MINUS U GRADSKOM PRORAČUNU

1117 0

GRADONAČELNIK VUKOVIĆ: ZAKINULA NAS DRŽAVA I HDZ-ova VLAST

BILONJIĆ: TO JE DOBAR PREDIZBORNI GOVOR SDP-a

NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2010. – Rebalansom je gradski proračun sa planiranih 52.3 milijuna kuna sveden na 39, 6 milijuna kuna. Donosimo dio

izlaganja gradonačelnika Josipa Vukovića u kome obrazlaže smanjenje prihoda od 12,8 milijuna i novu raspodjelu kosnicima gradskog proračuna. Donosimo reakciju na gradonačelnikovo izlaganje Mate Bilonjića, čelnog čovjeka oporbe koja je glasala protiv predloženog rebalansa. Dodajmo da je Josip Mikšić (HDSSB) , predsjednik Gradskog vijeća i koalicijski partner SDP-a, izrazio sumnju da će se do konca godine uspjeti realizirati po rebalansu planirani prihod od 39,6 milijuna kuna.

 

Odluka Vlade na štetu lokalne samouprave

 

– Kada u ovom rebalansu usporedimo prošlu i ovu godinu onda imamo ukupne prihode manje za 8 posto nego prošle godine. Ne zato što to Vuković nije htio, ili ne znam trko od mojih zamjenika i suradnika u ovom gradu , nego zato što je nekoliko mjera koje je Vlada donijela na štetu lokalne samouprave. Među njima i odluku o smanjenja poreza na dohodak i to ne onima koji imaju male plaće. Onima koji imaju ogromne plaće smanjen je porez sa 45 na 40 posto. To je katastrofalno. Netko tko realno razmišlja ne može povlačiti takve poteze jer je to prihod jedinica lokalne samouprave, a ne države. Država je donijela tu odluku, a nama smanjila prihod u proračunu za 1.880.000 kuna. Po metodu dobrog gospodara vodimo računa da naši rashodi ne budu veći. Oni su 18 posto manji nego 2009. godine. Ono što u prihodima, u odnosu na rebalans nama nedostaje to je 883.000 kuna od poreza na dohodak, protiv čega je Udruženje gradova podnijelo tužbu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti s pitanjem može li netko jedinicama lokalne samouprave oduzimati nešto što nije u redu. Imamo od poreza na potrošnju manje 338.000 kuna, od donacija 4.800.000 kuna i od prihoda od prodaje imovine 5.220.000. Iz proračuna Brodsko-posavske županije nismo dobili ništa. Građani Nove Gradiške godišnje, zajedno s onim što izdvajamo za registraciju vozila (ŽUC), izdvajaju ukupno 15,8 milijuna kuna, a dobivamo ništa. I sad mi netko kaže nije to politika HDZ-a i da HDZ-e ima politiku prema svima jednaku. Kažem da HDZ-e ima takvu politiku da prema onim općinama i gradovima gdje je na vlasti , da tamo i financira. To je poznato i od toga ne treba bježati. Dokle tako, vjerojatno ne dugo – kazao je gradonačelnik Josip Vuković.

 

Veća socijalna skrb

 

Rashodi Gradskog vijeća su minus 49 posto . Gospodarstvo plus 40 posto, komunalna infrastruktura minus 41 posto, društvene djelatnosti plus 8 posto plus, držimo tu i kulturu plus 2 posto, ako ne uzmemo u obzir društvene domove jer su ranije stvoreni troškovi, vrtići plus 1 posto, sport plus 10 posto. Socijalna skrb veća je za 95 posto. Govorim odnos između prošle i ove godine. Sve smo to uspjeli složiti kroz ovakav rebalans. To su realnosti ovih cifara. Da li će predsjedniče (Mikšić) sve što smo planirali doći u proračun, a to je 6,8 milijuna kuna ? Potpisali smo ugovore. Ako je ovo pravna država onda po tim ugovorima mora ući po prihod. Imamo i rezervu, a to je 10,3 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. Poduzimamo sve mjera da ih naplatimo, ali su u pitanju naši gospodarstvenici. Moramo probati složiti, to sam obećao obrtnicima, jedan model i kroz proračun za slijedeću godinu vidjeti kako im pomoći, jer mnogi svoje obveze neće moći uplatiti. To su problemi, a ne u tome da li ću ja sjesti gore s neki, popit kavu ili neću – zaključio je gradonačelnik Vuković o dodao da je mjesto gradonačelnika mjesto na kojem treba krvavo raditi.

 

Gradonačelnik zlorabio govornicu

Gradonačelniku je replicirao Mato Bilonjić.

 

– Kazati ću da je gospodin gradonačelnik zlorabio ovu govornicu i povrijedio poslovnik jer o onome što ovdje piše (rebalans proračuna) je kazao samo deset posto, a ostalo ne piše. Ovo je bio jedan dobar predizborni govor SDP-a. Kazali ste da je lopovluk HDZ-a lobiranje. Čim izađete iz Nove Gradiške i krenete ka zapadu imate svaku zemlju koja ima agenciju za lobiranje. Tako i Hrvatska ima u Briselu, tako i Francuska i Njemačka i ostale zemlje. To je dogovor u predvorju. Onda ste kazali da ste pisali i da ste lobirali putem pisma. Govorite o Agenciji EU. Kakva agencija EU? Sve agencije rade po odluci Vlade RH i tamo su namještenici koje Vlada postavi . Nema mogućnosti dobiti ni jednu kunu ako to Agencija i nadležno ministarstvo ne predlože Vladi. Govorili ste što nema veze s proračunom. Govorili ste politiku. Niste govorili o proračunu već držali politički govor – kazao je Bilonjić.  

Related Post