LJETO U KNJIŽNICI: “Ljetni atelje-radionica grafike”

2413 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA,  -“Ljetni atelje-radionica grafike” Naziv je edukativno-kreativne radionice, pete po redu, održane u sklopu ovogodišnje 16. manifestacije “Ljeto u knjižnici”. Bila je namijenjena djeci starijoj od 8 godina, no u izradi sitotiska sudjelovali su i svi zainteresirani mlađe dobi, jer djeca, podsjećamo, vrlo rado dolaze sadržajno provesti ljetne praznike u Dječjem odjelu Gradske knjižnice, a zahvaljujući entuzijazmu djelatnika: prof. i dipl. knjiž. Biljane Dakić, ravnateljice, višeg knjižničara i prof. Branka Kolića, knjižničarkama Mirjani Pranjić, Anki Višić, Renati Matijašević te brojnim volonterima-voditeljima radionica, koji ne žale ni truda ni vremena posvetiti se u svakom trenutku najmlađim sugrađanima.

Današnju radionicu vodila je Ivana Škvorčević, grafička dizajnerica, studentica treće godine likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, djevojka koja uz slikarstvo i kiparstvo, preferira konceptualnu umjetnost i multimediju i iza koje su već brojne skupne, ali i nekoliko samostalnih izložaba i izvan granica RH. Dobitnica je i dekaničine nagrade na Akademiji za svoj rad i doprinos razvoju umjetnosti.

Kako nam je sama rekla, izuzetno voli raditi s djecom, koja su, prema njezinim riječima mali umjetnici i veliki kreativci. I sama je bila polaznica ovih radionica, a kao volonterka-voditeljica doprinosi “Ljetu u knjižnici” već 4 godine.

Suvoditeljica je bila prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice NG, koja je uz riječi dobrodošlice upoznala djecu s Ivaninim dosadašnjim radom i uspjesima, a za vjernost Knjižnica ju je nagradila vrijednom knjigom o grafičkom dizajnu. Pri realizaciji radionice pomogla je još jedna volonterka Sandra Ravlić, kao i knjižničarka Ivana Maričević.

-Cilj ove manifestacije, koja traje već 16. godina, je oplemeniti ljetne praznike svoj djeci kako grada NG, tako i šire okolice, a gotovo svakoga ljeta pridruže se i djeca iz drugih hrvatskih gradova ili inozemstva koja praznike provode kod rodbine u našemu kraju. U ovih pet radionica sudjelovalo je više od 200 djece, što dovoljno govori o zainteresiranosti  za ovakve sadržaje. Na ovaj način promoviramo knjigu i knjižnicu, koja djeca osjećaju kao svoj drugi dom- istaknula nam je, među ostalim, ravnateljica Dakić.

“Ljeto u knjižnici” nastavlja se radionicama i u kolovozu i to 1. dana osmoga mjeseca radionicom “Čarobni let vilinog konjica”, koju će voditi  dugogodišnja kreativna suradnica Gabrijela Tančak, a djeca će se okušati u quilling tehnici -umjetnosti stvaranja dizajniranih ukrasa od papira, dok će literarni dio radionice voditi prof. Biljana Dakić. Potom 17. kolovoza slijedi radionica koju je osmislila knjižničarka Mirjana Pranjić, a bit će provedna u suradnji s Udrugom “ECKO” i suosnivačicom Đurđom Trupinić, učiteljicom u OŠ “Mato Lovrak”, a djecu će poučiti pletenju prstima. Ovogodišnje “Ljeto u knjižnici” završit će radionicom izrade origamija i dječji uratci bit će prodavani na humanitarnom koncertu 23.rujna kojim se želi pomoći liječenju mladića Marija iz Starog Petrovog Sela. Datum održavanja ove radionice Knjižnica će naknadno objaviti.

Related Post