MINISTRICA MILANKA OPAČIĆ U NOVOJ KAPELI

892 0

Iz soba u potkrovlju starice će se premjestiti u prostor koji je bio namijenjen časnim sestrama

NOVA KAPELA, 23. srpanj 2013. – Nakon današnjeg sastanka može se zaključiti da je u Novu Kapelu trebala doći Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih da bi se popravio pokvareni telefon između svih aktera koji su uključeni u zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba u Domu „Sveti Vinko“. Kratko je trajao sastanak na kome su uz ministricu bili nazočni velečasni Nikola Jušić, ispred Požeške biskupije, zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović sa suradnicima, Ivica Alilović, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit i zamjenica načelnika Vesna Jergović.

 

Svi su se složili da staricama zbrinutim u domu „Sveti Vinko“ treba osigurati adekvatnu srb i sigurnost što je bio razlog da inspekcije naloži da se prekine pružanje usluga smještaja jer dom ne ispunjava uvjete. Iz spornih, nepristupačnih soba u potkrovlju starice će se premjestiti u prostor koji je bio namijenjen časnim sestrama i vjerojatno neće biti potrebe za njihovo premještanje u dom u Slavonski Brod. U prilagodbu prostora utrošit će se 500.000 kuna, što se ne može učiniti preko noći pa je i dalje ipak ostala mogućnost da dio starica privremeno bude smješten u Slavonskom Brodu jer nitko ne želi prihvatiti odgovornost u slučaju neke nezgode, na što je upozorila i ministrica Opačić.

–  Očekujem da se u roku od nekoliko dana Županija očitije prema Ministarstvu i navede što svaka strana misli napravit. Ne može se razgovarat putem odvjetnika i zaustavit lokacijsku dozvolu jer je to nulta točka od koje moramo početi. Morate naći rješenje i očekujem da to stavite na papir i da kažete u kojom rokovima kompletna prilagodba može biti gotova. To je rješenje problema. Svi smo nešto naslijedili i o tome ne treba govoriti. Sve je još 1995. godine pogrešno krenulo. Idemo to sada riješit.

Sjetite se nekih slučajeva gdje je došlo do požara i starice nije nitko mogao izvući van jer se nije moglo do njih doći. Nemojte da se nekome to ovdje dogodi. Ne znam kako će netko s tim živjeti. Ja teško. Zbog toga smo poduzeli mjere, a sada je na vama red da sjednete i dogovoriti se. Očekujem da županija sve koordinira – kazala je ministrica Milanka Opačić.

Budući da postoji potreba za zbrinjavanje još pedesetak starih i nemoćnih osoba sa području općine Nova Kapela predložena je, iz decentraliziranih sredstva, a vjerojatno i uz potporu EU fondova, izgradnja novog doma. Da se i prihvati ta ideja izgradnja bi trajala nekoliko godina, a rješenje za adekvatno zbrinjavanje starica u Domu „Sveti Vinko“ trebalo je naći odmah.

Problem neadekvatnog zbrinjavanja starih i nemoćnih osoba u Domu „Sveti Vinko“ traje još od 2009. godine kada je inspekcija naredila da se prekine pružanje usluga smještaja u navedenom prostoru jer ne ispunjava uvjete. Dan je rok do kada se mora korisnicima osigurati drugi odgovarajući smještaj i prestane s pružanjem usluga do pribavljanja rješenja nadležnog tijela o ispunjavanju uvjeta za rad. Budući da uvjeti za rad doma nisu osigurani, a u tri navrata nije uspio premještaj starica u Slavonski Brod zbog prosvjeda rodbine korisnica Ministarstvo je sa 1. srpnjem najavilo obustavljanje plaćanja. Čini se, to je dovelo do toga da svi shvate ozbiljnost situacije

 

Related Post

„20. ANTUNOVO U BATRINI“

Autor - 23/06/2013 0
BATRINA – U subotu, 22. lipnja, u organizaciji KUD-a „Šokadija“, u Batrini je održana tradicionalna, 20. po redu manifestacija „Antunovo…

ŠETANA KOLA – Rosa rosi, kiša pada

Autor - 18/05/2010 0
BATRINA/ STARA KAPELA, 16. svibnja 2010. – Zahvaljujući Folklornom ansamblu Broda, Kud-u „Šokadija“ Batrina, Braniteljskoj poljoprivtrednoj zadruzi Stara Kapela, Udruzi…