NOVOGRADIŠKI GODIŠNJAK PREDSTAVLJA

1037 0

Tijekom 2014. godine Učilište Relković bilo je nositelj i mjesto održavanja brojnih događanja u Novoj Gradiški – od kazališnih predstava, prikazivanja filmova, koncerata, izložbi, predstavljanja knjiga, kreativnih i etno-radionica do prigodnih

svečanih i političkih skupova. Među mnogima spomenut ćemo one koje su obogatili i, na neki način, obilježili javni i kulturni život našega grada.

 

Ljubitelji kazališta mogli su u kazališno-koncernoj dvorani Doma kulture uživati u predstavama poznatih hrvatskih kazališnih kuća, gotovo, istodobno kada i ljubitelji kazališne umjetnosti u velikim kulturnim središtima.

27. siječnja, kazališnu sezonu otvorio Gavran teatar (Zagreb) s predstavom Sladoled, najnovijom komedijom našega sugrađanina Mire Gavrana, jednoga od najizvođenijih kazališnih pisaca u zemlji i inozemstvu. Redatelj predstave je Boris Svrtan, koji je ostvario brojne glumačke i redateljske uspješnice, dok su uloge, sa zavidnim glumačkim umijećem , iznijele glumice Mladena Gavran i Ana Vilenica.

19. veljače, Ludens Teatar (Koprivnica) gostovao s predstavom„Od stoljeće sedmog“, koja tematizira hrvatsku povijest od dolaska Hrvata na ovo područje do sadašnjega vremena.Tekst napisao Ivan Vidak, redateljica Dora Ruždjak Podolski, a glume: Jan Kerekeš, Dean Krivačić i Slaven Španović.


26. ožujka, Lectirum teatar (Zagreb) izveo predstavu „Ljubav na prvi pogled“, Fadila Hadžića u kojoj uloge, kroz niz komičnih obrata i raznih zapleta, sjajno tumače renomirana glumačka imena Matija Prskalo i Zijad Gračić.

28. travnja, „Stilske vježbe“, kultna kazališna predstava Raymonda Quenaua u kojoj od 1968. glume Pero Kvrgić i Lela Margetić te je ova najdugovječnija predstava s istom glumačkom postavom u svijetu uvrštena u Gueinessovu knjigu rekorda.

26. svibnja, Vlaška posla predstava Hit teatra (Zagreb), govori o uvijek aktualnom problemu ostavštine oko koje se svađaju članovi do tada složne obitelji. Autor teksta Matko Elezović, a glume Matea Elezović, Ana Gruica i Jadranka Elezović.

29. rujna, Žene u crvenom, Ludens teatar (Koprivnica), tekst Davora Špišića, režija Franka Perković. Žanrovski bogata obratima u kojima se izmjenjuju elementi komedije i trilera, socijalne drame i glamuroznog života. ŽENE U CRVENOM spremne su na sve, čak i pravdu uzeti u svoje ruke… Uz Veru Zimu, uloge tumače Dubravka Ostojić, Jelena Hadži-Manev i Lada Bonacci.

23. listopada, Teatar Rugantino (Zagreb), „Prva žena, druga žena“ Vladimira Stojsavljevića klasična komedija karaktera u kojoj dvije žene suprotstavljenih svjetonazora, označene kao katolkinja i skojevka prepričavaju svoje živote s istim mužem… Ulogu prve supruge glumi legenda hrvatskog glumišta, Marija Kohn, dok drugu glumi Asja Jovanović.


14. studeni, Gradsko kazalište Požega, “Vjenčani listkomedija Ephraima Kishona koja govori što se jednom bračnom paru može dogoditi kada se njihova kćer odluči za udaju i koliko važnu ulogu ima jedan komad papira zvan vjenčani list. Redatelj predstave Damir Mađarić, a Robert Ugrina, Tatjana Bertok Zupković, Mirna Medaković, Ivan Vukelić, Ivan Grčić i Ankica Ivanković izvrsni su glumci u nadasve smiješnoj radnji.

Također, organizirane su kazališne predstave za najmlađe: „Čarobnjak iz Oza“, u izvedbi Kazališne družine I. Brlić Mažuranić Slavonski Brod i „Bajka o ribaru i ribici“, kazališta Smješko iz Zagreba, a koje je posjetilo oko 1000 posjetitelja.

27. ožujka, u Novoj Gradiški, po prvi put, obilježen svjetski Dan kazališta. Tom prigodom Učilište Relković kazališne je daske prepustilo mladim glumcima okupljenima u kazališnoj radionici pod vodstvom Lovorke Kovačević Poletto, Renate Matijašević i Ernestine Straga Šašić, a koji su izveli predstavu „Prošlopis“ za koju je scenarij napisao Emil Vala.

