13. SUSRET POVRATNIČKIH FOLKLORNIH SKUPINA RH

725 0

Okučani su još jednom bili mjesto u kome se pjevalo, plesalo, prezentirali narodni običaji i slavila tradicija i baština kraja iz kod su došli folkloraši

 

OKUČANI, 30. kolovoz 2014. – Na jučer održanim 13. susretu povratničkih folklornih skupina RH „Obnovimo baštinu“ u Okučanima je su organizatori Općina Okučani i KUD „Tkanica“ okupili 16 kulturno umjetničkih društava, folklornih i skupina iz Hrvatske, BiH i Mađarske.

Okučani su još jednom bili mjesto u kome se pjevalo, plesalo, prezentirali narodni običaji i slavila tradicija i baština kraja iz kod su došli folkloraši. Posjetitelji su, na Trgu Franje Tuđmana, gdje su se u mimohodu i kratkom nastupom predstavili sudionici ovogodišnje hvale vrijedne manifestacije, a potom i na pozornici u sportskom centru mogli uživati u šarenilu i ljepoti narodnih nošnji. Ovi jedinstveni susreti su sjećanje na dane progonstva ali i potvrda da se narodna baština nakon rata ponovo prikupila i obnovila, te da neće biti zaboravljena.

-Drago mi je biti ovdje, u mojim Okučanima. Posebno se zahvaljujem našim dragim gostima koji su došli iz BiH i Mađarske. Moram pozdraviti i naše prijatelje iz Slovenije koje srce vuče u predivan dio naše Hrvatske, našu Slavoniju.

Okučani su bili mjesto koje je doživjelo tragediju početkom devedesetih godina prošlog stoljeća koja nas je neraskidivo povezala. Sada živimo u boljem svijetu u mirno vrijeme i čuvamo tradiciju iz krajeva iz kojih smo došli. To je naša snaga na temelju koje gradimo našu budućnost, bolju za nas i našu djecu. Stoga mi je drago da je ova manifestacija postala tradicionalna – kazao je Danijel Marušić župan brdsko-posavski otvarajući 13. susret povratničkih folklornih skupina RH „Obnovimo baštinu“.

Okučanski načelnik Aca Vidaković organizirao je prijem za predstavnike kulturno-umjetničkih društava, a posjetitelje i sudionike pozdravio je i uoči nastupa.

-Susret povratničkih folklornih skupina RH „Obnovimo baštinu“ održava se 134. puta. To nije više godina dana, dvije ili tri, to je 13 godina koje ne smijemo zaboraviti. Hvala onima koji su doli na ideju da u Okučanima organiziraju ovakvu jedinstvenu smotru. Hvala gospodinu Ivici Ćorkoviću, koji više nije s nama, a isto tako i članovima našeg KUD-a koji vrijedno rade- kazao je načelnik Aca Vidaković.

-Unatoč svim poteškoćama koje proživljavamo u ovo vrijeme uspjeli smo organizirati ove 13. susrete povratničkih folklornih susreta. Drago mi je da se odazvao ovako velik broj društava i da možemo danas vidjeti svu ovu ljepotu i raznolikost hrvatskih i ostalih nošnji iz BiH i Mađarske. Nadam se da će ovi susreti i dalje trajati – kazala je Zrinka Grgić, predsjednica KUD-a „Tkanica“.

Tradicionalno je održan i stručni skup „Obnovimo i očuvajmo baštinu“ na kojem je Milena Batur iz Gorice prezentirala stare nošnje i revija narodnih nošnji. Program je vodila Leonora Gubić Dokuzović.

Related Post