PROMOVIRAN DOKUMENTARNI FILM

687 0

OKUČANI, 21. ožujak 2016. – Sinoć je u Domu kulture premijerno prikazan dokumentarni film Muka i smrt Isusa Krista – od Doline preko Nove Gradiške do Okučana, redatelja Milorada Oršulića – Micana.

Film je nastao u povodu 25-te obljetnice uprizorenja Muke i smrt Isusa Krista u izvođenju Dramske družbe „Sv. Vid Mučenik“ koja djeluje pri okučanskom župnom uredu koji je zajedno s Općinom Okučani organizirao premijerno prikazivanje filma.

 

Redatelj filma Milorad Oršulić – Mican  je slikopisom  prikazao   dvadesetpetogodišnji rad   ove amaterske Dramske družbe  koja je    do sada „Muku“     uprizorila  sedamdesetak   puta u Hrvatskoj  od    Vukovara, preko Zagreba do Knina  te u Bosni i Hercegovini.

Na premijernom prikazivanju filma bili su svi sudionici scenskog prikaza koji su  u njemu sudjelovali kao glumci ili su  na razne načine  pomogle i omogućile  da se na scenu postavi ovaj igrokaz.

Nazočni su bili  župnik župe sv. Vida fra Marijan Radman, općinski načelnik Aca Vidaković i zamjenik  načelnika  Mario Bokulić, predsjednik  Općinskog vijeća Ivica Pivac, časne sestre Klanjateljice krvi Kristove, Zrinka Grić, ravnateljica  Narodne knjižnice i brojni mještani  koji su napunili Dom kulture.

-Danas slavimo 25. rođendan  Dramske družine. Ova dramska skupina, glumci amateri radili su na dramskom prikazu s kojim se možemo pohvaliti, ne samo u Okučanima, nego i diljem Hrvatske,  gdje su  promicali Općinu Okučani.

Želim se zahvaliti  Miloradu Oršuliću  koji je uložio puno truda da bi ova dramska skupina opstala. Pozdravljam sve njene sadašnje  članove,  ali i one koji nisu sa nama  i koji više ne glume. Hvala vam puno.  Nadam se da će ovaj film  ostati trajna vrijednost za sutra i   generacije koje dolaze – kazao je   općinski načelnik Aca Vidaković.

Okupljenima se obratio i autor filma Milorad Oršulić Mican.

 

Dragi uzvanici,  poštovani sudionici scensko uprizorenja Muke i smrti Isusa Krista, svi vi, od najmlađih do najstarijih, svi  koji ste na bilo koji način doprinijeli da se ovaj igrokaz postavi na scenu i održi svih 25 godina s kraćim ili malo većim opravdanim  razmacima.

 

Da biste lakše mogli pratiti projekciju dokumentarnoj  filma OD DOLINE PREKO NOVE GRADIŠKE DO OKUČANA koji govori o našem 25-godišnjem radu, spomenut ću samo poglavlja koja obrađuje ovaj film, a koja je  montažer i naš ton-majstor Dejan Ivakić lijepo posložio u jednu cjelinu. Tonska podloga je snimljena u studiju Hrvatskog radija “Bljesak” zahvaljujući direktoru Mati Višiću i njegovoj radnoj kolegici Leonori Gubić – Dokuzovaić.

Početak čini UVOD  koji govori o Korizmi, kao vremenu priprave za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa te  o PASIONSKOJ BAŠTINI kod nas Hrvata, a misli se na skup tradicijskih pobožnosti i običaja koji se vežu uz   Isusovo trpljenje to jest  muku i smrt na križu.

 

Kratko će se spomenuti  GDJE I KAKO JE DOŠLO DO UPRIZORENJA MUKE, a potom  PRIPREMEME U DOLINI  kada je na današnji dan prije 25 godina prvi puta izvedena Muka i smrt Isusa Krista.

 

DOŠAO JE RAT I IZGNANSTVO koji je sa sobom donio brojne nevolje, prvo u Hrvatskoj, a potom i u BIH,  a nakon njega,   PONOVO ORGANIZIRANJE U NOVOJ GRADIŠCI gdje se je “sjatila” glavnina sudionika scenskog prikaza iz prve postave.

 

Uslijedila je nova  IZRADA KOSTIMA, a potom  NASTUPI U  1996. GODINI.

 

Osmo poglavlje govori O “GLUMCIMA”, a slijedeće  o  PUTOVANJIMA,

PLAKATAMA I GLEDATELJSTVU koje nas je tjekom svih ovih godina gledalo.

 

Dramska družba je dobila  općinsko  PRIZNANJE i neki njeni članovi pa  se i o tome u nekoliko rečenica govori u filmu.

 

Nabrojana su sva MJESTA GDJE  SE “MUKA” UPRIZORILA,  kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

 

Dirljive su izjave osoba koje su nas gledale a to obrađuje  dio koji smo nazvali TKO JE I ŠTO  REKAO O UPRIZORENJU “MUKE”.

 

Članovi dramske družbe se odazivaju na svaki poziv okučanskih  župnika pa tako kada on traži, sudjeluju u  PROSLAVA VELIKOG TJEDNA U OKUČANIMA, kako CVJETNICE, tako VELIKOG  ČETVRETKA i VELIKOG PETKA.

 

O nama je monogo toga napisano i rečeno. Nešto je i sačuvano pa  se i to spominje u poglavlju DRUGI O NAMA.

 

Na žalost, ni jedan prilog iz emisija “Mir i dobro” HRT-je nije sačuvan pa tako imamo samo prilog  TV KISELJAK.

 

Da nije bilo Velikog  petka, nebi bilo ni Uskrsa pa će tako film  završiti scenom USKRSNUĆE.

 

Pokušali smo mogo toga reći  i sve to dokumentirati,  pa se zbog toga ovaj film s punim pravom  može  doista nazvati DOKUMENTARNI FILM.

 

Film traje tek onoliko, koliko traje jedna epizoda neke dramske serije, oko 45 minuta.

 

Hvala na pozornosti i ugodno gledanje – kazao je Milorad Oršulić – Mican.

Related Post