NGeneracija: Novi projekt Udruge Matice hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška

334 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 27. siječnja 2021. – U danas je predstavljen projekt NGeneracija” vrijedan 270.000 kuna. Autorica projekta je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, trajati će dvije godine, a partner u projektu je Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška. Sportsko-rekreativne, kulturne, edukacijske i zabavne aktivnosti najzastupljenije su aktivnosti u programu čiji je cilj održavanje postojeće kvalitete života starijih osoba i integracija marginaliziranih starijih skupina osoba u život lokalne zajednice.

Voditelj projekta je Ivan Tomasić koji je izrazio zadovoljstvo što za udrugu novogradiških umirovljenika i njene članove može provoditi projekt budući se radi o osobama treće životne dobi koji su, kako je naglasio, na neki način najmarginaliziranija skupina u društvu.
-S ovim projektom ćemo pokušati odgovoriti na dio problema financijskog i društveno socijalnog tipa s kojima se oni susreću i savladati prepreke- kazao je Ivan Tomasić i prepustio da o projektu i njegovim ciljevima govore Ivana Trupina, Julijana Žirovčič, predsjednica novogradiških umirovljenika i Josip Bošnjak, tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, koji je izrazio zadovoljstvo što se nastavlja dobra dugogodišnja suradnja s Udrugom umirovljenika.

– U sklopu projekta organizirat ćemo pripremu i organizaciju svakodnevnih aktivnosti, psihološke i pravne radionice, radionice očuvanja nematerijalne kulturne baštine, sportske aktivnosti poput kuglanja, pikada, fitnesa 60+ i sportskih turnira korisnika projekta. Moram istaknuti da se iznimno veselim ovom projektu i ljudima s kojima surađujem pet godina i zajedno kreiramo jednu lijepu priču. Radi se o 400 ljudi koji će sudjelovati u ovom projektu, a također su tu i članovi Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška s kojima, također, njegujemo plodonosnu suradnju. Prije pet godina počela je suradnja novogradiške Udruge umirovljenika i mene na lokalnim projektima koje smo prijavljivali prema Gradu Nova Gradiška. Vidjeli smo da smo iz godine u godinu sve bolji, da udruga odgovorno i angažirano provodi sve svoje aktivnosti, a da se digla na nacionalnu razinu vidjeli smo kada smo od Ministarstva demografije dobivali financijska sredstva za provedbu svakodnevnih aktivnosti.

Nadam se da ćemo ovim projektom samo nastaviti ovu lijepu priču. Sva dobivena sredstva iskoristit ćemo za aktivnosti novogradiških umirovljenika, zaposlili smo i jednu mladu osobu. Udruga umirovljenika svakim danom broji sve veći broj članova i jedan su od glavnih nositelja društvenih aktivnosti u našem gradu pa ćemo nastojat zaposliti još jednu osobu i ići dalje s novim projektima – kazala je Ivana Trupina.

Zadovoljstvo nije krila Julijana Žirovčić zbog još jednog projekta koji će se provoditi i planiranim aktivnostima upotpuniti život novogradiških umirovljenika.

– Novogradiška udruga umirovljenika svakim danom broji sve veći broj članova, lijepo nam je, družimo se. Ne bi htjeli biti na teret našim obiteljima, društvenoj zajednici, već sami kreirati svoj život u „zlatnim godinama”. Naše su aktivnosti trenutno zastale i jedva čekamo da pandemija koronavirusa prođe i nastavimo s normalnim aktivnostima – kazala je Julijana Žirovčić.
Sve aktivnosti za vrijeme trajanja projekta bit će provedene u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.

Related Post

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Autor - 01/03/2013 0
SLAVONSKI BROD, 1. ožujak 2013. – Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, na Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije, dana 26. veljače…