KONJOGOJSTVENA UDRUGA  „SLAVONIJA“: Tradicija uzgoja lipicanca nema alternativu

518 0

SLAVONSKI BROD – Konjogojstvena udruga Slavonija, na Skupštini održanoj u subotu , 3.ožujka 2024. u Starom Slatiniku izabrala je vodstvo. Udrugu će sljedeće četiri godine voditi dr.sc. Marijan Benić, dr.med.vet., tajnica dr.sc. Klara Šćuka, dipl.inž. i blagajnik Igor Čuletić, mag. ing. aedif. I 10 članovu Upravnog odbora.

Prema riječima starog, novog predsjednika Marijana Benića  osnovni ciljevi udruge su u potpunosti ispunjeni. Udruga je radila na očuvanju Tradicije uzgoja lipicanca koji je nematerijalna svjetska kulturna baština, a Udruga je za doprinos uvrštavanju lipicanca na taj prestižni popis dobila Povelju zahvalnosti UNESCO-a koja joj je dodijeljena 12. siječnja 2024.od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Udruga intenzivno radi na poboljšanju uzgoja, a kako bi motiviralo članove  vodstvo Udruge organizira kulturno-folklorna događanja i potiče uzgajivače da sudjeluju na izložbama. Udruga je u 2023. organizirala 2. nacionalnu izložbu lipicanca u Slavonskom Brodu na kojoj je od 60 prijavljenih izloženo 55 grla konja lipicanske pasmine u sedam kategorija. Organizacija izložbe je veliki izazov za svaku udrugu, a Konjogojstvena udruga Slavonija pokazala je da se može nositi i s najzahtjevnijim poslovima vezanim za uzgoj konja lipicanske pasmine.

Udruga broji 67 članova koji u uzgoju imaju 215 grla lipicanaca istaknuo je Benić u svom izvješću.

Na Skupštini je predstavljen  Program rada za 2024:

1.Organizacija 3. nacionalne izložbe lipicanca „Slavonski Brod 2024.“

2. Sudjelovanje na nacionalnim izložbama konja
a. Nacionalna izložba konja Sunja 2024.
b. Nacionalna izložba konja Gudovac 2023

3. Organizacija manifestacija
a. Bijelo biserje Slavonije kao sastavni dio Brodskog kola
b. Najbolji od najboljih , Nova Kapela
c. Turnir u vožnji dvoprega Slavonski Kobaš
d. “Padaj kišo, nemoj na konjara”, smotra jahača Davor
e. Uskrsni blagoslov konja
f. Pokladna jahanja

4. Sudjelovanje na manifestacijama
a. Đakovački vezovi 2024.
b. Vinkovačke jeseni 2024.
c. Pokladna jahanja na području BPŽ
d. Sudjelovanje na folklornim manifestacijama na području BPŽ i RH na kojima se promovira uzgoj lipicanca

5. Organizacija tematskog predavanja za uzgajivače konja
6.  Sudjelovanje na 10. savjetovanju uzgajivača konja lipicanske pasmine
7.   Pokretanje inicijative za uvrštavanje Pokladnog jahanja na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske
8.   Studijsko putovanje u Lipicu, Slovenija

 

Vodstvo Udruge vjeruje kako je predloženi program najbolji način za očuvanje uzgoja lipicanca i očuvanja Tradicije uzgoja lipicanca u Slavoniji Baranji i Srijemu.

Gosti Skupštine bili su pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović, predsjednik KU  „Lipicanac“ Ruščica Tomislav Lucić, predsjednik KU „Tulipan“ Bebrina  Andrija Kava, predsjednik KC Županjski Kas Adam Svirčević, Stjepan Javor, predsjednik Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka “Slavonac” Brodski Stupnik-.

Pročelnik Burazović zahvalio je Udruzi na dosadašnjem radu na uzgoju lipicanca, poželio uspjeh u budućnosti i naglasio kako je udruga uvijek imala i imati će njegovu podršku.

Related Post