NASTAVAK RATA ZA NOVOGRADIŠKI RADIJSKI PROSTOR

1070 0

NOVA GRADIŠKA, 6. travanj 2011. – U očekivanju da Agencija za eklektroničke medije raspiše natječaj za rad radijskog nakladnika za Grad Novu Gradišku nastavlja se novogradiški radijski rat. Konkurenti kod građana prikupljaju potpise, a ne nedostaje ni udaraca ispod pojasa na relaciji Radio Nova Gradiška, Gradski radio i gradonačelnik Josip Vuković, koji je, kako prenosi jedan gradski portal,

zatražio od Vijeća za elektronilčke medije hitno očitovanje o omalovažavanju njega, gradske uprave i Gradskog vijeća u programu Radio Nova Gradiška, čiji je nakladnik tvrtka Radio Psunj. Gradonačelnik smatra da se krše etičke novinarske norme, Ustav RH i Zakon o elektorničkim medijima i kroz optužbe obmanjuju javnost, a najvljuje i tužbe. Zahtjev gradonačelnika upućen Vijeću za elektroničke medije ne objavljujemo jer ga nismo dobili. Vijeće za elektroničke medije uputilo je poziv za iskazivanje javnog interesa za djelovanje radio postaje za područje Nove Gradiške.

Vijeće, kako piše, poziva udruge civilnog društva, znanstvene, kulturne, sportske, strukovne, vjerske, obrazovne, humanitarne udruge i institucije kao i ostale zainteresirane pravne i fizičke osobe s područja Nove Gradiške da dostave pismeno očitovanje o postojanju javnog interesa te o značenju radija kao elektroničkog medija za njihov rad. Bio je to povod da u gradu zaintersirani u znak podrške prikupljaju potpise građana. Vijeće naglašava da se interes javnosti iskazuje za djelovanje radija kao elektroničkog medija, a ne za određenog nakladnika.

Pismeno očitovanje trebalo je Agenciji već dostaviti. O tome točnih saznanja nemamo ali kako doznajemo više je kandidata koji kao zapete puške čekaju da Agencija za elektroničke medije raspiše natječaj i na razne načine žele utjecati na odluku Agencije. Ne čudi interes jer Radio postaja može biti unosan posao i mjesto političkog utjecaja. Znamo da je jedan od kandidata tvrtka „Panonija“ sa adresom u Ulici Marije Jurić Zagorke u vlasništvu Zlate Pazman-Petrić i Miroslava Čupića. Imamo i neslužbenu informaciju da će se u novogradiškom radijskom prostopru uskoro oglasiti Radio postaja koja će raditi preko poznatog radijskog nakladnika u Hrvatskoj.

Kada će se završiti rat za novogradiški radijski prostor ne može se točno predvidjeti. U slučaju da Agencija za elektorničke medije danas raspiše natječaj potrebno je najmanje tri i pol mjeseca da se dodijeli koncesija jer se moraju zadovoljiti razni zakonski rokovi od objavljivanja natječaja. Vijeće za elektotničke medije, naprimjer, danas razmatra ponude na natječaj raspisan 17. siječnja za Hvar.

 

Related Post