MINISTARSTVO GRADISTELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA

2160 0

ZAGREB, 12. listopada 2016. – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je danas da se od 17. listopada 2016. energetska obnova višestambenih zgrada financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U prvom pozivu koji će biti objavljen 17. listopada i otvoren 90 dana na raspolaganju će biti 152 milijuna kuna koji će se moći povećati ako bude prijava više. Hrvatskoj je za potrebe energetske obnove višestambenih zgrada na raspolaganju do 2020. 70 milijuna eura.

Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća bit će objavljen nakon što Europska komisija završi proces izmjene zakonodavstva, a što se očekuje do kraja ove godine. Prijave projektnih prijedloga od sada će se provoditi prema europskim pravilima.

Kako bi izbjegli zastoj u provođenju i pomoglo prijaviteljima Ministarstvo je osiguralo 4,5 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će pomagati prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekta.

Postotak opravdanih troškova povećan je sa dosadašnjih 40% u velikim gradovima na 60% za područje cijele Hrvatske a udio sredstava za projektnu dokumentaciju je 85%. Povećan je najviši iznos za samu obnovu koji se može ostvariti za pojedinu zgradu sa dosadašnjih 1,4 milijuna na 16,5 milijuna i na taj je način omogućen pristup europskim sredstvima i većim zgradama.

Related Post

ZAVJET ZA HRVATSKU

Autor - 12/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 12. travanj 2013. – Nakon što je u ožujku osnovan Inicijativni odbor konstituiran je i Gradski odbor Zavjeta…