UMJETNO OSJEMENJIVANJE PASA

7312 0

Umjetno osjemenjivanje pasa postala je rutinska metoda kako u svijetu, tako i kod nas.  Umjetno osjemenjivanje kuja najčešće se primjenjuje u slučajevima kada:

– odgovarajući partner visokovrijednih kuja ne može obaviti koitus (parenje)
– kada su partneri međusobno vrlo udaljeni (najčešće različite države), a vlasnik želi osjemeniti kuju iz uzgojnih razloga.

 

Uzimanje ejakulata

 

Postoji nekoliko načina uzimanja ejakulata od psa kao npr. s pomoću umjetne vagine, elektroejakulacijom. Svaka od ovih metoda ima poneki nedostatak u svom načinu primjene pa se najčešće ejakulat psa uzima manualnom fiksacijom penisa ili njegovom masažom, a sjeme se hvata u sterilnu staklenu posudicu (spermohvatač).
Psi velikih pasmina znatno bolje reagiraju na masažu penisa od malih pasmina. Pas ejakulira frakcionarno .
Njegov ejakulat sadrži tri frakcije. Prva frakcija gotovo i ne sadrži spermije, malog je volumena, a koji put i izostane. Druga je frakcija bjeličasta, a njezino izlučivanje traje oko minutu. Treća frakcija sastoji se od prozirne tekućine iz prostate i najvećeg je volumena, može doseći i do 30 ml. Njezino izlučivanje traje od 5 pa čak do 30 minuta.
Smatra se da za umjetno osjemenjivanje ne treba upotrebljavati treću frakciju ejakulata. Sjeme pasa najčešće se primjenjuje nerazrjeđeno, iako postoje razrjeđivači za konzerviranje u tekućem stanju.
U zadnje vrijeme se sa uspjehom radi i na dubokom smrzavanju sperme koja omogućuje višekratno korištenje ejakulata minimalno dva puta ili da tu spermu transportiramo avionom na veće udaljenosti.

Optimalno vrijeme osjemenjivanja

 

Optimalno vrijeme za osjemenjivanje kuje dosta je teško za odrediti. Nije dovoljno samo brojati dane od početka tjeranja, nego treba pratiti i promjene na spolnim organima te vladanje kuje.U veterinarskim ambulantama se još provodi i metoda vaginalnog brisa,gdje se pomoću sterilnog štapića uzima bris iz vagine ,a nakon toga isti nasloji na predmetnicu i boja.Nakon dobivenog mikroskopskog preparata veterinar vlasniku određuje optimalno vrijeme za oplodnju kuje ili parenje!

Kako prepoznati vanjske znakove tjeranja?

 

Stidnica se poveća otvrdne, te se javlja krvavi iscjedak iz rodnice (proestrus)
Stidnica postaje mekša, smanjuje se edem i prestaje krvavi iscjedak iz rodnice (estrus)
Proestrus u kuje traje 9 dana nakon čega slijedi ovulacija. Ovulacija je spontana. Faze sazrijevanja jajnih stanica traju između 48 i 60 sati. Jajne stanice ostaju sposobne za oplodnju nakon toga još 2 do 3 dana, stoga vremensko razdoblje u kojem se može dogoditi oplodnja nazivamo period oplodnje.
S obzirom da pseća sperma može ostati sposobna za oplodnju unutar spolnih organa najmanje 6 dana, moguće je da umjetno osjemenjivanje obavimo prije perioda oplodnje i da rezultira uspjehom.
Iako postoje određene pasminske razlike, optimalno vrijeme kada bi kuje trebalo umjetno osjemeniti je između 10-og i 14-og dana od početka proestrusa.

 

Osjemenjivanje plotkinja

 

Osjemenjivanje se vrši pomoću jednokratne brizgalice u kojoj je doza najmanje 100 milijuna spermija, jer o tome ovisi uspjeh osjemenjivanja, ali i broj štenaca u leglu.
Sjeme treba aplicirati u maternicu, intrauterino. Nakon osjemenjivanja kuje, treba joj podići stražnje noge u zrak na nekoliko minuta da sprječimo gubitak sperme koja bi se mogla izliti unazad.
Nasljedna sposobnost dužeg preživljavanja sperme pojedinih pasa u spolnim organima ženke važan je čimbenik plodnosti.

 

Što dobivamo umjetnim osjemenjivanjem?

 

1. spriječavamo širenje spolnih zaraznih bolesti
2. usporedno s primjenom umjetnog osjemenjivanja razvija se i suzbijanje steriliteta jer se prilikom pregleda prije samog osjemenjivanja u kuje utvrđuje zdrastveno stanje njezinih spolnih organa pa se ona, ako je sve u redu osjemenjuje, a ako nije prema potrebi liječi
3. rasplodnjaci od kojih se uzima ejakulat pod stalnom su veterinarskom kontrolom, pa se za taj postupak upotrebljavaju samo potpuno zdrave životinje.

 

Related Post

KIHANJE KOD KUNIĆA

Autor - 09/12/2012 0
Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti…

UŠNA ŠUGA KOD KUNIĆA

Autor - 11/11/2012 0
Psoroptoza je kronična, kontagiozna bolest kože (i vanjskog zvukovoda) biljoždera, koju uzrokuju trajni ektoparaziti, šugarci iz porodice Psoroptidae, roda Psoroptes.…

NOVO !

Autor - 10/02/2012 0
Cijenjeni čitatelji portala novagra.hr sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo u suradnji s dr.vet.med. Martinom Kneževićem otvorili novu rubriku. U…

Autor - 04/07/2012 0
Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva), te gubitak njegova motiliteta. Gubitak motiliteta dovodi do retencije…

MEGABAKTERIOZA KOD PAPIGICA

Autor - 17/05/2012 0
Megabakterioza je naziv za gljivičnu infekciju želudca ptica.To je akutna gljivična infekcija uglavnom neizlječiva i u poodmaklom stadiju smrtonosna (sindrom…