Noć muzeja nije ni ove godine zaobišla Novu Gradišku

912 0

NOVA GRADIŠKA – Manifestacija Noć muzeja nije ni ove godine zaobišla Novu Gradišku.  Gradski muzej Nova Gradiška  i njegovi djelatnici  potrudili su se još jednom da ona u potpunosti poprimi karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja.

Glazbu,  kao tema Noći muzeja 2017.  Gradski muzej je iskoristio  za postavljanje izložbe Tomislava Petranovića Rvata koji je jedan svoj ciklus posvetio Wolfgangu Amadeusu Mozartu,  jednom od najvećih skladatelja.

– Danas je važan dan za sve nas, danas je Amadeusov rođendan, i mi ga obilježavamo slikama moga oca koje su nastale prije deset godina. Riječ je o ciklusu grafičke mape “Amadeus Amadeus koje su nacrtane gvašem. Tata je naslikao 12 Amadeusa, jedan se nalazi u Predsjedničkim dvorima, a ostale možete pogledati ovdje u Gradskom muzeju. Što ga je inspiriralo da naslika ove slike?! Prije svega, Amadeusova glazba – rekao je na otvorenju izložbe  poznati redatelj i autorov sin Silvije Petranović.

O sadržajima Noći muzeja posjetitelje je upoznala ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević.

Pozdravljajući ih gradonačelnik Vinko Grgić  je, naglašavajući kako ovo, ali prethodna kulturna događanja u gradu  govore o gradu koji „kulturno diše“. Najavio je, kako je kazao,  dobre stvari. To su uređenje prostora u zgradi gradske uprave za  kulturna događanja  i skoro potpisati ugovore za projektiranje “Muzeja granice” koji će objediniti muzej Vojne krajine i Domovinskog rata.

Novogradiščani koji su se sinoć  okupili u obnovljenom Gradskom muzeju imali su  priliku, uz  već postavljenu izložbu Tomislava Petranovića Rvata u povodu otvaranja obnovljene zgrade Gradskog muzeja, vidjeti novi postav posvećen velikom glazbeniku, ali i biti sudionici  dvije radionice, simbolično nazvane “Bez granica I i II”. i likovno se izražavati uz  skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Related Post

Upaljena prva adventska svijeća

Autor - 03/12/2017 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – Paljenjem prve adventske svijeće kod novogradiške župne crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije uz…