KRIZA GRADSKE VLASTI !

732 0

Gube li SDP-e i gradonačelnik Josip Vuković većinu u Gradskom vijeću, a ako se to desi, što će to značiti za funkcioniranje gradske vlasti pitanja su više od pukog interesa javnosti?

 

NOVA GRADIŠKA, 31. svibanj 2012. – Mala gradska vijećnica, u kojoj se danas trebala održati sjednica Gradskog vijeća, najprije je bila pretijesna, da bi potom, nakon što su sjednicu napustili vijećnici HDSSB-a i HDZ-a ostala prazna. Nakon ponovnog provjeravanja kvoruma predsjedniku Vijeća Mirku Golovrškom preostalo je za obznaniti da nema kvoruma i obavijestiti vijećnike SDP-a i nezavisnog vijećnika Josipa Stanešića da će se nova sjednica sazvati u naknadnom terminu.

 

Razlog zašto su vijećnici HDSSB-a napustili sjednicu je promjena dnevnog reda koju je u ime Kluba vijećnika SDP-a predložio Franjo Kikić. Dojam je i više od toga. Kikić je predložio da se s dnevnog reda skinu dvije točke dnevnog reda: Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna grada Nova Gradiška za 2011. godinu i izvješća o izvršenju programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture i održavanja komunalne infrastrukture u gradu Nova Gradiška. Umjesto njih predložio je stavljanje u dnevni red izvješća o financijskoj reviziji za 2011. godinu.

 

U ime vijećnika HDSSB-a stanku od deset minuta zatražila je Dinka Matijević kako bi se vijećnici te stranke dogovorili ostaju li na sjednici ili ne. Izvan vijećnice pridružio im se i Mato Bilonjić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a. Brzo su se vratili. Dubravko Gubić je u ime Kluba vijećnika HDSSB-a, a potom i Mato Bilonjić u ime Kluba vijećnika HDZ-a izvijestio da njihovi napuštaju sjednicu.

 

Podsjetimo. Sjednica Vijeća sazvana za 24. svibanj odgođena je zbog nedostatka kvoruma. Kada je došao poziv za današnju sjednicu i u njemu kao dodatak dnevnom redu Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Nove Gradiške za 2011. godinu izgledalo je da su primjedbe HDSSB-a i nesporazumi na relaciji SDP i HDSSB izglađeni. Da nije tako pokazala je i danas neodržana sjednica. Stoga se s razlogom može postaviti pitanje funkcioniranja gradske vlasti u kojoj SDP-e i HDSSB-e nisu koalicijski partneri ali zajedno obnašaju vlast u kojoj je HDSSB-e neka vrsta potpore i do sada bio jamac stabilnosti.

 

Gube li SDP-e i gradonačelnik Josip Vuković većinu u Gradskom vijeću, a ako se to desi, što će to značiti za funkcioniranje gradske vlasti, projekte i odluke koji se neće moći donositi, pitanja su više od pukog interesa javnosti.

Čini se da je u Novoj Gradiški, iako je do lokalnih izbora ostalo još godinu dana, počelo političko zauzimanje pozicija i borba za glasove birača.

Kako će funkcionirati Gradsko vijeće i gradska vlast pokazat će se vrlo brzo.

 

Dakako, ni oporbeni HDZ-e, iako je danas imao izravnu ulogu u otkazivanju sjednice, nije zadovoljan odnosima u Vijeću i smatraju da imaju opravo na ljutnju. Ne iznenađuje stoga reakcija na sjednicu odgođenu 24. svibnja na koju se samo došli njeni vijećnici.

Znakovito je, kaže dr,. Dražen Oršulić, predsjednik GO HDZ-a i gradski vijećnik, da na sjednicu nisu došli gradonačelnik i dva zamjenika, nije došao nitko iz SDP-a, a unaprijed su obaviješteni svi ravnatelji gradskih ustanova koji su trebali podnijeti izvješća o radu. -Svi su znali da se sjednica otkazuje osim članova HDZ-a. Samo utvrđivanje nedostatka kvoruma bila je farsa. U 20 godina demokracije u Novoj Gradiški ni jednom se nije dogodilo da se sjednica ne održi na ovakav način. Izražavamo žaljenje i ulažemo protest ovakvim ponašanjem i samovoljom. Ne želimo podržavati ovakvo neodgovorno i nedemokratsko ponašanje prema vijećnicima i građanima – navodi se u vijećničkom prosvjedu i pitanju koje je na današnjoj neodržanoj sjednici trebao postaviti Klub vijećnika HDZ-a.

Related Post

EUROPARLAMENTARKA MARIJANA PETIR

Autor - 03/07/2014 0
Na danas održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, zastupnica Marijana Petir izabrana je za članicu u Odboru za poljoprivredu i ruralni…

EU PARLAMENT

Autor - 21/07/2014 0
Nakon druge plenarne sjednice 8. saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu, te nakon konstituiranja odbora, hrvatski zastupnici, članovi kluba Europske pučke…