„LEDERER“ U RH – Za ruralni razvoj poljoprivrednike i gospodarstvo općenito

1176 0

Autor/BPZ/novagra

SLAVONSKI BROD, 5.7.2012.

– u Velikoj vijećnici Brodsko -posavske županije održano je predavanje pod nazivom”LEADER pristup u Republici Hrvatskoj” u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održale predstavnice Ministarstva poljoprivrede Andreja Čakija dr.vet.med. i Marija Čupić dipl.ing. Sve prisutne pozdravili su župan brodsko-posavski Daniel Marušić dr.vet.med. i pročelnik Upravnog odjel za poljoprivredu Željko Burazović dipl .ing.

 

Upoznale su prisutne s LEADER pristupom, što su to LAG-ovi, te koji su njihovi obvezni elementi, a govorile su prednosti LEADER pristupa za ruralni razvoj poljoprivrednike i gospodarstvo općenito.

 

-LEADER pristup veza je među aktivnostima za razvoj ruralnog gospodarstva. U Republici Hrvatskoj osnovano je 35 LAG-ova na 49 % površine RH – kazala je Andreja Čakija i dodala da je drugi prioritet IPARD programa mjera 202-Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja.

 

Govorila je o obveznim elementima LAG-ova, o tome kako napraviti što točniju strategiju razvoja, obvezama i zadatcima Ministarstva poljoprivrede ,Agencije za plaćanje kao i samih LAG-ova

 

LEADER pristup unutar samog IPARD programa ima tri podmjere to su: stjecanje vještina i animiranje stanovnika LAG teritorija, provedba lokalnih strategija razvoja i projekti suradnje.

 

Nakon predavanja prešlo se na raspravu i pitanja. Slavko Vuković IZ LAG-a Posavina iznio svoje razmišljanje o LEADER pristupu i o samom financiranju LAG-ova do njihove registracije, a Antun Vrakić, ispred HPK, iznio svoju zabrinutost stanjem u poljoprivredi te istaknuo kako bi prvo trebali riješiti goruće probleme poljoprivrede

 

Željko Burazović izrazio je žaljenje zbog malog odaziva pozvanih i rekao kako to nije umanjilo značenje ovog predavanja, te da će se i dalje raditi na promoviranju i informiranju zainteresiranih strana za LEADER pristup. Govorio je i o inicijativa da se osnuje jedan LAG na istoku naše županije, koja nažalost nije zaživjela.

 

Zaključeno je da treba više promocije LEADER-pristupa,više medijskog prostora i pažnje i ovakvih predavanja od strane ministarstva, ali isto tako i veća zainteresiranost građana.

Related Post