MINISTAR OSTOJIĆ NIJE PRIHVATIO ARGUMENTE

884 0

NOVA GRADIŠKA, 31. prosinca 2013. – Uzaludan je jučer bio odlazak u Zagreb i Ministarstvo zdravlja gradonačelnika Željka Bigovića, njegove zamjenice mr. Ljljane Lukačević, zamjenika predsjednika Gradskog vijeća dr. Dražena Oršulića

i župana Danijela Marušića. Od sutra, 1. siječnja 2014. godine Opća bolnica Nova Gradiška više ne postoji. Bolnički kompleks u Novoj Gradiški djelovati će prema odluci Vlade RH u sastavu Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Kako je danas, na vrlo emotivnoj konferenciji za novinare, kazao gradonačelnik Željko Bigović, ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić, kulturno je saslušao njihove argumente za ostanak Opće bolnice Nova Gradiška, ali ih nije uvažio kazavši da se radi o političkoj odluci.

 

Argumenti koji ništa ne vrijede


-Istaknuli smo ono što je bitno, a to je da Bolnica, koja je stara 167 godina, gubi samostalnost, identitet i svoje ime. Istaknuli smo doprinos bolnice u Domovinskom ratu i kasnije, te da je tijekom Domovinskog rata zbrinula na stotine ranjenika i hrvatskih branitelja i da su u njoj izvršene mnoge hitne operacije.

Udruga za zaštitu prava građana izradila je studiju i analizirala 30 zdravstvenih ustanova. Analiza je pokazala da se Opća bolnica Nova Gradiška nalazi na 13 mjestu. Iza nas su Opća bolnica Vukovar, bolnice u Kninu, Gospiću i Sisku, KBC Sveti Duh i KBC Rijeka. i brojne druge. Stoga nismo zaslužili tu nepravdu. Otvoreno sam rekao ministru zdravlja da nam je učinjena velika nepravda i da je odluka Vlade RH velika greška. Ukazali smo i na lokaciju bolnice kao prvu na autocesti prema Zagrebu, i govorili o broju gravitirajućih pacijenata.

Ministar je kazao da je to politička odluka i da će se nakon dvije godine bolnice vratiti na upravljanje Županijama. Financirati će se prema novim modalitetima financiranja, a iz proračuna RH će se financirati samo klinički bolnički centri, a sve ostale bolnice iz decentraliziranih sredstava, a jedan dio iz poreza na nekretnine…

Svi pokazatelji govore da je Opća bolnici, na dobrom putu ozdravljenja i da smo i zato trebali dobiti priliku. Napravljen je master plan zdravstvenog sustava, što je također dosta upitno, s obzirom tko ga je i na koji način radio. Jasno je da ukidanjem pojedinih odjela, odlaskom liječnika iz bolnice, grad gubi identitet. Vidjeli smo i sve ono što nam je država uzela u proteklim godinama i to je priča koju treba razmotriti kada govorimo da treba zadržati mlade, obrazovane ljude u našoj sredini koji će otići van za kruhom. To je tragedija naše domovine i ne smijemo se tome prepustiti….

 

Za dvije i pol godine, nakon izbora, bolnicu vratiti u Novu Gradišku

 

Sastankom u Zagrebu nisam zadovoljan, jer ono što mi želimo je da budemo aktivni sudionici procesa spajanja i svega što će se događati u bolnici. Tražit ću pismeno izvješće o bilanci koje još uvijek nemaju, nemaju ni izvješće o inventuri, a nisu napravili poslovne knjige. Taj postupak pripajanja je napravljen u Slavonskom Brodu preko koljena, usudio bih se reći nezakonito. Ne želimo da nijedan zdravstveni djelatnik bude višak u bolnici. Kuhinja, spremačice i čistači ostaju kao dio zdravstvenog sustava, a na privatno tržište idu djelatnosti održavanja, čišćenja i slično.

Ova odluka me je pogodila kao gradonačelnika kao i sve građane pa je i ujedinilo sve političke opcije u Gradskom vijeću oko ovog pitanja. Reagirati ćemo otvoreno i javno na sve nepravilnosti. Za dvije i pol godine dolaze novi izbori i mnoge će se stvari znati, način financiranja i modaliteti. Onda moramo posložiti zdravstveni sustav i Opću bolnicu vratiti imenom i tradicijom Novoj Gradiški. Imam poslovanje zdravstvenog sustava HZZO u 2013. i proračun za 2014. godinu gdje se iskazuju gubitci preko 5, 2 milijarde za devet mjeseci. Oni sami ne znaju koliki su gubitci u našoj bolnici, je li to 10 ili 12 milijuna kuna. Kad to stavimo u postotak to je 0,05 posto dubioze zdravstvenog sustava. Da li će tih 0,05 posto spasiti zdravstveni sustav RH, zasigurno neće, ali će zato nanijeti štetu Gradu Novoj Gradiški – kazao je uz ostalo Željko Bigović.

 

Od sutra na bolničkom brdu zgrade su bez identiteta

 

-Ovaj povijesni trenutak danas ću iskoristit da vam se obratim prvenstveno kao profesorica Lukačević, klinički psiholog Opće bolnice Nova Gradiška, vjerojatno zadnji put. Jako sam potresena i puna gorčine i nezadovoljstva jer već sutra će na našem bolničkom brdu biti samo zgrade bez identiteta. Odlukom Vlade RH od sutra nas preuzima Opća bolnica Slavonski Brod. Preuzima nas radnike, obavljanje cjelokupne djelatnosti naše bolnice, svu dokumentaciju, pismohranu, poslovni prostor, sva sredstva kao i prava i obveze naše bolnice sastavljene utvrđenom bilancom na današnji dan. Bojimo se za budućnost jer smo nakon 20 godina od rata dovedeni pred svršen čin. Pitamo se jesu li neki ipak znali i šutjeli o tome što nam se sprema i jesmo li mogli, da smo znali, ipak promijeniti povijest i sačuvati ime ustanove koja postoji 167 godina? Zato još veće hvala svima onima koji ovih dana nisu hodali mali ispod zvijezda i koji su iz srca i bez osobnih interesa izrazili jasan stav protiv, dokazali odgovornost i konkretnim akcijama, a ne samo pričom, pokazali kako se poštuje i bori za naše. Stoga u ime svih zdravstvenih djelatnika naše bolnice, kojima je iskreno stalo i kojima danas nije svejedno, izričem jedno veliko hvala, posebno gradonačelniku Željku Bigoviću i instituciji našega Grada, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, svim civilnim udrugama, građanima i volonterima i vama medijima. Veliko hvala i našim sugrađanima i stanovnicima okolnih općina što su sa svojih preko 6 000 potpisa iskazali protivljenje ovoj odluci i povjerenje svojoj bolnici.Uzeli su nam ime bolnice, ali iz zdravog prkosa pozivam vas da nam osmjeh ne ukradu, jer naš osmijeh je početak svakog liječenja. Dragi naši djelatnici bolnice, s kojima radim godinama, trebat će nam puno sreće od 1.siječnja 2014. godine, a našim sugrađanima će zasigurno trebat zdravlja dok iz medija ne saznaju u kojem gradu i na koja vrata u bolesti pokucati – kazala je vidno potresena mr. Ljiljana Lukačević.

U svim daljnjim aktivnostima potporu braniteljskih udruga obećali su Mato Modrić i Vlado Radošić.

 

 

Related Post

Vincetovo

Autor - 22/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA 22. siječnja 2012. – Danas je gvardijan cerničkog samostana fra Anto Perković posvetio malčanske vinograde kod križa obnovljenog…