OSAM MJESECI NAKON SPAJANJA BRODSKE I NOVOGRADIŠKE BOLNICE

690 0

Sporni su odjeli neurologije i psihijatrije u Novoj Gradiški

SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA – Od početka ove godine, kada su slavonskobrodska i novogradiška bolnica postale jedna županijska bolnica Slavonski Brod, koja posluje na dvije lokacije – u Brodu i Novoj Gradiški,

zbog, kako su vladajući naglasili, ušteda uz bolju zdravstvenu zaštitu, na novogradiškom je području bilo puno primjedbi i upita zbog čega je ovdje došlo do neprirodnog fuzioniranja, potpisivala se peticija da se situacija vrati na staro stanje u bolnici koja radi 160 godina, no aktualni ravnatelj sada objedinjene ustanove Tihomir Biščević uvjerava kako je situacija pod kontrolom i da sve funkcionira kako treba. Pojašnjava kako se kod implementacije prvo krenulo od regije istok, a sukladno pravilu “jedna bolnica u županiji”, krenulo se od ovih dviju bolnica.

 

– No nema nikakvih ozbiljnijih problema s kojima ne bismo mogli izaći na kraj. U početku su ljudi bili zabrinuti, što je i razumljivo jer nisu znali što im promjene nose, a sada su se uvjerili da ne donose nikakve pretjerano velike probleme – kaže ravnatelj.

To potvrđuju i neki pacijenti.

 

Slavica Šajnović iz Okučana zadovoljna je radom novogradiške bolnice:

– Sve je u redu i ne osjetim promjene nakon pripojenja. Kad god se obratim i dođem u novogradišku bolnicu, sve riješim bez problema.

 

Slična iskustva ima i Ilija Jerković iz Smrtića:

– Usluge su ostale kao i prije. Kad nazovem, ako je u pitanju nešto hitno, dođu, a ako nije, dođem kad što trebam. Nemam primjedbi

 

No Vinko iz Nove Gradiške ne dijeli njihovo mišljenje:

– Nisam zadovoljan zato što za svaku sitnicu moram ići u Slavonski Brod, a ne mogu ići jer nemam noge. Prijevoza nemam, auto ne vozim… Nakon pripojenja stanje je još gore nego što je bilo – komentira razočarani pacijent.

 

Nezadovoljan je od početka i novogradiški gradonačelnik Željko Bigović.

– To je bolna rana ovoga grada. Odlukom o ukidanju naše bolnice doista je napravljena velika šteta stanovništvu ovoga područja – naglašava Bigović, navodeći kako su iz gradske uprave dopisom tražili sastanak s novim ministrom zdravlja Sinišom Vargom te da im je obećan termin nakon godišnjih odmora.

 

– A problemi su razni. Sve što je rečeno da će se poboljšati spajanjem bolnica za oko 70 tisuća stanovnika koji gravitiraju Novoj Gradiški nije se dogodilo. Ne dolaze obećani specijalisti iz brodske u novogradišku bolnicu, čak suprotno, liječnici odavde odlaze tamo, kao i pacijenti koji ovdje više ne mogu obaviti i neke banalne stvari. Organizacija je totalno loša, a i financijski pokazatelji, koji nama nisu dostupni, također idu na štetu zdravstvenog sustava pa mislim da treba vratiti pravni subjektivitet novogradiškoj bolnici i drugačije ju organizirati – zaključuje gradonačelnik.

No ravnatelj Biščević, zadovoljan funkcioniranjem zajedničke ustanove, u interesu racionalizacije županijske bolnice najavljuje sitne promjene (u broju kreveta, načinu funkcioniranja ), a one, kaže, neće ići na štetu bolesnika ili djelatnika:

 

– Master plan ne precizira ukidanje odjela, to je prepušteno našem dogovoru na razini ustanove. No propisani su uvjeti pod kojima neki odjel može poslovati, i oni su jasni. Odjel se dobiva na temelju prostora, kadra i pacijenata. Sukladno tome, naši će se voditelji odjela u obje bolnice dogovoriti imaju li svi odjeli uvjete za postojanje.

 

A u Novoj Gradiški sporni su odjeli neurologije i psihijatrije, koji prema pravilnicima i važećim zakonima tu nisu smjeli ni biti. Kada su osnovani, postojali su i uvjeti za funkcioniranje (više liječnika), no odavno je nedostatan kadar, a i broj pacijenata.

Related Post