MJESEC DOBRIH DJELA: Pridružite se tisućama građanina Hrvatske koji će u travnju napraviti dobro djelo

265 0

Cilj projekta je uključiti osobe svih dobi te podignuti svijest građana o važnosti volontiranja. Naime, pomaganje i pružanje podrške drugima podrazumijeva jednostavna djela poput čišćenja dvorišta, sadnje stabala, doniranja hrane ili pak razgovora i ugodnog druženja. 

Treću godinu zaredom udruga Djeca za bolji svijet pokretač je činjenja dobrih djela u Hrvatskoj. Za razliku od prethodnih godina, kada se obilježavao Dan dobrih djela, ove je godine cijeli travanj posvećen dobročiniteljstvu, a sudjelovanje je potvrdilo već više od sedam tisuća pojedinaca i organizacija iz Hrvatske!

Organizacija„Good deeds day“ obilježava svjetski dan činjenja dobrih djela još od 2007., a danas se aktivnosti odvijaju u čak 110 zemalja svijeta.

Volontiranje podrazumijeva jednostavna djela, a ispunjavanje nečijih želja i potreba može provoditi svatko; u ovom međunarodnom projektu moguće je sudjelovati osmišljavanjem vlastite aktivnosti kojom se nastoji pružiti pomoć uz individualni ili grupni rad. Druga opcija je uključivanje u već postojeće aktivnosti volonterskih udruga. Kako bi se postigla službena registracija, svaku aktivnost je potrebno prijaviti na službenoj internetskoj stranici Good deeds Day(good-deeds-day.org).

Cilj projekta je uključiti osobe svih dobi te podignuti svijest građana o važnosti volontiranja. Naime, pomaganje i pružanje podrške drugima podrazumijeva jednostavna djela poput čišćenja dvorišta, sadnje stabala, doniranja hrane ili pak razgovora i ugodnog druženja. 

Predsjednik udruge Djeca za bolji svijet, Leo Petrov osvrnuo se na početak travnja kao posebne prilike da svi razmislimo kako biti dio ove pozitivne priče: „Ako do nas živi stariji susjed, možemo se ponuditi i obaviti mu kupnju namirnica ili mu očistiti dvorište. Želimo motivirati sve građane da osvijeste probleme naših kolega, sugrađana, poznanika ili pak stranaca pokraj kojih svakodnevno prolazimo. Makar nam se to naše djelo pomaganja činilo premalim, vjerujte da drugima znači puno.“ 

U činjenju dobrih djela udruga Djeca za bolji svijet surađuje sa županijama, s više od 50 gradova, oko 100 različitih udruga i volonterskih centara, s mnoštvom škola i vrtića. Prošle godine se priključilo 16.000 sudionika u preko 200 različitih projekata, a budući da se dosad prijavilo 7.000 sudionika, iz udruge ove godine očekuju još  veći odaziv. 

Uvjeren sam da će hrvatski građani nadmašiti sve ove brojke i još jednom pokazati količinu  suosjećanja i dobrote kojuposjeduju. Uostalom, znanstveno je dokazano kako pomaganjem doprinosimo i sebi. Volontiranje i dobra djela pomažu pri oslobađanju endorfina, osjećaja sreće i zadovoljstva, odnosno smanjenja osjećaja tjeskobe i depresije. Pomaganje drugima povećava i samopouzdanje, a doprinos koji činimo zajednici i onima kojima pomažemo je često nemjerljiv“, poručuje organizator Leo Petrov, te poziva sve da se priključe i proslavi samog Dana činjenja dobrih djela, u nedjelju 14. travnja, kada će na glavnom gradskom trgu u Samoboru, sve travanjske dobročinitelje od 17 sati zabaviti i Minea.

Svi sudionici pozvani su da nakon obavljene aktivnosti fotografiraju sreću i dobrotu koja je proizašla njihovim doprinosom te da sadržaj objave na društvenim mrežama koristeći #gooddeedsday i #cinimodobro, te da pošalju snimljene materijale na mail djecazaboljisvijet@gmail.com

Related Post