NIJE USPJELO KONSTITUIRANJE GRADSKOG VIJEĆA

977 0

Nije bilo volje ni interesa kod vijećnika oporbe u novom sastavu Gradskog vijeća da izaberu Mandatno povjerenstvo. Na konstituirajuću sjednicu je od 17 došlo 15 vijećnika. Nisu došli dr. Zoran Jukić (HSS) i dr. Boris Lovrić (Lista grupe građana)

 

NOVA GRADIŠKA, 21. travanj 2016. – Pokušaj današnjeg konstituiranja Gradskog vijeća „palo“ je na prvoj točki dnevnog reda. Mario Vučinić, predstojnik Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji prekinuo je sjednicu jer nije bilo volje ni interesa kod vijećnika u novom sastavu Gradskog vijeća da izaberu Mandatno povjerenstvo, konstituiraju Gradsko vijeće, izaberu predsjednika i prekinu krizu u funkcioniranju Grada.

Nije, naime, bilo zajedničkog prijedloga svih političkih opcija u Gradskom vijeću da se imenuju predsjednik i dva člana Mandatnog povjerenstva. SDP je za predsjednika predložio Franju Kikića i za jednog člana Vlatka Grainera. Drugog člana prepustili su oporbi. Oporba, Domoljubna koalicija (HDZ, HSS i HSP AS) i Lista grupe birača Željka Bigovića nije imala prijedlog za drugog člana Mandatnog povjerenstva pa Mariu Vučiniću nije preostalo drugo nego da prekine sjednicu i pozove članove vijeća i političke opcije da usaglase stavove i dogovore se. Od sutra, rekao je, teče rok od 30 dana u kome sam dužan sazvati drugu konstituirajuću sjednicu, a na vama ostaje da se dogovorite što ćete i kako ćete.

Na konstituirajuću sjednicu je od 17 došlo 15 vijećnika. Nisu došli dr. Zoran Jukić (HSS) i dr. Boris Lovrić (Lista grupe građana)

 

GRADONAČELNIK VINKO GRGIĆ: Najviše trpe socijalno ugroženi građani i udruge

 

-U politici je sve dopušteno, ali je opstrukcija problem. Imamo zadaće  koje trebamo  rješavati. Idemo sada u ured raditi dogovarat naše projekte. Međutim, žao mi je zbog brojnih drugih stvari koje se   neće u kratko vrijeme realizirat. To su naknade za  novorođenčad  za što imamo 37 zahtijeva, potpora za   podmirenje troškova stanovanja za što  imamo 170 zahtijeva, tu su i neke druge jednokratne pomoći koje se ne mogu isplatiti, sufinanciranje boravka djece u  vrtiću   kao i djelatnosti udruga. Imamo 13 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, 16 udruga iz područja kulture i Zajednicu tehničke kulture, 17 udruga iz  područja zdravstvene skrbi i  23 sportske udruge  koje neće dobiti sredstva koja su trebale dobiti.

Da se ne lažemo, novac ne bi dobili sutra, međutim, ubrzali bi postupak i za desetak dana  izglasali proračun nakon čega bi svi dobili svoja sredstva iako je to već 1. svibanj.

Ako je to  politika idemo vidjet dokle se ide sa takvom politikom. Moramo vidjet tko je za ovaj grad, a tko nije.

Što je najgore, radi se o godinu dana našeg namdata. Mi nismo dobili mandat na četiri godine već na godinu dana – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

POVJERENIK KRUNOSLAV GLAVAČ: Očekujem više razboritosti  i zajedničkog nastojanja da Gradsko  vijeće počne s radom

 

-Nastavljam dalje funkciju povjerenika  nadležnog za   predstavničku vlast. Izuzetno  mi je žao što se ovo desilo, a to  je stvar politike koja upravlja sa svim tim procesima. Žao mi je što se   nije konstituiralo Gradsko vijeće   i što se u vrlo kratkom roku neće usvojiti proračun kako bi  svi   njegovi korisnici  dobili svoja sredstva.   Očekujem više razboritosti  i zajedničkog nastojanja da   Gradsko  vijeće počne s radom, da mu gradonačelnik  u što kraćem roku može dati proračun na usvajanje i nastavit s radom na dobrobit svih građana. Očekujem  vrlo brzo sazivanje  nove  konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća  i izbor njegovog predsjednika. Ako ikako mogu pomoći ću da sve glave skupe to ću učiniti – kazao je  Krunoslav Glavač, povjerenik Vlade RH za predstavničku vlast.

 

ŽELJKO BIGOVIĆ Lista grupe građana: Nema  nikakve želje za suradnjom

 

-Ovo je po prvi put da konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća nije  prošla. Dokaz je da nema  nikakve želje za suradnjom i razgovorom. Blokadu Grada Nova Gradiška je prouzrokovao SDP i sadašnji gradonačelnik Vinko Grgić i Dubravko Gubić (HDSSB) neusvajanjem  proračuna na kraju   2015. godine. Situacija je jasna da su neusvajanjem proračuna doveli Grad u blokadu koja će dodatno trajati godinu, godinu i pol, na štetu, naravno, Grada, svih investicija i na štetu gradskog proračuna- Kazao je Željko Bigović  (Lista grupe birača).

 

DUBRAVKO GUBIĆ (HDSSB): Izbori su prošli treba Gradu i gradonačelniku omogućiti da rade

 

-Ovo nije potrebni  ni nama, ali ni građanima. Sjednica se trebala održati kako nalaže zakon  i Vijeće konstituirati. Izbori su prošli  i treba omogućiti Gradu i gradonačelniku da rade. Građani su glasovali kome god to odgovaralo, a kome ne. Mi prvi nismo zadovoljni ali ne treba inzistirat na nekim stvarima koje će nanijeti dodatnu štetu Gradu. Treba počet raditi i omogućiti da Grad funkcionira  jer smo već izgubili četiri mjeseca  i nije dobro da gubimo svaki dodatni dan – kazao je Dubravko Gubić  (HDSSB).

 

Sjednici je od 17 vijećnika bilo nazočno 15. Nisu došli dr. Zoran Jukić (HSS) i dr. Boris Lovrić (Lista grupe građana)

Related Post