15. studenoga, obilježena Noć kazališta, a uz domaće glumačke snage: Enu Mihaljević, Matiju Ozdanovac, Petru Oršulić, Saru, Vilima i Lovru Šefer te Emila Valu, koji je svojom izvedbom do suza nasmijao publiku. Također, u programu su sudjelovali članovi amaterske družine iz Nove Gradiške, s predstavom Nepozvani gosti, scenarij Milan Vidošić, u izvedbi glumaca: Milan Vidošić, Štefanija Mirković, Mihaela Stažić, Marija Funes i Dražen Levis, a koja je oduševila brojne posjetitelje. U drugom dijelu nastupili su gosti: Udruge žena s osmjehom iz Slavonskoga Broda, s pučkim igrokazom „Prije u komenciji“ i Ženska glumačka skupina iz Zadubravlja, također s pučkim igrokazom „Milanka se odvojčila“.


U okviru izložbene djelatnost i priređene su izložbe različitih sadržaja, od izložbi fotografija: „Dani poslije“ – Damira Hoyke, koja potresno svjedoči o stradanju hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, „Grade moj“ – Željka Grganića, „Pogled“ – Sanje Grgić Ćurić, „Navijači“ – Krešimira Mihečića i „Kultura oka“ – Željka Idžotića, zatim etno-izložbe „Necana čipka male čipkarske radionice“ i „Zlatom vezeno“ kao i kulturno-povijesna „Ususret Božiću“ u suradnji s udrugom Čuvari pučke baštine „Tkanica“ te likovna izložba akademskog slikara Predraga Lešića u suradnji s Muzejom Moslavine Kutina i arheološka izložba „Dolina na Savi – nove arheološke spoznaje“ Gradskog muzeja Nova Gradiška i Instituta za arheologiju Zagreb.

Tijekom 2014. godine završena je etno- radionice izrada necane čipke, u kojoj je 16 polaznica uspješno ovladalo tim iznimno zahtjevnim čipkarskim umijećem , zatim su organizirane radionica tradicijskog ukrašavanje uskrsnih jaja i mala radionica izrade božićnih uresa.


Među brojnim koncerti ma održanim u dvorani Doma kulture svakako treba spomenuti:

26. veljače, „Zvuci proljeća“ – koncert učenika flaute osnovnih glazbenih škola iz Nove Gradiške, Požege i Novske.

27. svibnja, Krešimir Lazar i Krešimir Has, koncert za čembalo i violončelo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

29. svibnja, „Note dobrote“, humanitarni koncert učenika Osnovne glazbene škole Učilišta Relković, Tamburaškog orkestra HPD-a „Tomislav“ Cernik i Dječjeg zbora „Nota“ iz Slavonskoga Broda, a prihod je namijenjen Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Suncokret“ Nova Gradiška.

2. srpnja, koncert Zbora Sorbonne Universités pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Francuske, Françoisa Hollandea i Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića, a koji je održan zahvaljujući našemu sugrađaninu Marku Gašparoviću, studentu ovoga prestižnog pariškog Sveučilišta. Istinski ljubitelji ozbiljne glazbe mogli su uživati u vrhunskoj vokalnoj interpretaciji glazbenih djela francuskih i hrvatskih skladatelja, a ovaj vrhunski glazbeni događaj dugo će se pamtiti i spominjati u kulturnoj povjesnici Nove Gradiške.

22. studenoga, koncert Ansambla pjesama i plesa „Uherazacy“iz Chelma (Poljska) prigodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Poljske, a koji je izvedbom poljskih tradicijskih pjesama i plesova oduševio sve prisutne.

Kao i svake godine, u studenom i prosincu u Domu kulture održane su brojne kulturno-umjetničke priredbe i drugi sadržaj upriličeni uz svečano obilježavanje Dana Grada i blagdan njegove nebeske zaštitnice Bezgrješnog začeća BDM.

Svakako, izdvajanje Odjela osnovne glazbene škole iz Pučkog otvorenog učilišta obilježilo je 2014. godinu, naime, temeljem Zakona o umjetničkom obrazovanju, nakon punih pet desetljeća, glazbeno obrazovanje mladih formalno je izdvojeno iz sastava Učilišta, iako se, kao i prije, ukupna nastavna djelatnost obavlja u istom prostoru te zvuci flaute, trube, glasovira, gitare i harmonike i nadalje ispunjaju novogradiški Dom kulture.


Related Post

U DVORANI RELKOVIĆ

Autor - 09/04/2013 0
Dvorana RELKOVIĆ u petak 5.travnja 2013. ponovno je , na zahtjev i želju brojnih poklonika Trenkovaca ugostila članove ovog najbrojnijeg…

KONCERT U ADVENTU

Autor - 02/12/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 2. prosinca 2013. – Radosni put tihog iščekivanja Božića – naziv je tradicionalnoga KONCERTA U ADVENTU kojim Osnovna…