NARODNA KNJIŽNICA I ČITAONICA „GRIGOR VITEZ“: 106. obljetnica rođenja Grigora Viteza

2269 0

GORNJI  BOGIĆEVCI – Narodna knjižnica i čitaonica „Grogor Vitez“ Gornji Bogićevci dana 15.02.2017. obilježila je 106. obljetnicu rođenja poznatog pisca, književnika i dječjeg pjesnika Grigora Viteza po kojemu knjižnica i nosi ime. Voditeljica knjižnice Jasminka Klarić organizirala je zajedno s učenicima PŠ Gornji Bogićevci i njihovim učiteljicama Spomenkom Bošnjaković i Ivom Franić te učenicima PŠ Smrtić i učiteljicom Anom Rosić-Kovačević posjet grobu Grigora Viteza u Kosovcu, te polaganje vijenca i paljenje lampiona povodom 106. rođendana književnika našega kraja ( rođen 15.02.1911. godine u slavonskom selu Kosovcu ).

Dan je bio prekrasan, obasjan sunčevim zrakama i pogodan za odlazak u prirodu i posjet vječnom počivalištu Grigora Viteza, okružen šumom i cvrkutom ptica. Učenici su brojnim pjesnikovim recitacijama i zagonetkama iskazala počast i prisjetili se njegova života i djela. Ovo je za djecu bio veliki događaj jer su po prvi puta došli na njegov grob i vidjeli spomenik koji je u obliku tulipana, a nosi naziv po istoimenoj pjesmi „Tuilipani“ koju je napisao sam Grigor Vitez. Spomenik je pod zaštitom Ministarstva kulture, a imenom Grigora Viteza nazvana je i nagrada koja se svake godine dodjeljuje za najbolje djelo dječje književnosti i za najbolje ilustriranu dječju knjigu. U knjižnici je postavljena izložba dječjih radova književniku u čast i izložena poznata njegova djela. Na kraju ovoga događaja svi zajedno su se osvježili sokićima u predvorju naše knjižnice i općine u velikom iščekivanju novog zajedničkog  susreta.

Uskoro u našu knjižnicu dolazi i sama kćerka Grigora Viteza Olga Vitez Babić koja će imati književni susret s našim učenicima područnih škola Gornji Bogićevci i Smrtić. Želju za ponovnim posjetom  i zajedničkim druženjem iskazala je prilikom zadnjeg posjeta 23.11. 2016. kada smo obilježili 50-tu godišnjicu smrti pjesnika Grigora Viteza. (Narodna knjižnica i čitaonica „Grogor Vitez“ Gornji Bogićevci)

Related Post