati protiv buha:

• Ampule – najučinkovitiji preventivni tretman; mala količina tekućine koju stavite na šiju štenca, uništit će sve buhe

• Prašak – učinkovit ukoliko ga redovito koristite i dobro utrljate u krzno

• Sprejevi – odlični za uništavanje buha i krpelja, a pogodni za primjenu kod štenaca starijih od 10 dana

• Šampon – kupanje uz insekticidan učinak

Osim buha, opasnost su i krpelji – vanjski nametnici koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih zaraznih bolesti. Zaštita se također provodi sprejevima, ampulama i sl. pripravci protiv ektoparazita najčešće su kombiniranog spektra djelovanja te se mogu koristiti kod obje invazije – buha i krpelja.

 

 

* ZA SVE DODATNE INFORMACIJE OBRATITE NAM SE S PUNIM POVJERENJEM!

Kontakt osoba

MARTIN KNEŽEVIĆ dr.med.vet.

099/ 6788 200 035/361-761

ili na mail martin.knezevic@gmail.com

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7- 14h subota 7-11h

Related Post

Autor - 04/07/2012 0
Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva), te gubitak njegova motiliteta. Gubitak motiliteta dovodi do retencije…

ANALNE VREĆICE

Autor - 25/02/2012 0
PERIANALNE ŽLIJEZDE I PROBLEMI S NJIMA !? Životinje također imaju svoj potpis. Potpis je označavanje teritorija mirisom, a čita se…