NG LJETO: Dolazi Damir Kukuruzović, virtuoz na gitari svjetskog glasa

1010 0

Autor Franjo Samardžić

Prvoga dana, 14. kolovoza (srijeda) očekuje nas jazz poslastica, nastup Damira Kukuruzovića, virtuoza na gitari  svjetskog  glasa & Django groupe

NOVA GRADIŠKA,  1. kolovoza  2019. – Grad Nova Gradiška  i gradska Turistička zajednica, kao  organizatori Novogradiškog glazbenog ljeta, trude se iz godine u godinu  glazbene sadržaje  ove  jedinstvene  manifestacije  učiniti raznovrsnijim i doći na  viši  glazbeni nivo. Ove godine to  se odnosi na prvi i peti dan. Prvi koji je u sferama, uvjetno rečeno  ozbiljnije i ozbiljne glazbe, a peti posvećen folkloru.  Ove godine ne bi trebalo pripusti ni jednu večer.

Prvoga dana, 14. kolovoza (srijeda) očekuje nas jazz poslastica, nastup Damira Kukuruzovića& Django groupe. Prema riječima Bernarda Kumića-Bernya, koji je glazbene  sadržaje ovogodišnjeg 24. Novogradiškog  glazbenoga ljeta predstavio na konferenciji za medije,  radi se o gitarističkom virtuozu svjetskog glasa.

Ukratko o Damiru Kukuruzoviću

Gitarist i vlasnik Siscia jazz cluba, već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor romskog jazza u Hrvatskoj, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim važnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju romske glazbe i američkog jazza. Na svom cd-u Green Hill Gipsy Swing, svirali su s najznačajnijim predstavnikom tog stila u svijetu, Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imali su turneju s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom je glazbenom putu ovaj kvartet surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što je, Adrian B. Burns ( poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima), Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Jasna Bilušić, a ove su godine imali zajedničku tuneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yorgui Loefflerom. Svoju suradnju s njima zabilježili su i na CD-u nazvanom ˝Manouche˝. Osim quarteta Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa u Sisku ,Siscia open jazz & blues festival, koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici. Osim jazz festivala u Sisku, koji pripada najvećim hrvatskim  jazz festivalima, organizator je jazz festivala u Petrinji i Labinu, pod nazivom „Labin jazz republika”.

Related Post

DIGITALNA POLJOPRIVREDA

Autor - 07/11/2020 0
POŽEGA – U četvrtak, uoči blagdana sv. Martina, Veleučilište u Požegi u suradnji s novogradiškom tvrtkom Alten organiziralo je edukativnu…