Krenula je međunarodna maratonska utrka iz Okučana doTaszara

774 0

OKUČANI 6. studeni 2010. – Danas je iz Okučana točno u 9 sati u nazočnosti velikog broja mještana iz bliže i dalje okolice, mjesnih i općinskim dužnosnika, predstavnika pisanih i elektronskih medija, sportaša Okučana i Taszara, krenula dvanaesta po redu dvodnevna maratonska međunarodna atletska utrka od Okučana do Taszara. Ova utrka pod nazivom «Maraton prijateljstva – Emlekfutas» trči se od Okučana do mađarskog grada Taszara, a održava se u znak obilježavanja boravka mađarske inženjerijske postrojbe u sastavu SFOR-a u Hrvatskoj koja je bila je smještena u blizini Okučana.

 

Utrka, naime, simbolizira prijateljstvo koje su pokazali mađarski vojnici, pripadnici postrojbi SFOR-a, za vrijeme višegodišnjeg boravka u međunarodnoj mirovnoj misiji u blizini Okučana. Oni su tada svestrano i neobično mnogo pomogli prognanim Hrvatima nakon povratka u četiri godine okupirane Okučane. To dobročinstvo se produbljuje iz godine u godinu održavanjem ove simbolične maratonske utrke. Prije starta u Okučanima na spomenik izgrađen tom prijateljstvu u čast, položeni su vijenci za poginule hrvatske i mađarske vojnike, obavljen je blagoslov sportaša, a zatim je krenula maratonska utrka duga točno 188,7 kilometara. Prvog dana maratonci će prevaliti put od Okučana do Barcsa u Mađarskoj, gdje će prenoćiti, a sutradan, u nedjelju krenut će iz Barcsa i stići oko 14 sati u Taszar.

Related Post

KK OBRTNIK NOVA GRADIŠKA

Autor - 22/12/2014 0
Ivona Đapić županijska prvakinja NOVA GRADIŠKA – U subotu 20. i nedjelju 21. prosinca 2014. godine održano je u Slavonskom…