NA KAZALIŠNIM DASKAMA DVORANE RELKOVIĆ

833 0

U srijedu 20. ožujka 2013. kazališne daske Dvorane Relković u Novoj Gradiški puna dva sata bile su veliko šokačko selo prepuno pjesme, ljubavi i tambura po sokacima u kojima su redatelj DRAŽEN FERENČINA i ansambl Hrvatskog

narodnog kazališta iz Osijeka ispričali ljubavno-povijesnu priču nekadašnjeg petrovaradinskog župnika ILIJE OKRUGIĆA SRIJEMCA nastalu u okolici Osijeka 1848. i 1849., u vrijeme sukoba s Mađarima i Mađaronima.

 

ŠOKICA se bavi sudbinom dvoje mladih različitih vjera, katoličke i pravoslavne, Hrvatice Janje Šokčević i Srbina Pere Vlahovića, koji zbog ljubavi i vjerskih razlika nemaju potporu, kako svojih suseljana tako i obitelji.

Mladi ljubavnici, ma koliko velika bila njihova ljubav, zbog vjerskih predrasuda, ne ostvaruju svoju želju za zajedničkim životom , a sjedinjuju se tek u smrti…

Tek tada svi oni koji su uzrok njihove tužne sudbine shvaćaju kako je sve moglo i trebalo biti drukčije…

 

Janju je odlično igrala SANDRA TANKOSIĆ , a njenu ljubav Peru Vlahovića VJEKOSLAV JANKOVIĆ. Odlično su igrali i MILENKO OGNJENOVIĆ u liku autoritativnog oca Marijana -čuvara vjere i tradicije, a TATJANA BERTOK-ZUPKOVIĆ u liku samopožrtvovne Janjine majke Mande.

Dobrog i punog razumijevanja za svoje župljane – župnika Ljubibratića – publici je predstavio poznati osječki glumac mlađe generacije MIROSLAV ČABRAJA. Marijanova i Mandina posinka Božu, cijelog života zaljubljenog u Janju čije ga odbijanje dovodi do ludila, igrao je MARIO RADE. Lik Matana Propalića uprizorio je IVICA LUČIĆ, a odlično je igrala i mlada osječka glumica IVANA SOLDO, osobito u ulozi vračare Mandokare.

 

Odličnoj odrađenom redateljskom poslu DRAŽENA FERENČINE i odličnoj osječkoj glumačkoj ekipi , kvalitetnoj realizaciji predstave pridonijeli su još i dramaturg Jasen Boko, scenografkinja i kostimografkinja Saša Došen i autor glazbe Igor Valeri.

 

Novogradiška publika odlično je prihvatila predstavu ŠOKICA i svoje odobravanje iskazala dugim pljeskom.

 

Cvijeće glumicama Sandri Tankosić, Ivani Soldo i Tatjani Bertok-Zupković u ime cvjećarnice Mimoza darovao je mladi zaljubljenik u kazalište i stalni posjetitelj svih predstava u Dvorani Relković Emil Vala, a potporu organizatoru pružili su i novogradiški Internet-portali.

 

kvpoumar


Related Post

BIT BOŽIĆA JE LJUBAV

Autor - 22/12/2012 0
Svjetiljke nadolazećeg Božića koje su zasvijetlile u prelijepoj baroknoj crkvi Sv.Terezije Avilske i svojim svjetlom i zvucima Adventa obasjale naše…

NA KAZALIŠNIM DASKAMA DOMA KULTURE

Autor - 20/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 20. studenoga 2013. – U organizaciji Učilišta Relković na novogradiškim kazališnim daskama u ponedjeljak 18.studenoga 2013. izvedena je…