MOJE SUNCE

1143 0

SLAVONSKI BROD, 10. listopada 2012. – Uvažavajući činjenicu o važnosti energetske učinkovitosti, jučer je u velikoj vijećnici BPŽ održana prezentacija projekta “Solarni krovovi Brodsko-posavske županije”.

 

Autor: bpz/novagra

 

Uz prezentatore projekta, sudjelovali su i županijski čelnici, te neki od ravnatelja osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije.

 

Namjera projekta tvrtke “Moje sunce” i njenih partnera, kao i grupe pravnih i fizičkih osoba,iz Slavonije koja okuplja eksperte za edukacijske aktivnosti putem realizacije EU projekata iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, je ostvariti suradnju s Brodsko-posavskom županijom i županijskim školama kako bi se realizirala izgradnja do 30 fotonaponskih elektrana na krovima osnovnih i srednjih škola u vlasništvu županije.

Projekt ima edukacijsko- poduzetnički karakter i u manjoj mjeri je okrenut profitu, ali ipak dovoljno profitabilan da bi bio održiv. Osim toga, realizacijom projekta potaknuo bi se i gospodarski rast i razvoj, jer bi se na taj način i županija prezentirala kao energetski napredna županija koja kvalitetno promišlja o održivom razvoju. Suradnja u ovom projektu može se ostvariti na dva načina: jedan je potpuno komercijalan, gdje se praktično radi o iznajmljivanju krova tijekom kojeg vlasnik elektrana koristi oko 300 m2 na kosom i oko 600 m2 na ravnom krovu objekta i za to plaća najam, te održava krov tijekom trajanja najma. Cijena najma bila bi 7% ukupnog prihoda od godišnje proizvodnje električne energije. Drugi model suradnje promovira obnovljive izvore energije, pruža edukaciju učenicima i građanima, te u konačnici donosi i više novca županiji kao vlasniku ustanova. U tom slučaju, Brodsko-posavska županija bi dobila novi i atraktivan promocijski alat u području energetske efikasnosti u koji ne treba ništa investirati, unaprijedila energetsku učinkovitost objekata, osigurala financijske prihode za korisnike objekata, te osigurala toplinski sustav za zagrijavanje PTV-a. Također, županija bi postala vlasnik regionalnog edukacijskog centa za obnovljive izvore energije u kojem bi učenici i studenti stjecali znanja, ne samo u odlično opremljenom laboratoriju, već i na praktičnim primjerima.

 

Velika većina opreme koja se ugrađuje u fotonaponske elektrane je hrvatskog porijekla, a sve radove bi izvodile tvrtke s područja Slavonije. Važno je spomenuti da fotonaponske elektrane traju najmanje 25 godina i mogu smanjiti energetsku ovisnosti objekata po isteku trajanja ugovora.

 

Related Post