MINISTAR ĆORIĆ POSJETIO ŽUPANIJU: Nove mjere za zapošljavanje

1866 0

SLAVONSKI BROD – Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić sa suradnicima posjetio je 8. veljače  Brodsko-posavsku županiju gdje je s predstavnicima Županije i gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške u velikoj vijećnici županijske uprave  održao radni sastanak s temom gospodarstva, tržišta rada kao i visoke stope nezaposlenosti koja muči cijelu Slavoniju, pa tako i Brodsko-posavsku županiju.

Da je ispod prosjeka republike Hrvatske svojim podacima potvrdio je i Marko Neretljak v.d. predstojnika HZZ-a područnog ureda u Slavonskom Brodu, kazavši kako je broj zaposlenih u prošloj 2016. godini brojio 35753 nezaposlenih, no i ta brojka bilježi rast od 3,1 % u odnosu na 2015. godinu. Broj nezaposlenih u 2016. bio je 10591 što je opet za 16,6 % manje u odnosu na 2015. godinu, no i ovakve brojke su ispod prosjeka državne razine.

Ministar Ćorić istaknuo je kako je upoznat s ovim podacima, a oni su rezultirali redefiniranjem mjera aktivne politike zapošljavanja, te su sa dosadašnjih 41 svedene na 9 mjera. Time je uvelike pojednostavljena procedura i smanjena administracija pri korištenju mjera Ministarstva. Početkom ožujka ove godine –najavio je ministar Ćorić, kreće se s redefiniranim mjerama aktivne politike zapošljavanja, u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna.

Većina mjera na ovom području provodi se u sklopu stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa, te javnih radova.U naredne četiri godine naglasak će biti stavljen na potpore za samozapošljavanje, osposobljavanje na radnom mjestu i obrazovanje nezaposlenih, a sve s ciljem stvaranja kompetentne i konkurentne radne snage, posebice u sektoru deficitarnih zanimanja. Utjecaj ovih mjera na povećanje broja zaposlenih , a s obzirom na projekcije rasta gospodarstva i prilike koje se otvaraju tijekom 2017, trebao bi se osjetiti već krajem 2017. godine.

Župan Danijel Marušić pozdravio je provedbu ovog programa posebice zbog činjenice da su za aktivno zapošljavanje ove godine predviđena nešto veća sredstava. “U Brodsko-posavskoj županiji koja bilježi velik broj nezaposlenih posebice mladih osoba koji sve češće odlaze na rad u inozemstvo, ove mjere kao i cjelovit i dobar pristup u rješavanju ovog problema dobar su vjetar u leđa i vjerujem da će doprinijeti povećanju broja zaposlenih u narednom periodu.” – dodao je Marušić. (Autor bpz.hr)

Related Post