MUŠKARCI OPREZ: Građani izabrali „opasne“ dame

5396 0

NOVA GRADIŠKA, 29. kolovoza 2017. – Birači su na izborima rekli svoje, a posložile su se i neke druge okolnosti tako da se aktiviranjem mandata Marije Karlovčan-Subić (Grupa birača) broj vijećnica u Gradskom vijeću Nove Gradiške povećao na sedam.

Četiri su iz redova oporbe, po dvije sa lista HDZ i Grupe građana, dok lista SDP i Hrvatskih laburista ima tri vijećnice. Respektabilna je to lista žena u gradskoj predstavničkoj vlasti.

Većina ima političku prošlost i iskustvo. Mr. Ljiljana Lukačević (HDZ) bila je kandidatkinja za gradonačelnicu i zamjenica gradonačelnika isto kao i Vesna Đapić (SDP) , prof. Marija karlovčan-Subić bila je u dva navrata kandidatkinja na za zamjenicu gradonačelnika, a u politici je kao članica HSLS-a bila od njegovog osnivanja. U više navrata gradska vijećnica je bila je dr. med. Ljepša Rakas Vujčić (SDP), isto kao i prof. Ljiljana Ptačnik (HDZ). Do sada u politikom životu Nove Gradiške nisu bila angažirane Marijana Škara-Ivković. dipl. oec. (Grupa rađana) i Jelena Kovre, mag.educ.art. (SDP).

Dodajmo da je dr. Ljepša Rakas-Vujčić (SDP) predsjednica gradskog vijeća u ovom mandatu, a mr. Ljiljana Lukačević (HDZ) njena zamjenica.

Doda li se tomu da je Ivana Trupina, mag. oec. u izvršnoj gradskoj vlasti zamjenica gradonačelnika, dobije se respektabilan broj žena o kojima bi se muški dio političkog establišmenta u Novoj Gradiški, koji stvara kriterije i pravila prema kojima se određuju društvene pa i druge vrijednosti, morao zamisliti.

Vjerojatno se neće desiti, ali zašto se na izborima ne bi pojavila i jedna Ženska lista. Zakon o ravnopravnosti spolova je takav da to moguće jer se odnosi samo na žene i ustvari preporučuje koliko će ih biti na listama. Tko to ne poštuje plati kaznu, i muškarci upravljaju dalje.

Danas se u svijetu svašta simbolično slavi i ima svakakvih DANA, a jedan je Ženski dan jednakosti koji se obilježava dan 26. kolovoza, dan kada su 1920. godine glasovi za žene službeno postali dio ustava SAD-a. Iako ovaj dan označava prekretnicu u povijesti borbe za jednako postupanje prema ženama i ženskim pravima, žensko pravo i pravičnost prema ženama još uvijek je daleko od jednakih mogućnosti za muškarce i žene.

Zato žene, Ženska lista je vaša mogućnost.

Ljiljana Ptačnik i Ljiljana Lukačević
Ljepša Rakas-Vujčić i Jelena Kovre
Vesna Đapić
Marijana Škara – Ivković
Marija Karlovčan – Subić
Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika

Related Post

HSS

Autor - 26/03/2014 0
SLAVONSKI BROD, 26. ožujak 2014. – Organizacija žene HSS-a provodi redovne izborne skupštine, tijekom tjedna održane su skupštine u općinama…