LJETNA POZORNICA ŽIVI

2236 0

Večernji dio programa počeo je otvorenjem izložbe slika “„Ljetna pozornica-jedino saznanje“ (a:Željka Bašić Šorak), a nakon toga je uslijedio glazbeni program za kojega su bili zaduženi novogradiški DJ-i (UMPASK)

 

NOVA GRADIŠKA, 22. svibnja 2016. – Grad Nova Gradiška i Udruga „Prevencija“ pridružili su se manifestaciji “Hrvatska volontira 2016.” izradom grafita u dvorištu Ljetne pozornice, koja je bila tradicionalno urbano mjesto okupljanja, druženja i zabave mladih. Interes za revitalizacijom prostora pokrenuo je niz inicijativa kojima se doprinosi uređenju prostora i ponovnim oživljavanjem gradske kulturne urbane scene.

 

Udruga „Prevencija“ za ovu je manifestaciju osigurala 172 spreja približne vrijednosti 7.500,00 kn potrebnih za izradu grafita. Pod vodstvom Jelene Kovre, magistre edukacije likovne kulture, 21. svibnja okupili su se mladi umjetnici i kreativci iz Zagreba, Slavonskog Broda, Nove Gradiške (Gimnazija) i doprinijeli estetskom vizualnom uređenju prostora i identitetu urbane scene mladih. Uključivanjem mladih volontera, promovira se volonterstvo među mladima i potiče ih se na buduće volontersko uključivanje.

Tijekom cijeloga dana mladi su stvarali u atmosferi zajedništva, uz glazbu za koju se pobrinuo Željko Ivanišević i uz kuharske delicije Arsena Grande.

Večernji dio programa počeo je otvorenjem izložbe slika “„Ljetna pozornica-jedino saznanje“ (a:Željka Bašić Šorak), a nakon toga je uslijedio glazbeni program za kojega su bili zaduženi novogradiški DJ-i (UMPASK).

 

Ukratko iz razgovora


Uspjeli smo, unatoč kratkom vremenskom periodu, srediti ovaj naš kultni prostor, osigurati prvi puta maturantima “norijadu” na istom mjestu. Bilo je ponešto nerazumijevanja, ali u konačnici svi su izrazili zadovoljstvo. To je bio prvi cilj. Drugi je ovo danas. Vidite koliko klinaca i akademskih slikara se okupilo, Gimnazijalci pomažu,…Namjera je u zajedništvu stvarati i napraviti nešto što će ostati u vlasništvu grada, ali svima nama na korist, posebno mladima. Ovo je mjesto osmišljeno prije 50. godina za kulturna događanja i mi to sada samo nastavljamo. A kako je funkcionirala “ljetna? Na bazi truda nekoliko entuzijasta. Danas ti entuzijasti moraju od nečega živjeti. Grad će dati veliku podršku. Imamo dogovorena tri velika koncerta poznatih hrvatskih rock bandova u lipnju i dijelu srpnja, a nastavit će se s NG glazbenom ljetom, nastupom Tonija Cetinskog i grupe “Silente”. Dakle želja nam je da mladi ovoga grada imaju svoje mjesto na kojemu će se zabaviti, ali i izraziti kreativnost. Priču “Ljetna pozornica” nastavljamo i dalje. Ovo je veliki objekt i za daljnje uređenje kandidirat ćemo se i za izradu projektne dokumentacije kako bi to mogli i učiniti, naravno ponovno javljajući se na sve moguće natječaje uz angažman svih udruga koje se bave kulturom- rekao nam je gradonačelnik Vinko Grgić, koji je otvorio izložbu fotografija,a njome i “Ljetni pozornicu”.

-Radeći s mladima mora se promicati i volonterizam, a postoje i njihove inicijative u tom pravcu. Kada je pokrenuta manifestacija “Hrvatska volontira 2016” odmah smo se s gradom i Odsjekom za društvene djelatnosti dogovorili o sudjelovanju i organiziranju akcije kojom bismo pokazali da su upravo mladi u centru zbivanja i samim time je odabir lokacije bio logičan, a to je “Ljetna pozornica” jer je ona njima vrlo zanimljiva. Drago mi je što će se ovoga ljeta organizirati događanja u ovom prostoru. Ugodno sam iznenađena i pozitivno je što vodstvo grada želi donijeti jedan urbani štih, a to mladi, bar ovi koji nam se javljaju i uključuju u projekte doista traže. Evo inicijativa je usmjerena prema njihovim potrebama- istaknula je Aleksandra Grubač, predsjednica udruge “Prevencija”.

-Ponosni smo što se ove godine i grad Nova Gradiška uključio u manifestaciju “Hrvatska volontira 2016”, koju, inače, organizira Hrvatska mreža volonterskih centara već šest godina, a prema informacijama koje imam, sudjeluje 60 gradova s više od 260 različitih aktivnosti. Prihvatili smo prijedlog udruge “Prevencija” s ciljem promoviranja volonterstva i zajedništva. Po prvi puta grad sudjeluje u manifestaciji akcijom oslikavanja grafita na našoj “Ljetnoj pozornici”. Naravno sve ovo ne bismo mogli odraditi bez vrijedne pomoći udruge “Prevencija”, Turističke zajednice i direktorice Dinke Matijević, Udruge “UMPASK”, Arsena Grande, tvrtke “Eko-kong”.Veliko hvala i našoj sugrađanki Jeleni Kovre, magistri edukacije likovne kulture, koja je okupila umjetnike, kolege s Likovne akademije u Zagrebu, da zajedno s našim mladima daju novi vizualni identitet jednom dijelu naše “Ljetne pozornice”- naglasila je, među ostalim Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti.

-Nekako nas je ova akcija oživjela i vratila u mladost, u one lijepe dane i zaista se to jedno zajedništvo osjetilo kroz doprinos grada, udruga koje skrbe o djeci i mladima. Naravno da se uključila i TZ i s lakoćom i s radošču smo puno toga napravili. Ništa nam nije bilo teško, nema umora. I evo nas večeras i na otvorenju izložbe fotografija koja govori o davnim vremenima i ljudima na “Ljetnoj”, a obuhvaćeno je vrijeme od 70-ih do ovih današnjih mladih generacija i udruge “UMPASK” koja je zadnjih godina preuzela organiziranje događanja u ovom prostoru. Veseli nas dolazak svih onih koji su na ovo mjesto prije izlazili i koji su ovdje na ovim ciglicima ostavili poneki svoj trag, kao i naših mladih zbog kojih sve ovo i činimo i koji će konačno imati prostor gdje će se okupljati i razvijati urbanu kulturu našeg grada. U planu je osim koncerata organizirati i različite druge aktivnosti, kreativne radionice, večeri poezije, glazbene večeri ili neke druge slične sadržaje koje će osmisliti mladi- rekla nam je Dinka Matijević, direktorica TZ.

Zadovoljstvo ovim događajem izrazila je i Jelena Kovre, koja je okupila mlade umjetnike i kreativce i zajedno s njima osmišljavala i izrađivala grafite, a tijekom cijeloga dana s njima su se družili, ali i okušali u umjetničkom izričaju i gradonačelnik, Vinko Grgić,njegova zamjenica Vesna Đapić, Mihaela Đeraj i Dinka Matijević.

Related Post