NAKON PRIJEVREMENIH IZBORA

1073 0

Novogradiščani će na birališta za dva tjedna. Izabrat će gradonačelnika koji sigurno neće imati puno prilike uživati u plodovima povjerenja građana.

NOVA GRADIŠKA, 21. ožujak 2016. – Iako još treba izabrati gradonačelnika, nakon jučerašnjih izbora i dalje je izgledna nestabilna gradska vlast.

 

Grgić ili Oršulić?

 

SDP je uvjerljiv pobjednik prijevremenih izbora. Vinko Gergić kao kandidat za gradonačelnika ide u drugi krug s uvjerljivom prednosti, a Lista za Gradsko vijeće SDP-a i Laburista osvojila je 7 vijećničkih mjesta. Ako još u drugom krugu pobijedi Vinko Grgić sa svojim zamjenicama Mirelom Glavaš i Vesnom Đapić zadovoljstvo će biti još veće.

 

Iako je Vinko Grgić u prvom krugu dobio 479 glasova više od Dražena Oršulića, kandidata Domoljubne koalicije (HDZ,HSP AS; HSS), u SDP sigurno nisu zaboravili prošle izbore i imaju razloga puhati na hladno jer je tada Grgić u drugom krugu za pedesetak glasova izgubio uvjerljivu prednost od 372 glasa, pa je gradonačelnik postao Željko Bigović.

 

Radost pobjede esdepeovcima može umanjiti odnos snaga u Gradskom vijeću. Moglo bi se, naime, desiti da SDP sa 7 vijećničkih mjesta i eventualno jednim HDSSB-a ( partner u rušenju Bigovića) nema potrebnu većinu u Vijeću i dođe u situaciju sličnu onoj u sastavu prošlog Vijeća, koja je dovela do prijevremenih izbora.

 

Poželjan partner Liste grupe građana Željka Bigovića

 

Iako je u politici sve moguće, malo je za vjerovati da će, kako sada stvari stoje, pet vijećnika Domoljubne koalicije i četiri Liste grupe građana Željka Bigovića dići ruku za SDP. Slična varijanta moguća je i u slučaju da u drugom krugu pobijedi dr. Dražen Oršulić sa zamjenicima Dariom Banom i mr. Ljiljanom Lukačević, jer bi tada vijećničku većinu bilo još teže sastaviti.

 

Stabilnost u Gradskom vijeću može jednima ili drugima donijeti Lista grupe birača Željka Bigovića sa svoja četiri vijećnika. Situacija je to kakvu smo do sada imali sa HDSSB-eom.

 

Manjinski vijećnik srpske nacionalne manjine, bez obzira s koje liste, tu ne bi imao presudnu ulogu.

 

Politička odgovornost

 

Društvo smo u kome su političke trgovine uobičajene pa se postavlja pitanje jesu li moguće i nakon ovih izbora. Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća sve će biti jasnije. Znati će se ima li Nova Gradiška stabilnu predstavničku i izvršnu vlast ili dalje tone u još veće podjele i daljnje blokiranje funkcioniranja grada. Pitanje je imaju li za to novogradiški političari snage i odgovornosti.

 

Novogradiščani će na birališta za dva tjedna. Izabrat će gradonačelnika koji sigurno neće imati puno prilike uživati u plodovima povjerenja građana.

Related Post

NOVINARSKO PITANJE

Autor - 27/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 27. svibanj 2012. – Na konferenciji za novinare Gradskog odbora HDZ-a, Nikola Knežević, novinar Radio Nove Gradiške zatražio…

HSLS

Autor - 20/07/2012 0
U subotu, 14. srpnja, članovi Ogranka HSLS-a iz Nove Gradiške, unatoč ljetnoj vrućini, proveli su hvalevrijednu eko-akciju uništavanja ambrozije. Okupljeni…

IZBORNI ZBOR HSP AS DAVOR

Autor - 22/03/2015 0
Izborni zbor održan je u nazočnosti čelnika HSP AS Ivana Tepeša, Željka Bokulića, Tomislava Vlajnića i Daria Marenića DAVOR, 22.…