FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH ORGANIZIRAO JOŠ JEDNU JEDINSTVENU MANIFESTACIJU „DIKO MOJA PRIKO KOLA PRIĐI“

2181 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 2. listopada 2017. – Sudionici, četvrte po redu, sada već tradicionalne manifestacije „Diko moja, priko kola priđi“ okupili su se jučer u organizaciji Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška na sportskom igralištu u Ulici Ivana Gorana Kovačića. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz naselja Jug pozdravila ih je Ernestina Straga-Šašić, predsjednica FAM-a. Nakon što su za njih zapaljeni lampioni i minutom šutnje odana počast za doprinos i život koji su dali za slobodnu i neovisnu Domovinu, formirana je povorka na čijem je čelu kao barjaktarica bila Vesna Gubić iz Rešetara. U povorci je bilo 10 svečano ukrašenih zaprega i 8 konjanika iz Adžamovaca, Prvče, Dragalića i Rešetara. Treba naglasiti da su oni i ove godine sudjelovali na ovoj manifestaciji zahvaljujući Stjepanu Rosiću Štefi iz Prvče.

Kako kaže Ernestina Straga-Šašpić, manifestacije „Diko moja, priko kola priđi“ ima za cilj očuvanje običaja i tradicije hrvatskoga naroda s namjerom da podsjetiti na stare običaje koji su vezani za crkveni god ili kirvaj, kada se obvezno išlo u posjete rodbini i prijateljima vozeći se u slavonskim zapregama, odjeveni u svečane narodne nošnje. U zajedništvu se slavilo i zahvaljivalo Bogu za život i obitelj pa se stoga ova manifestacija organizira u povodu

blagdana Kraljice sv. Krunice. Ove godine ona je organizirana i u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

Povorka je uz pjesmu došla do središta Ljupine, gdje se pjevalo i plesalo, a potom se u povratku zaustavila kod Doma Bešlić i u Ulici Barina Trenka. Povorka je prošla Zagrebačkom i Ulicom Ivana Gorana Kovačića do Doma za starije osobe Grgić gdje su se sudionici, plijeneći pozornost, družili s njegovim štićenicima među kojima su bili bračni par Ivan i Kata Bešlić iz Sičica koji će na blagdan Kraljice sv. Krunice proslaviti 70 godina braka.

Ernestina Straga-Šašić zahvalila je svima koji su doprinijeli da se ova hvalevrijedna i jedinstvena manifestacija još jednom održi i uručila im zahvalnice. Treba svakako uputiti čestitke članovima Folklornog ansambla mladih i njihovoj predsjednici Ernestini Straga-Šašić na dobroj organizaciji i hvalevrijednom događaju.

Related Post