ZUBNI KAMENAC KOD KUĆNIH LJUBIMACA I NJEGOVO UKLANJANJE

1808 0

U današnje vrijeme sve se više javljaju problemi sa zubima u pasa, s obzirom da se njihova prehrana uvelike promijenila u posljednjih 30ak godina, kao i njihov prosječni životni vijek. U skladu sa očekivanjima vlasnika, koji za svoje ljubimce traže samo najbolje, stomatologija je postala važna grana veterine.


Odrastao pas ima 42 zuba. Štencima prvi zubići počinju izbijati sa 3 tjedna starosti. Oko 4.og mjeseca starosti, ti zubići počinju ispadati, te počinju nicati novi, trajni zubi, koji u pravilu svi niknu do 7og mjeseca života.

Prvi problemi sa zubima mogu se javiti baš kod te izmjene zuba, jer se ponekad dogodi da mliječni zub nije ispao, a trajni zub je već izrastao. To nije neki veći problem, osim kod izložbenih pasa koji moraju imati savršeno zubalo, ali se između ta dva zuba može zadržavati hrana, što može dovoditi do zadržavanja bakterija.

Po stanju zuba može se i okvirno odrediti starost psa, premda ta metoda nije pretjerano pouzdana, jer neki psi imaju zdravije zube i sa manje kamenca sa 10 godina, nego neki sa 2 godine.

Zašto je to tako?

Zdravlje zuba ovisi o mnogo faktora. Genetika, prehrana, način držanja… Počnimo od genetike.

Opće je poznato da manji psi imaju više problema sa zubnim kamencem. Zašto? Mali psi imaju drugačiji metabolizam od velikih pasa, te drugačiji pH sline, tako da se kamenac se puno više stvara nego kod većih pasmina. Taj problem je posebno izražen kod pudli, koje već vrlo mlade mogu imati velike naslage kamenca.

Prehrana je jedan od najvažnijih faktora. Prehrana konzervama i mekanom hranom jedan je od važnih razloga stvaranja kamenca,ali ne i jedini! Kada je pas hranjen suhom hranom, on tu hranu mora dobro sažvakati, te na taj način hrana mehanički čisti zube, stružeći po njihovoj površini i uklanjajući plak, odnosno naslage po zubima. Ukoliko je pas hranjen sa konzervama, takav učinak izostaje, te sav plak koji se stvorio na zubima ostaje.

Kako nastaje kamenac?

Na zubima prvo nastaje plak. To je bjelkasta, ljepljiva naslaga na zubima koju čine ostati hrane i bakterije. Lako se skida četkicom. Ukoliko se plak ne ukloni, pod utjecajem sline i bakterija, on kalcificira i nastaje kamenac. Budući da je kamenac hrapav, na njemu se zadržavaju veće količine plaka, koji opet dovodi do veće količine kamenca.


Kamenac ulazi pod zubno meso, odvajajući ga od zuba. S obzirom da je kamenac prekriven bakterijama, dolazi do upale zubnog mesa, ili GINGIVITISA. Gingivitis je lako prepoznati, jer zubno mesu umjesto blijedo roze boje postane zacrvenjeno, otečeno i lako prokrvari.


Ukoliko se kamenac ne ukloni, bolest progresira do PARODENTOZE, odnosno do povlačenja zubnog mesa, što vodi do ispadanja zubiju.

 

Liječenje:

Jedini način liječenja je uklanjanje zubnog kamenca mehanički i ultrazvučno. Također postoji veliki izbor preparata koji se preporučuju vlasnicima kako bi smirili upalu zubnog mesa i spriječili nastajanje novog kamenca.Preventiva:

Postoji mnogo načina da se spriječi pojava kamenca ili barem produži vrijeme prije pojave. Danas na tržištu postoje razni preparati u obliku hrane, pasti, krema, žvakalica, igrački i ostalog, čiji je cilj mehanički ili kemijski spriječiti nastajanje plaka i kamenca. Također postoji i četkica za zube i pasta posebno formulirana za pse, ukoliko vam pas dopusti četkanje zubiju. Jedna od «starijih» metoda čišćenja zubiju je davanje psu kostiju kako bi ih glodao. Kost goveđe potkoljenice je najbolja za to, ali nemojte dopustiti psu da je pojede, jer bi to moglo voditi do drugih zdravstvenih problema.

 

 

 

 

 

Related Post

KIHANJE KOD KUNIĆA

Autor - 09/12/2012 0
Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti…

Vaš novi mačić

Autor - 18/02/2012 0
Novi mačić u kući Mačke su dražesna i inteligentna bića. Mada su ljupke i nježne, mačke su samostalne i mogu…

MEGABAKTERIOZA KOD PAPIGICA

Autor - 17/05/2012 0
Megabakterioza je naziv za gljivičnu infekciju želudca ptica.To je akutna gljivična infekcija uglavnom neizlječiva i u poodmaklom stadiju smrtonosna (sindrom…

UMJETNO OSJEMENJIVANJE PASA

Autor - 01/09/2012 0
Umjetno osjemenjivanje pasa postala je rutinska metoda kako u svijetu, tako i kod nas.  Umjetno osjemenjivanje kuja najčešće se primjenjuje…