PODJELA VJEROUČITELJSKIH MANDATA U POŽEGI

1854 0

Pred početak nove školske godine u Požegi je 1, rujna održan susret svih vjeroučitelja Požeške biskupije. Prigodno euharistijsko slavlje predvodio je u Katedrali biskup Antun Škvorčević.

 

Autor: pozeska-biskupija / novagra

 

U koncelebraciji je bilo 15 svećenika slavlju se pridružilo više od 120 vjeroučitelja laika. Biskup je u pozdravu istaknuo veliko značenje vjeroučiteljskog služenja te je izrazio radost što se u to poslanje uključuju novi vjeroučitelji po mandatu kojeg će primiti.

 

U homiliji biskup je tumačeći liturgijska čitanja upozorio vjeroučitelje na «izabra» Bog i «dade» Bog. Slijedeći Pavlovu misao iz Prve Poslanice Korinćanima aktualizirao je njegovu riječ te kazao kako gledajući ljudski nema niti među vjeroučiteljima mnogo mudrih, snažnih i plemenitih, ali slabe, neplemenite i prezrene svijeta odabra Bog. Podsjetio je vjeroučitelje da su oni već svojim rođenjem postali Božji izabranici, osobito pak krštenjem i onom pokretačkom snagom Isusova Duha koja im je pomogla u srcu da se opredijele za vjeroučiteljsko poslanje. Istaknuo je kako je posebno veliki dar to što su ukorijenjeni u Isusu Krista po kojem nam je Bog sve darovao. Potom im je na temelju evanđeoske prispodobe o talentima progovorio o evanđeoskom „dade Bog“.

 

Podsjetio ih je na različite darove koje su primili, posebno na vjeroučiteljsko poslanje i potaknuo ih da se ispitaju kako surađuju s tim darom. Kazao je da Isus naziva zlim, lijenim i beskorisnim slugama one koji nisu spremni upustiti se u rizik suradnje s darom koji su primili, a one koji surađuju s darom naziva dobrim i vjernim slugama. Biskup je potaknuo vjeroučitelje da u nastupnoj školskoj godini nastoje sve učiniti kako bi se svrstali među Isusove dobre i vjerne služitelje po savjesnom vršenju svoga vjeroučiteljskog poslanja. Pozvao ih je da mole za novu snagu odozgor kako bi djeci i mladima koji su im povjereni u školi mogli biti istinski svjedoci evanđeoskih vrijednosti i smisla ljudskog postojanja.

 

Na svršetku euharistijskog slavlja biskup uručio vjeroučiteljima privremene i trajne mandate. Slijedio je program u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje je Ankica Mlinarić viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje predstavila novi ustroj stručnih vijeća vjeroučitelja u okviru arhiđakonatskog ustroja Požeške biskupije i zahvalila voditeljima vijeća koji su do sada vršili dužnost voditelja Vijeća. Upoznala je vjeroučitelje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te odgovarala na aktualna pitanja o vjeronauku u školi. Potom je predstojnik Katehetskog ureda Žarko Turuk predstavio plan rada i susreta vjeroučitelja Požeške biskupije u novoj školskoj godini 2012./2013., pozvao na sudjelovanje u katehetskim susretima i zajedničkim projektima na nacionalnoj, biskupijskoj i regionalnoj razini. Susret je završio molitvom

Related Post

XX. HOD FRANJEVAČKE MLADEŽI

Autor - 29/07/2013 0
Stotinjak članova Franjevačke mladeži Osječkog područnog bratstva krenulo je 25. srpnja na svoj XX. Hod. Mladi hodočasnici proći će ovih…

SVETE MISE

Autor - 02/05/2015 0
BILI BRIG – Kao i ranijih godina, početkom svibnja počet će i svete mise na Gospinom polju iznad Bilog Briga,…