Matica Hrvatska predstavila „Sudbonosni patuljak“ roman Nevenke Nekić

517 0

NOVA GRADIŠKA – Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška predstavio je 11. listopada roman „Sudbonosni patuljak“ autorice prof. Nevenke Nekić. Roman je predstavljen u novom prostoru Turističke zajednice.
Uz prof. Vjekoslavu Bagarić, koja je ukratko govorila o životu i radu prof. Nekić, a o njezinu spisateljstvu i romanu govorio je i Anto Pranjkić, teolog, književnik, sudionik Domovinskog rata, novinar i vlasnik izdavačke kuće Kerigma.
Upoznao je prof. Nevenku Nekić, kao što je istaknuo, 1996. čitajući jedno njezino djelo, a osobno i prije nekoliko mjeseci.
– Nedjeljko Mihanović i Nevenka Nekić za mene su najveći živući hrvatski književnici. U svom spisateljstvu u 40 objavljenih knjiga prof. Nekić gaji ono što bismo mi Hrvati trebali gajiti: bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje o čemu progovara u svim svojim djelima, a zahvaljujući jednostavnosti pisanja doista ju svatko razumije-rekao je, među ostalim Pranjkić.
-Roman „Sudbonosni patuljak“ nastao je u jednom dahu. Kroz to pisanje nastojala sam donijeti jednu fresku života koja počinje s 80-om godinom prošlog stoljeća i ide do iza 2.000-te godine kada je glavni lik ubijen. Ta freska sadrži i povijesne i onovremene objektivne situacije kao što je bio njegov boravak u zatvoru, pa izlazak iz zatvora, nemogućnost pronalaženja radnoga mjesta, kasnije i dolazak nove države, traume rata koje su bile.Njegova priroda ženskara došla mu je glave, ali nije bio programirani ženskar, nego čovjek koji je volio lijepe žene. Zapravo ga to nije brinulo. Međutim neki su programirano znali što on ima i zbog čega bi određena osoba njega trebala privesti k sebi, pa će se dalje vidjeti- rekla na je u razgovoru prof. Nekić.
Roman počiva na jednoj tipičnoj, običnoj ljudskoj naravi kakav je bio glavni lik kojega je nazvala „Kolibrić“, jer su ga tako navodno prozvali i sastoji se kako od ljudske sudbine tako i šire narodnosne sudbine.
– Neke njegove kolege koji rade u tom hodniku skupa s njim, nakon što je nakon dugo vremena dobio posao, su u „preduzeću“, a on je bio u poduzeću. Iako je razlika u dva slova, ona je zapravo velika. I upravo ga je ta razlika koštala glave. Mogli bismo reći da je roman jedna duhovita persiflaža čitavoga našega lažno uljuljanoga društva da smo mi sada izborili neku demokratsku, neopasnu i eto blistavu budućnost . Nije tako naivno i bandoglavo pisano, nego otvara dosta rane na našem tkivu, ali ne s nadom da mi to ne možemo izliječiti, nego sa nadom da kad to pročitamo nekako spoznamo da se nalazimo u realnoj situaciji kad je potrebno dalje nastojati ono što nismo učinili, a to je učiniti jednu barem djelomičnu lustraciju. To nigdje ne piše u knjizi, ali to je namjera knjige i to se može iščitati kad završite čitanje. Ostajete s tom spoznajom- dodala je autorica.

Related Post